Tüm Doğu'da vergi sıfırlanıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 17 Mart 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin, terör ile mücadele kapsamında hazırladığı Güney Doğu Ekonomik Paketi ile bölgedeki illerde vergiler sıfırlanacak. Maliye Bakanlığı'nın çalışmasına göre illere beş yıl vergi muafiyeti getirilmesi planlanıyor

TSK'nin Kuzey Irak'a yönelik operasyonlarının ardından PKK'yı tamamen çökertmek için Güney Doğu illeri için, kalkınma paketi hazırlayan AK Parti Hükümeti, paket kapsamında bölge illerinde sıfır vergi uygulaması getirmeye hazırlanıyor. Maliye Bakanlığı tarafından halen hazırlıkları devam eden çalışma kapsamında, gelir ve kurumlar vergisinin sıfırlanması öngörülüyor.

SINIR İLLERİNDEN BAŞLADI

GÜNEY Doğu illerine sıfır vergi getirilmesine ilişkin proje, ?sınır illerinde' 10 yıl vergi muafiyeti uygulanmasına ilişkin çalışma esnasında gündeme geldi. Sınır illerine vergi muafiyeti getirilmesine ilişkin proje ilk olarak Bakanlar Kurulu'nda tartışmaya açıldı. Yapılan değerlendirmelerin ardından konuyla ilgili Maliye Bakanlığı'nın teknik bir çalışma yapması kararlaştırıldı.

SİİRT PROJEYİ DEĞİŞTİRTTİ

BAKANLAR Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda sınır illerinin gelişmişlik düzeylerini ve bu illerdeki mükelleflerden alınan vergiler mercek altına alındı. Ancak, bu çalışma sırasında, sadece sınır illerine sıfır vergi uygulanmasının büyük tartışmalara neden olacağı görüşünde birleşildi. Çünkü, yapılan araştırmada, sınır ili kapsamına girmeyen Siirt, Batman, Bitlis ve Muş gibi illerin, ekonomik durumunun sınır illerinden daha kötü olduğu saptandı. Bu araştırma sonucunda, sınır illerine vergi muafiyeti getirmenin tek başına, bölgenin ekonomik açıdan kalkındırılması için yeterli olmayacağı belirlendi. Bu bulguların ardından, Güney ve Doğu Anadolu'daki illerin, gelişmişlik durumları ve vergi gelirleri incelenmeye başlandı. Ve projenin, sadece sınır illerinde değil, bölgede geri kalmış iller için uygulanması kararlaştırıldı. Bu kapsamda, Maliye Bakanlığı, başta Güney Doğu illeri olmak üzere, bölgede geri kalmış illere ?sıfır' vergi uygulanması halinde bütçeye maliyetinin ne olacağını hesaplamaya başladı.

Gelir ve kurumlar vergisi alınacak

MALİYE Bakanlığı, başta Güney Doğu illeri olmak üzere, bazı illerde sıfır vergi uygulaması kapsamında hangi vergilerinin sıfırlanacağı için de bir ön çalışma yaptı. Bu çerçevede, KDV gibi, diğer illerde üretilen ürünleri de kapsayan vergiler sıfırlanmayacak. Sadece, gelir ve kurumlar vergisi gibi, söz konusu illerde yaşayan mükellefleri doğrudan etkileyen vergiler sıfırlanacak. Vergilerin sıfırlanmasının eşitlik ilkesine aykırı olmaması için de, sıfır vergi için bazı yatırım kriterleri konulması planlanıyor.

BÜTÇEYE YÜK OLMAZ

MALİYE Bakanlığı, bazı illerde vergilerin sıfırlanmasına ilişkin projeyi, tüm hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu'na sunacak. Projeyle ilgili son kararı ise Bakanlar Kurulu verecek. Üst düzey bir yetkili, sıfırlanması öngörülen illerde tahsil edilen verginin, vergi gelirleri içindeki çok küçük bir payı teşkil ettiğini ifade ederek, yapılacak ?sıfır vergi' uygulamasının bütçeye çok fazla oranda bir yük getirmeyeceğini dile getirdi.

HÜSEYİN ÖZAY

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber