Umut veren liseliler

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mart 2008 10:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Önay Yılmaz

TED İstanbul Koleji öğrencileri kanseri durduran proteini bakteriden alıp saflaştırdı. Protein güneş kremlerinde deneniyor

TED İstanbul Koleji Vakfı 10. sınıf Fen Bölümü öğrencileri Cana Çağlı, Cem Ortaç ve Cemre Akkaya, kanseri durduran proteini bakteriden alıp saflaştırdı. Protein güneş kremlerinde deneniyor

ABD'de çalışan ve dünyaca tanınmış Türk bilim adamı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın, kanserle ilgili araştırmalarından etkilenen TED İstanbul Koleji Vakfı 10. sınıf Fen Bölümü öğrencileri Cana Çağlı, Cem Ortaç ve Cemre Akkaya, güneşten gelen UV (ultraviyole) ışınına maruz kalarak bozulan hücrelerdeki DNA'ları tamir edebilen ?photolyase proteini?ni saflaştırmayı başardılar. Protein şimdi güneş kremleri ve losyonlarda test ediliyor.

Prof. Sancar tebrik etti

Öğrencilerin izole edebildiği DNA bozukluklarını tamir eden proteini ilk ortaya koyan North Carolina Üniversitesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi ünlü moleküler biyoloji uzmanı Prof. Dr. Aziz Sancar, öğrencilerin çalışmalarından çok etkilendiğini belirterek, hepsini tek tek tebrik etti. Sancar, eski öğrencisi Yrd. Doç. Dr. Halil Kavaklı ve çeşitli akademisyenlerle birlikte Koç Üniversitesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı'nda öğrencilerle ve öğretmenlerle tanıştı.

Araştırma görevlisi Hande Asımgil, öğrencilerin saflaştırdıkları photolyase enzimini, çeşitli krem ve losyonların içine yerleştirdiklerini ve bu ortamlarda aktivitesini sürdürüp sürdürmediğini test ettiklerini söyledi.

Sancar ise, bu proteinin varlığı ortaya çıkarıldığında kendisinin ABD'de birkaç büyük firmaya bunu yapabileceklerini önerdiğini belirterek, ?Şimdi birçok büyük araştırma merkezinin, bu ve buna benzer araştırmalar yapmakta olduğunu duyuyorum? dedi.

?Bakteriden alıp saflaştırdık'

Öğrenciler Cana Çağlı, Cem Ortaç ve Cemre Akkaya, şunları anlattı:

?Projeye başlamadan önce Yrd. Doç. Dr. Halil Kavaklı ve asistanlarının yönetiminde laboratuvar tekniği konusunda eğitim aldık. Sonra projemizi geliştirdik. Deri kanserinin sebebi güneşten gelen ultraviyole ışınlarının DNA'yı bozması. Aziz Sancar'ın çalışmalarından bunu tamir eden photolyase adlı bir protein olduğunu öğrendik.

Bu protein hayvanlarda var. Bu nedenle kendi DNA'larını tamir edebiliyorlar. Ama insanlarda yok. Dolayısıyla biz bu proteini bir bakteriden alıp saflaştırdık. Şimdi bir güneş kremine ya da losyona koyarak insanda doğal aktivitesinin hâlâ devam edip etmeyeceğini ölçmeyi düşündük. Şu an deneme aşamasında.?

Biyoloji öğretmeni Pelin Etgü ile birlikte öğrencilerin danışmanlığını yapan Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Engin İnkaya da, öğrencilerin yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirterek, ?Bundan sonra iş, ilaç firmalarına, sağlıkla ilgili kurumlara kalıyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber