Belediyedeki burs oyununa 2 tutuklama

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Mart 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

NEZİH GÜROL İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden sahte evrak düzenleyerek kendilerini öğrenci gösterip burs alındığı iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 5 kişiden 2'si tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Emniyet'teki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen zanlılar savcıya ifade verdi. Savcı, bu kişilerden, 3'ünün serbest bırakılmasına karar verdi. Diğer 2 şüpheli ise tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ne çıkarılan M.T. ile Ö.T., ?Sahte resmi evrak tanzim edip kullanmak ve kamu kuruluşuna karşı dolandırıcılık? suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi. M.T.'nin ifadesinde, kendisi, kardeşi ve eşi adına eğitim yardımı amaçlı olarak öğrenim belgesi tanzim ettiğini söylediği öğrenildi.

?Pişman olup vazgeçtim'

M.T.'nin, ?Burs çıktı ancak pişman olduğum için vazgeçtim. Eşim de sadece bir kere burs aldı? diye konuştu. Ö.T. ise Marmara Üniversitesi Makine Teknik Bölümü öğrencisi iken 2'nci sınıfta okuldan atıldığını, sıkıntı içinde olduğunu, ailesinin de okuldan atıldığını bilmediğini söyledi. Burs almak için belediyeye başvurduğunu belirten Ö.T., ?Belediye belgenin sahte olduğunu anlamış olacak ki bursu kestiler? dedi.

Milliyet

Burs çetesi işi abartınca yakayı ele verdi

Sahte belgelerle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden eğitim bursu alan 13 üyeli şebeke, üç yıldır düzenlediği tezgâhı bu yıl mükerrer sayıyı 880'e çıkarınca yakayı ele verdi. Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, sahte evraklarla verilen mükerrer ödemelerin 3-5 milyon YTL değil, 77 bin YTL olduğunu, geriye doğru da 200-300 bin YTL ödeme yapıldığını açıkladı.

Topbaş bu yıl burs başvuruları yapıldıktan sonra, 880 başvuruda problem tespit ettiklerini, bunların sorgulamasında 340'ının öğrenci olmadığının belirlendiğini ifade etti. Topbaş, sahteciliği üç ay önce fark edip takibe başladıklarını belirterek, "Bursları panikle anında kesseydik şebekenin tümü yakalanamazdı. Belediye personelinden bile gizlendi. Bu durum başka belediyelerde de var. Sadece Büyükşehir Belediyesi'nden bahsedildi" diye konuştu. Burs vurgunu yapan çete üç yıldır sahte belge ve evraklarla eğitim yardımından yararlanıyordu. Aynı şebeke geçen iki yıl boyunca da mükerrer başvuru yaptı ancak sayı 880 gibi abartılı bir rakam değildi. Belediye bu yıl toplam 50 bin öğrenciye burs verdi.

RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber