Ulaştırma Bakanlığı pişman oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2008 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Savunma Bakanlığı'nın 2003 yılında zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı'nı 200 milyon dolara Ulaştırma Bakanlığı'na devretmeyi önerdiği, Bakanlığın ise bu teklifi kabul etmediği ortaya çıktı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, olayla ilgili pişmanlığını "ileriyi göremedik" sözleriyle dile getirdi.

Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı'nın işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası ihalesini kazanan Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında uygulama sözleşmesi imzalandı. İmza töreninde 2003 yılında zarar eden Sabiha Gökçen Havalimanı'nı Savunma Bakanlığı'nın, 200 milyon dolara Ulaştırma Bakanlığı'na devretmeyi önerdiği, Ulaştırma Bakanlığı'nın ise bu teklifi kabul etmediği öğrenildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bunun ortaya çıkması üzerine, "Biz o teklifi geri çevirdik. Demek ki ileriyi göremedik. Aslında, kamudan kamuya, kamu işletilmesinin devrini ticaretin raconuna uyan bir iş olduğunu düşünmüyorum" dedi. Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında imzalanan uygulama sözleşmesine göre Sahiba Gökçen, 2 ay içinde devredilecek. Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı'nın 20 yıllık kullanım hakkı için 1 milyar 932 milyon euro artı KDV ödeyecek olan Ortak Girişim Grubu, 250 milyon euro'luk yatırım yapacak. Yatırım kapsamında 10 milyon yolcu kapasiteli dış hatlar terminali ve ekleri, 3 katlı 4 bin 500 araç kapasiteli otopark ile 60 odalı havalimanı oteli inşaa edilecek. İmza törenine katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı'nın 2001 yılında faaliyete geçtiğini belirterek, o dönemde havalimanının hak ettiği değeri bulamadığını söyledi. Ulaştırma Bakanlığı ile yapılan çalışmalar sonrasında havalimanındaki trafiğin artığını ifade eden Gönül, "Artan trafik sonrasında ilave yatırımlar kaçınılmaz hale geldi. Kamu kaynaklı çıkış olmayacak şekilde yatırım yapılmasını planladık ve ihaleye çıktık. Başarılı bir ihale gerçekleştirdik" dedi.

-ELDE EDİLEN GELİR SAVUNMA SANAYİİNE HARCANACAK-

İki ay içinde mevcut tesislerin devir ve teslimin tamamlanacağını kaydeden Gönül, yeni terminal binasının da inşaatına bu süre içinde başlanmasının planladığını dile getirdi. Bu yatırımın prestij proje olması önem taşıdığının ifade eden Gönül, "Yakın tarihe kadar masraf kapısı olan havalimanından elde edilecek gelir ile savunma sanayinin geliştirilmesinde ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılacak" diye konuştu.

-"SABİHA GÖKÇEN'İ ULAŞTIRMA BAKANLIĞI'NA DEVREDELİM DEDİK İSTEMEDİ"-

"2003 yılında hava limanını Ulaştırma Bakanlığı'na size 200 milyon dolar karşılığında verelim demiştik, almamışlardı" diyen Gönül, konuşmasına şöyle devam etti: "Neden böyle demiştik. Çünkü yaklaşık 700 milyon dolar sarf edilerek yapılan bu tesis 56 milyon YTL'de zarar etmişti. Ama bu 56 milyon YTL'yi görüp kabul etmeyen Ulaştırma Bakanlığı sonra bize çok yardımcı oldu."

-İÇ HAT YOLCU SAYISI YÜZDE 400 ARTTI-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, dünyada sivil havacılığın yüzde 5-6 seviyelerinde gelişmesine rağmen, Türkiye'de son 5 yılda bu oranın iç hatlarda yüzde 400, dış hatlarda ise yüzde 200 olduğunu kaydetti. 2003 yılında iç hatlarda 8.5 milyon olan yolcu sayısının 2007 yılı sonunda 32 milyona çıktığının altını çizen Yıldırım, dış hatlarda da aynı dönemde yolcu sayısının 40 milyona ulaştığını vurguladı. Yıldırım, 2003 yılında 32 milyon olan uçuş sayısının 2007 yılında 73 milyona yükseldiğini ifade eden Yıldırım, trafikteki artışın devam edeceğini dile getirdi. 3 saatlik uçuşla 52 ülkeye ulaşabilen başka bir ülkenin olmadığının altını çizen Yıldırım, bu özelliği ile Türkiye'nin transfer merkezi olma konumuna yakın en yakın ülke olduğunu söyledi.

-"DEMEK Kİ İLERİYİ GÖREMEDİK"-

Sabiha Gökçen Uluslar arası Havalimanı'nda 2000 yılında beklenen trafiğin gerçekleşmediğini vurgulayan Yıldırım, bir yıl içinde 4 binden az uçuşun gerçekleştiğini ve 50 binden az yolcunun kullandığını söyledi. Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Savunma Bakanlığı havalimanını 200 milyon dolara size verelim dedi. Biz o teklifi geri çevirdik. Demek ki ileriyi göremedik. Aslında sorun öyle değil. Kamudan kamuya kamu işletilmesinin devri bedeli ne olursa olsun ticaretin raconuna, kurallarına uyan bir iş olduğunu düşünmüyorum." Son 5 yıl içerisinde arasında Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli ile havalimanlarının kapasitelerinin 50 milyon yolcu artırıldığının altını çizen Yıldırım, Türkiye'deki tüm havalimanlarının kapasitesi kamu kaynağı kullanılmadan arttırıldığını kaydetti.

-SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI YILDA YÜZDE 80 BÜYÜDÜ-

Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Uğurlu, Türk havalimanlarında 2000-2007 yılları arasında toplam yolcu sayısının yılda ortalama yüzde 14 artığını belirterek, aynı dönemde İstanbul'da artışın da yüzde 13 olduğunu söyledi. Uğurlu, "Sabiha Gökçen Havalimanı, Türkiye ve İstanbul ortalamasının yaklaşık 6 kat artış sağlayarak yıllık yüzde 80 civarında büyümüştür. Yaşanan bu gelişme bizi bu yatırımı yapmaya yönlendirdi" diye konuştu.

-İHALE 14 SAAT SÜRMÜŞTÜ-

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı işletilmesi ve yeni dış hatlar terminal binası inşaat projesinin ihalesi 9 Temmuz'da Savunma Müsteşarlığı'nda yapılmıştı. 14 saat süren ihaleyi 1 milyar 932 milyon euro artı KDV teklifi veren Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. İhale 4 Şubat'ta Yüksek Planlama Kurulu tarafından onaylanmıştı. Limak-GMR-MAHB Ortak Girişim Grubu yüzde 80 ortaklığı Lİmak ve GMR şirketi eşit paylaşırken, Malaysia Airports Holdings Berhad yüzde 20 hisseye sahip bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber