YÖK, Danıştay'ın kararına itiraz edecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 'anayasa değişikliği nedeniyle üniversitelerde başörtüsünün artık serbest olduğunu' öngören genelgesinin yürütmesini durduran Danıştay kararına itiraz edecek.

Önceki gün açıklanan ve davanın açılmasından 9 gün sonra verilen Danıştay kararının henüz YÖK'e ulaşmadığı öğrenilirken, tebliğ ettikten sonra kararın temyiz edileceği belirtildi. İtirazın ardından davayı Danıştay Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak.

Danıştay, böyle bir genelgeyi yayınlamak için YÖK Başkanı'nın yetkisinin olmadığını savunmuş ve bu konuda yetkinin YÖK Genel Kurulu'nda olduğuna hükmetmişti. 20 kişilik YÖK Genel Kurulu'nda 11 üye Anayasa değişikliği sonrasında başörtüsünün artık serbest olduğu kanaatindeyken, 9 üye buna karşı çıkıyor. Ancak oyçokluğu ile karar alan YÖK Genel Kurulu'nun toplanabilmesi için toplantıda 14 üyenin hazır bulunması gerekiyor. Yasakçı üyeler, başörtüsünün serbest olabilmesi için YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin değişmesi gerektiğini savunuyor. Bu üyeler YÖK Başkanı'nın genelgesine karşı da ortak bir açıklama yaparak görüşlerini kamuoyuna duyurmuştu.

Öte yandan YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın başkanlığında bugün toplanacak. YÖK Genel Kurulu'nun, Özcan'ın başkanlığındaki üçüncü olağan toplantısı saat 10.30'da başlayacak. Öğretim üyeliğine atanmaya ilişkin kriterlerin belirleneceği toplantıda Danıştay'ın yürürlüğünü durdurduğu Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği ele alınacak.

Toplantının resmî gündeminde Danıştay'ın yürütmesini durdurduğu ve anayasa değişikliği sonrasında başörtüsünün artık serbest olduğunu öngören genelge yer almıyor. Ancak toplantıda üyelerin bu konuyu gündeme getirebileceği belirtiliyor. YÖK Genel Kurulu'nda ayrıca ÖSS başvurularında başörtülü fotoğraf yasağının kaldırılmasının da konuşulacağı kaydediliyor. YÖK'ün böyle bir karar alması halinde ÖSS Kılavuzu'nda değişiklik yapılacak. Ancak YÖK'ün Anayasa Mahkemesi'nde devam eden ve başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliğinin iptali istenen davayı da bekleyebileceği vurgulanıyor.

İbrahim Asalıoğlu, Ankara

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber