Bürokrasi yönetmeliği unutunca, İstiklal Marşı'na görkemli kutlama seneye kaldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstiklal Marşı'nın kabulünün 87. yıldönümünde sevenleri, Mehmet Akif'i unutmadı. Millî şairin, İstanbul'daki kabri öğrencilerin akınına uğradı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den Başbakan Tayyip Erdoğan ve CHP lideri Deniz Baykal'a kadar devletin zirvesinin kutlama mesajı yayımladığı İstiklal Marşı'nın kabul günü, bürokrasinin bir skandalını ortaya çıkardı.

Mehmet Akif'in şiirinin millî marş olarak kabul edildiği 12 Mart'ı daha kapsamlı ve coşkulu bir şekilde kutlayabilmek için Meclis'in Mayıs 2007'de çıkardığı yasa, bürokrasinin unutkanlığına takıldı. Yasaya göre, kutlamaların şeklini belirleyecek yönetmeliğin en geç 4 ay içinde çıkarılması gerekiyordu. Ancak yönetmelik bir türlü hazırlanmadı. Türkiye Yazarlar Birliği'nin hatırlatması üzerine Başbakan Erdoğan devreye girdi. Geçtiğimiz hafta yönetmelik çıkarılırken, bu defa ise kutlamayı organize edecek kurul oluşturulamadı. Böylece, yurt genelinde düzenlenmesi planlanan kapsamlı etkinlikler önümüzdeki seneye kaldı.

Dün, İstiklâl Marşı'nın kabulünün 78. yıldönümüydü. Bu günün daha kapsamlı ve anlamlı bir şekilde kutlanması için geçen dönem Meclis'te yasa çıkarıldı. 'İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü' isimli yasaya bütün partiler destek verdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 10 Mayıs 2007'de onaylanarak Resmî Gazete'de yayımlanan yasa, Kurtuluş Savaşı'nın amacı ve ruhu ile milletin bağımsızlık azmini dile getiren İstiklal Marşı'nın kabul günü olan 12 Mart'ın tüm kamu kuruluşları ve sivil toplumun katılımıyla sistemli bir şekilde kutlanmasını öngörüyordu. Yasa gereği, kutlamaların nasıl yapılacağının usul ve esasları, çıkarılacak yönetmelikle belirlenecekti. Yönetmeliğin çıkarılması için 4 ay süre öngörüldü. Ancak bürokrasinin bu konuda herhangi bir çalışma yapmadığı geçen hafta ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ı ziyarete giden Türkiye Yazarlar Birliği, yönetmeliğin çıkmadığını devletin zirvesine hatırlattı. Bunun üzerine Erdoğan bir an önce yönetmeliğin hazırlanması talimatını verdi. Bu uyarıdan kısa bir süre sonra Kültür Bakanlığı ilgili yönetmeliği yayımladı. 'İstiklal Marşı'nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü Hakkında Yönetmelik' 7 Mart'ta Resmî Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, kutlamalara beş gün kala çıktığı için 12 Mart'a yetişmedi. Yönetmeliğe göre, 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünü kutlama ve Mehmet Akif Ersoy'u anma faaliyetlerini yürütmek ve koordine etmek için merkez yürütme kurulu oluşturuluyor. Kurula Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı veya yardımcısı başkanlık ediyor. Kurul üyeleri Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü üst düzey temsilcileri ile başkan tarafından belirlenecek ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber