Yarsav'ın kapatılması istemine ret

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Mart 2008 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
- Yargıçlar ve Savcılar Birliği'nin (YARSAV) kapatılması istemiyle bu aşamada dava açılmasına yer olmadığına karar verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü'nün, YARSAV'ın feshi istemiyle yaptığı suç duyurusuna ilişkin soruşturmasını tamamladı.

Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan tarafından yürütülen soruşturma sonunda verilen kararda, YARSAV'ın, 26 Haziran 2006 tarihinde tüzük ve kuruluş bildirgesinin Ankara Valiliğine verildiği ve 4721 sayılı Türk Medeni Yasası'nın 59/1. maddesine göre bu tarihten itibaren derneğin tüzel kişilik kazandığı kaydedildi.

Kararda, aynı yasanın 60. maddesine göre en büyük mülki amir sıfatıyla Ankara Valiliğince derneğin tüzüğü incelenerek, 17 başlıkta noksanlık ve yasaya aykırılıkların tamamlanması ya da giderilmesinin dernek yöneticilerinden istendiği, ancak istenilen eksiklik ya da aykırılığın giderilmemesi üzerine, yine aynı madde gereğince derneğin feshi için dava açılmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulduğu anımsatıldı.

Ankara Valiliğinin, Türk Medeni Yasası'nın verdiği yetkiye dayanarak yaptığı tüzük incelemesinde belirlenen eksik ya da aykırılıkların düzeltilmesine ilişkin yazısının dernek geçici yönetim kurulu başkanına 28 Ağustos 2006 tarihinde tebliği edildiği belirtilen kararda, bu tebligattan sonra YARSAV'ın geçici yönetim kurulu başkanı tarafından Ankara Valiliğinin bu işleminin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay 10. Dairesinde dava açıldığı hatırlatıldı.

Danıştay 10. Dairesinin ise dava konusu Ankara Valiliğinin 24 Ağustos 2006 tarihli işleminin; davalı idarelerin savunmaları ve ara kararı cevabı alınıp yeni bir karar verilinceye kadar yürütmesinin durdurulmasına karar verdiği belirtilen kararda, Danıştay 10. Dairesinin, Ankara Valiliğinin işleminin iptali için açılan davanın reddine karar verdiği belirtildi. Kararda, bu kararın YARSAV tarafından temyiz edildiği, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun temyiz istemini henüz sonuçlandırmadığı kaydedildi. Kararda, şöyle devam edildi:

"Türk Medeni Yasası'nın 60/2 maddesi ile mülki amirliğe tanınan tüzüğün kanuna uygunluk ya da noksanlık bulunup bulunmadığı yetkisinin kullanılması sonucunda belirlenen yasaya aykırılık ya da noksanlığın yerinde olup olmadığının saptanması, Cumhuriyet Başsavcılığına ait olmayıp, derneğin feshi için dava açılması halinde Asliye Hukuk Mahkemesinin yetkisindedir.

Nitekim YARSAV tarafından açılan iptal davasında, Danıştay 10. Dairesince verilen kararda da belirtildiği gibi 'dava konusu işlem, Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılmadan önce yapılan ön bildirim niteliğini taşımaktadır. Valilikçe tesis edilen dava konusu işlemde belirlenen eksikliklerin yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinde değerlendirilebileceği' vurgulanmıştır. Kararda da vurgulandığı üzere mülki amirlikçe belirlenen eksikliklerin ya da aykırılıkların yerinde olup olmadığını, dava açılması halinde Asliye Hukuk Mahkemesi irdeleyecektir. Bu açıklamalar ışığında Ankara Valiliğinin, YARSAV'ın feshi için yaptığı ihbarın sonuçlandırılabilmesi YARSAV tarafından açılan davanın sonuçlanıp kesinleşmesine bağlıdır. Bir başka ifadeyle Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun vereceği kararın beklenmesi yasal zorunluluk olup, ancak bu karardan sonra dava açılıp açılmayacağı takdir edilecektir."

Kararda, bu gerekçelerle YARSAV hakkında, bu aşamada Türk Medeni Yasası'nın 60. maddesine göre fesih davası açılmasına yer olmadığına karar verildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber