İnternette ifade özgürlüğüne, sanal protesto

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Mart 2008 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İnternette sansür uygulamakla suçlanan ülkelere karşı düzenlenen "sanal protestoya" binlerce kişi katıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü tarafından düzenlenen ilk "Online Free Expression" (internette ifade özgürlüğü) gününde Pekin'in Tiananmen Meydanı ve Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'daki Kim Il-Sung Meydanı gibi normalde gösteri yapması olanaksız yerlerde "sanal protesto" düzenlendi.

Dünyada 62 siber muhalifin cezaevinde olduğunu ve geçen yıl 2600'den fazla web sitesi, blog ve forumun kapatıldığını belirten Sınır Tanımayan Gazeteciler, 24 saat süren ve bugün TSİ 12:00'de sona erecek gösterilere, binlerce sanal muhalifin katıldığını açıkladı.

Kullanıcılardan bir avatar oluşturmaları, bir banner için mesaj seçmeleri ve Burma, Çin, Küba, Mısır, Eritre, Kuzey Kore, Tunus, Türkmenistan ve Vietnam'daki gösterilerden birisinde yer almalarını isteyen Sınır Tanımayan Gazeteciler, bu yıl Zimbabve ve Etiyopya'yı "internet düşmanı" ilan etti.

Bu örgütün kara listesinde bulunan diğer ülkeler: Belarus, Burma, Çin, Küba, Mısır, İran, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan, Özbekistan ve Vietnam.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, bundan böyle her 12 Martta dünya çapında siber sansürün kınanması için eylemler düzenleneceğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber