2007'de 1 milyar kar eden Halkbank İstanbul'a taşınma yolunda

Haber Giriş : 11 Mart 2008 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'DE 1.1 MİLYAR YTL KAR EDEN HALKBANK İSTANBUL'A TAŞINMA YOLUNDA

-Özelleştirme sürecindeki Halkbank 2007 yılını yüzde 31'lik artışla 1 milyar 131 milyon YTL karla kapadı. Halkbank'ın 2007'de aktif toplamı 2006 yılına göre yüzde 17 yükselişle 40,2 milyar YTL'ye ulaşırken, mevduat toplamı da yüzde 14 oranında artışla 30,6 milyar YTL'ye çıktı.

- Genel Müdür Hüseyin Aydın, ?Özelleştirme konusu tümüyle Özelleştirme İdaresi ile Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun görev alanı içinde. Bize şu an itibarıyla iletilmiş bir takvim yok.Yol haritasını tümüyle bu iki kurum belirliyor. Ancak Hükümetin bu konuda 2010 yılına kadar Halkbank'ın özelleştirmesini tamamlamak gibi bir hedefi var. Biz yolumuza devam ediyoruz? dedi.

-Bankanın İstanbul'a taşınması konusunda ise Aydın, ?Biz genel müdürlük binası dışında birçok faaliyet birimi İstanbul'da olan bir bankayız. İstanbul'a gelmeyi çok arzu ediyoruz. İstanbul Ataşehir'de uygun bir yer bulma konusunda TOKİ ile görüşmelerimiz son aşamaya geldi. Taşınma bize bir maliyet getirmeyecek. İstanbul'a gelerek bankacılıktaki pazar payımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz? değerlendirmesinde bulundu.

Özelleştirme sürecindeki Halkbank 2007 yılını yüzde 31'lik artışla 1 milyar 131 milyon YTL karla kapadı.

Halkbank'ın 2007'de aktif toplamı 2006 yılına göre yüzde 17 yükselişle 40,2 milyar YTL'ye ulaşırken, mevduat toplamı da yüzde 14 oranında artışla 30,6 milyar YTL'ye çıktı. Genel Müdür Hüseyin Aydın, Halkbank'ın 2008'de yeni şubeler açarak ve hizmet yelpazesini genişleteceğini, toplam krediler başta olmak üzere KOBİ bankacılığı ve bireysel bankacılık alanında pazar payını artırmayı ve sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi hedeflediğini söyledi.

Halkbank'ın 2007 yılı bilanço sonuçlarını ve 2008 hedeflerini duyurmak üzere İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Genel Müdür Hüseyin Aydın, mali sonuçların yanı sıra bankanın İstanbul'a taşınması konusu ve özelleştirme süreciyle ilgili de açıklamalarda bulundu.

-ÖZELLEŞTİRMENİN YOL HARİTASI 2010 YILINA KADAR

Özelleştirme süreci ile ilgili Genel Müdür Aydın şu bilgiyi verdi:

?Özelleştirme konusu tümüyle Özelleştirme İdaresi ile Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun görev alanı içinde. Bize şu an itibarıyla iletilmiş bir takvim yok.Yol haritasını tümüyle bu iki kurum belirliyor. Ancak Hükümetin bu konuda 2010 yılına kadar Halkbank'ın özelleştirmesini tamamlamak gibi bir hedefi var. Biz yolumuza devam ediyoruz. İlgili otoritelerin en uygun zamanda en uygun kararı vereceklerine içtenlikle inanıyoruz. Halka arz şeklinde de olsa blok satış şeklinde de olsa biz her türlü özelleştirmeye hazırız.?

-KÜRESEL KRİZ NEDENİYLE PİYASA DEĞERİ DÜŞTÜ

Aydın, bir soru üzerine dünyada yaşanan krizden en çok mali sektörün etkilendiğine ve finans kurumlarının piyasa değerlerinde düşüşler yaşandığına dikkat çekerek ? Halkbank'ın halka arzını gerçekleştirdiğimizde 9 kat gibi çok yüksek bir taleple karşılaşmıştık. Bugünkü piyasa değeri halka arz tarihindeki değerin altına inmiş olsa da biz Halkbank'ın piyasa değerinin önümüzdeki süreçte hızla yükseleceğine inanıyoruz? karşılığını verdi.

-İSTANBUL'A TAŞINMAYI ÇOK ARZU EDİYORUZ

Bankanın İstanbul'a taşınması konusunda Genel Müdür Aydın, taşınma sürecinin çok önceden beri gündemde olduğunu dile getirerek ? Biz genel müdürlük binası dışında birçok faaliyet birimi İstanbul'da olan bir bankayız. İstanbul'a gelmeyi çok arzu ediyoruz. Aslında 2004 yılında gelecektik, ancak Pamukbank ile birleşme olunca hem taşınma hem de birleşme zor olacaktı. O yüzden taşınmayı erteledik. İstanbul Ataşehir'de uygun bir yer bulma konusunda TOKİ ile görüşmelerimiz son aşamaya geldi. Taşınma bize bir maliyet getirmeyecek. İstanbul'a gelerek bankacılıktaki pazar payımızı daha da arttırmayı hedefliyoruz? dedi. Aydın taşınma konusunda en büyük maliyetin insan kaynağı cephesinde olacağını belirterek ? Halkbank'ın çok nitelikli bir insan kaynağı var. Tabii ki onların da taşınmayla beraber İstanbul'a gelmesini istiyoruz. Ancak gelmek istemeyenler olursa belki Ankara'da bir operasyon merkezi tutabiliriz? diye konuştu.

-"2008'DE SEKTÖR ORTALAMASI ÜZERİNDE BÜYÜMEK İSTİYORUZ"

Genel Müdür Aydın, 2008 hedeflerini anlatırken, KOBİ bankacılığındaki liderliklerini sürdürme kararında olduklarını ve karlılıkta yüzde 25'lik bir artış öngördüklerini belirterek ? Hedefimiz gerek kredilerde, gerekse mevduat hacminde sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme yakalamak. Kredi hacmimizi yüzde 40 civarında büyütmeyi ve pazar payımızı arttırmayı hedefliyoruz. Şu anda en büyük 1000 firmanın yüzde 60'ı ile çalışıyoruz. Bireysel kredilerimizi sektör ortalamasının üzerine çıkarmayı ve aynı zamanda da bireysel kredilerin toplam krediler içindeki payını da arttırmak istiyoruz? dedi.

-KREDİLER 15 KAT BÜYÜDÜ

Hüseyin Aydın, halka açık bankalar kategorisinde Halkbank'ın karlılıkta dördüncü sırada yer aldığını ve toplam aktiflerin yüzde 17'lik oranla sektör ortalamasının üzerinde büyüdüğünü aktararak ? Biz agresif büyümeyi değil sürdürülebilir bir karlılıkta büyümeyi hedefliyoruz. Bir anlamda Türkiye ile birlikte büyüyoruz? dedi. 2002-2007 arası dönemle ilgili kıyaslamalar yapan Genel Müdür Aydın, söz konusu dönemde toplam kredilerin 15 kat, ticari kredilerin 25 kat ve bireysel kredilerin de 40 kat büyüme gösterdiğini söyledi.

-ÜÇ BÜYÜK İL DIŞINDA HALKBANK İYİ YERDE

Genel Müdür Aydın, sektör ortalaması olarak banka kredilerinin yüzde 36'sının İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki illerde bulunduğunu, Halkbank'ta ise kredilerin yüzde 65'inin üç büyük ilin dışındaki bölgelere tahsis edildiğini ifade ederek ?Bu tablo Halkbank'ın üç büyük il dışında çok iyi yerde olduğu ya da üç büyük ilde iyi bir yerde olmadığı şeklinde yorumlanabilir. Biz misyonumuza uygun olarak kredilerde tüm Türkiye'de büyümenin yanı sıra, 2008'de üç büyük ilde de önemli pazar paylarına ulaşmayı hedefliyoruz? diye konuştu.

2007 verileriyle kredi portföyünün bir önceki yıla göre yüzde 56 oranında artışla 17.8 milyar YTL'ye ulaştığını, Halkbank'ın bu rakamlarla sektördeki yüzde 29'luk kredi büyümesinin üzerine çıkmış olduğunu kaydeden Hüseyin Aydın, Halkbank'ın sermaye yeterlilik rasyosunun da bankanın kredi büyümesini destekleyecek şekilde yüzde 20 düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.

Banka'nın mevduatları hakkında da bilgi veren Aydın Halkbank'ın üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir'in dışındaki bölgelerde en fazla mevduat toplayan bankalardan biri olduğunu ifade ederek ? Tasarrufların 2008 ortamında daha da kıtlaşacağı ve mevduat konusunda bankalar arasındaki rekabetin artacağı açıktır. Biz 2007 yılında mevduatımızı yüzde 14'lük artışla 30.6 milyar YTL'ye yükselttik. Yeni şubeler yoluyla üç büyük kentte de mevduatımızı ve kredi hacmimizi arttırmayı ve daha büyük pazar paylarına ulaşmak istiyoruz?dedi.

-HALKBANK ARTIK BANKACILIK YAPIYOR

2002 yılında banka bilançosu içinde menkul kıymetlerin payının yüzde 82, toplam kredilerin ise yüzde 7 gibi çok küçük bir paya sahip olduğunu hatırlatan Aydın, ?2007 sonu itibarıyla menkul kıymetlerin bilanço içindeki payı yüzde 40'a düşerken, toplam kredilerin payı da yüzde 45'e ulaştı. Biz artık bankacılık yapıyoruz. Bir bankanın yapması gerekenleri yapıyoruz. Kredilerdeki artış bu başarımızın en iyi göstergesidir? diye konuştu. Genel Müdür Aydın, 2007'de esas misyonları doğrultusunda toplam kredilerin yüzde 55'inin KOBİ'lere kullandırıldığını ve bu rakamın 9.9 milyar YTL olduğunu vurgulayarak, 267 bin esnafa da 2.2 milyar YTL tutarında kredi açıldığını söyledi.

-TAKİPTEKİ KREDİ ORANI YÜZDE 5.4'E DÜŞTÜ

Takipteki kredilerin 2002 yılında bilanço içindeki payının yüzde 16 olduğunu ve bu rakamın 2007 sonunda yüzde 5.4'e düşürüldüğünü ve 2008'de de hedeflerinin sektör ortalaması düzeyini yakalamak olduğunu ifade eden Genel Müdür Aydın, ?Söz konusu dönemde sorunlu kredilerden 1 milyar doların üzerinde tahsilat yaptık. Ancak bu arada hiçbir firmayı da öldürmedik, onları yaşatarak bu tahsilatları yaptık. İstanbul ve Anadolu Yaklaşımı'ndan en aktif şekilde faydalanan banka olduk?.değerlendirmesinde bulundu.

-BİREYSELDEKİ ATAK DEVAM EDECEK

Bankanın 2007 yılı karlılığında KOBİ bankacılığı yanı sıra bireysel bankacılık alanındaki atılım ve yeniden yapılanma çalışmalarının da önemli etkisi olduğunu hatırlatan Aydın, 2007 yılında kredi kartlarında yüzde 28, konut kredilerinde yüzde 96.7 ve tüketici kredilerinde de yüzde 107.9 büyüme gerçekleştiğini söyledi. Aydın, toplam kredilerde pazar payının 2007'de yüzde 6.2'ye ve bireysel kredilerde de yüzde 4.5'e çıktığını , bireysel kredilerin toplam içindeki payının da yüzde 23'e ulaştığını kaydederek ?Bireyseldeki atağımız 2008'de de devam edecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber