İhaleyi Kamu İhale Kurumu iptal etmeden kurum iptal ediyor

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 17 Mart 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Yasası'nın denetimindeki kamu kurum ve kuruluşları arasında "Kendi ihaleni kendin iptal et" furyası başladı. İhalenin Kamu İhale Kurumu'na (KİK) şikâyet edilmesi üzerine harekete geçen kuruluşlar, eğer iptal edileceği izlenimini edinirse ihaleyi kendi kararıyla iptal ediyor. Bu yolla, ihalenin iptal edilmesi, kararın kuruma bildirilmesi gibi süreçlerde geçecek zamandan tasarruf edilmesi hedeflenirken "KİK bizim düzenlediğimiz ihaleyi iptal etti" sonucundan da kaçınılıyor. Son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Turizm Bakanlığı gibi birçok kurum ve kuruluş şikâyete konu ihalelerini kurulun incelemesi sürerken iptal etti.

Hükümet, enerji ve ulaştırma gibi birçok alandaki ihaleleri Kamu İhale Yasası'nın dışına çıkarmaya hazırlanırken kamu kurum ve kuruluşları da yasa denetimindeki ihalelerde yeni bir yola başvurmaya başladı. Kurum ve kuruluşların bir kısmı, son dönemde iptal edileceğini öngördüğü ihaleleri Kamu İhale Kurumu'nun kararını beklemeksizin kendisi iptal etmeyi tercih ediyor. Yetkililer bu yönteme sık başvurulmaya başlanmasının nedenini, ihalenin incelenmesi süreci ve iptal edilmesinden sonra ilgili yerlere tebliğ edilinceye kadar geçen süre olduğunu belirtiyor. Bu yolla ihalesinin kesin iptal olacağını öngören kurumlar, 1-2 aya yakın sürelerde zaman kazanıyor ve Kamu İhale Kurumu'nun kararını beklemeden yeniden ihaleye çıkma fırsatı kazanıyor. Ayrıca, kurumlar bu yolla ihalesinin "Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiği" imajından kaçınma fırsatı da buluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İstanbul İşletme Müdürlüğü'nün güvenlik hizmeti alımı ihalesinde firmalar kendilerinden daha yüksek teklif eden firmanın ihaleyi kazandığı iddiasıyla KİK'e başvurdu. Ancak bu süreçte idare, şikâyete neden olan ihaleyi kurumun incelemesi bitmeden iptal etmeyi tercih etti. Müdürlüğün iptal gerekçesi "ihale ilan metninde ihale usulünün belirlenmemesi, işin yapılacağı yerlerin ihale ilanında eksik gösterilmesi, ihaleye haksız olarak sadece yerli firmaların katılması" oldu. Bunun üzerine şikâyetçi firma, iptal işlemine de itiraz ederek tekrar Kamu İhale Kurumu'na başvurdu. Kurumun konuyla ilgili olarak aldığı kararda ise iptal gerekçelerinin doğru olduğu belirtilirken mevzuata aykırılıkların değerlendirilmesi ve gerekli inceleme-soruşturmanın yapılması için konunun Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirilmesi uygun görüldü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 2008'de fakir ve muhtaçlara dağıtılmak üzere 80 milyon adet ekmek alımı ihalesine çıktı. Ancak katılımcı firmalardan biri, "ihale dokümanında yer alan düzenlemelerin katılımı sınırladığı, çeşitli koşullarla rekabetin engellendiği, şartnamenin tek bir firmayı işaret ettiği" iddialarıyla KİK'e başvurdu. Ancak belediye, ihaleyle ilgili başvurunun ardından sonucu beklemeden ihaleyi iptal karar aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber