Rektörler, bilim hırsızlarına her zaman sahip çıktı

Haber Giriş : 13 Mart 2008 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İntihal yapan akademisyen, laikliğe sarılıyor!

'Bilim ve Etik' panelinde konuşan Murat Bardakçı, rektörlerin intihalci hocalara sahip çıktığını söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) düzenlediği 'Bilim ve Etik' panelinde konuşan gazeteci-yazar Murat Bardakçı, intihal yapan yazar ve akademisyenlerin 'Ben devrimciyim, Atatürkçüyüm.

Yobazların önünü kesmeye çalışıyorum' yalanına sarıldıklarını söyledi. Bardakçı, bu tür 'hırsızlıkları' ortaya çıkardığı için kendisinin 'Atatürkçülüğe, laikliğe ve devrimlere set çekmekle' suçlandığını anlattı.

İTÜ Elektrik Elektronik Fakültesi'nde gerçekleştirilen 'Bilim ve Etik' panelinde, akademik yolsuzluklar, akademide teknolojinin kötüye kullanımı ve bilişim suçları ile ilgili sunumlar yapıldı. Akademisyenler ve araştırmacılar, üniversitelerde intihal olaylarının yoğun bir şekilde devam ettiğini örneklerle ortaya koydu. İntihal konusunda çok sayıda yazı kaleme alan gazeteci-yazar Murat Bardakçı, üniversite yönetimlerinin bu suçu işleyen akademisyenleri koruduğunu öne sürdü. Bardakçı, intihal yapan kişilerin kendilerini savunma yöntemlerini şöyle anlattı: "Bir intihal olayını yazdığımızda ilk olarak bir telefon gelir, 'Çok haklısınız ama ben dipnot yazmıştım, giderken yolda düşmüş' derler. 60-70 sayfayı makaslamıştır. Bu kadar sayfaya dipnot konulmayacağının, bunun bir alıntı olamayacağının bilincinde ya değildir ya da sahtekârlık yapmaktadır. İkincisi mantıksız açıklamalardır. Yazının çıktığından haberdar olmadıklarını iddia ederler. Bir de intihali ortaya çıkaranı suçlarlar. Bu kişinin hırsız, intihalci, makasçı olduğu ile ilgili yapılan yayının, Atatürkçülüğe, laikliğe ve devrimlere set çekmek için, o kişinin Atatürkçü mücadelesini önlemek için yapılmış bir mesele olduğudur. Yani hırsızlıkla Atatürkçülüğün ne alakası var bilmiyorum. 'Ben devrimciyim, yobazların önünü kesmeye çalışıyordum. Onun için bu yazıldı' denir. Ama 'iftira' diyemiyor."

Murat Bardakçı ayrıca, intihal konusunda 15 senedir çok sayıda yayın yaptığına; fakat hiçbir sonuç alamadığına dikkat çekti. "Rektörler, hırsızlara her zaman sahip çıktı." diyen Bardakçı, "Rektörler beni arayıp, 'ilgileniyoruz' dedi. Ama hiçbir şey çıkmadı. Hatta bazı olaylarda ben suçlu ilan edildim." şeklinde konuştu.

Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurettin Bilici ise bilim hırsızlığı yapan birçok akademisyenin görevine devam ettiğini, hatta üniversitede yükseldiğini belirtti. İntihallerin yeterince yargıya taşınmadığını vurgulayan Bilici, bazı akademisyenlerin üniversitede kolay yükselme arzusunda olduğunu, bunun için de yazması uzun sürecek makaleleri makasladığını ve seri üretim yaptığını kaydetti. İntihal yapanları gündeme getirdiği için sekiz kez yargılandığını anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. İzge Ünal, YÖK ve Üniversitelerarası Kurul'un intihal yapanlara karşı daha etkili bir şekilde mücadele etmesi gerektiğini ifade etti.

zaman

Bilim dünyası sahtekârlığı

Kemal PEHLİVANOĞLU

İntihallerle sarsılan bilim dünyasında bilimsel sahtekârlıklar ilk kez panel konusu oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'de salı günü "Bilim ve Etik Paneli: Akademik Yolsuzluklar, Akademide Teknolojinin Kötüye Kullanımı, Bilişim Suçları, Güncel ve Geçmişteki Örnekler" adıyla gerçekleştirilen panelde katılımcılar birbirinden şaşırtıcı bilimsel sahtekarlık örnekleri sundu. Prof. Dr. Tayfun Akgül şu olayı anlattı: 2006'da öğrencileri Prof. Akgül'e bir internet sitesinde duyurusu yapılan Prag'daki bir konferansa katılmak istediklerini söyledi. Durumdan kuşkulanan Prof. Akgül, adı bile hiçbir anlama gelmeyen "S.R. Baueguet, H.O Aggeulo" takma adlı yayını konferansın hakem kuruluna onaya yolladı. Prof. Akgül, "Makalede Vivaldi gibi ölmüş bestecilere gönderme yaptık aldıran olmadı" dedi. Prof. Dr. Hasan Yazıcı, Prof. İhsan Doğramacı'ya ait "Annenin Kitabı" isimli eserin bir bölümünün Amerikalı bir yazarın kitabından çalıntı olduğunu ortaya çıkardı diye tazminat ödemeye mahkûm edildiğini söyledi. Panelde "Makaslayarak Yükselenler" isimli sunumu yapan Prof. Dr. Nurettin Bilici ise kendisinden ilk bilgi aşıran kişinin eski bir DTP müsteşarı olduğunu kaydetti. Gazeteci Murat Bardakçı da "Journal of Applied Mechanics" adlı dergide yayınlanan bir makalenin Yıldız Teknik Üniversitesi'nin dergisinde 36 yıl sonra aynen tercüme edilerek imzasıyla çıktığını anlattı.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber