Unakıtan uyardı: Vallahi gecelik faizler yüzde 5 bin olur ha...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2008 18:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Unakıtan, OSD'nin Genel Kurul Toplantısı'nda otomotiv sanayicilerine, "Benim en güzel müşterilerim sizsiniz, öyle bir ortaksınız ki sizi çok seviyorum. Yediveren gülü gibisiniz. Çok kazanın, inşallah bana da çok vergiler verirsiniz" dedi. Vergilerin "AB'ye uyması" istemi ile ilgili olarak ise, "Ben baktım AB yüzde 18 diyor. Ben uyamam arkadaş. Şimdi bunu istemeyin. Ben mali disiplini korumak zorunda olan bir bakanım. Eğer o mali disiplin olmasaydı o kara pazartesi diyarlar hani, kara pazartesi geldi geçti... Anayasa'yı fırlattılar ya hani bir gün, bütün ekonomi bitti gitti... Vallahi gecelik faizler yüzde 5 bin olur ha... Bu mali disiplin olmasaydı böyle olurdu. Dua edin o mali disipline hepiniz" diye konuştu.

"NASIL DALGA BU YA?"

Otomotiv Sanayi Derneğinin (OSD) 34. Genel Kurulunda konuşan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye ekonomisinin bu derece düzgün hale gelmesinin kendiliğinden olmadığına işaret eden Unakıtan, "Bazı şaşkın adamlar... Efendim dalga gelmiş de global dalga çok iyiymiş, Türkiye ileri gitmiş... Yahu kardeşim bu dalga daha önce niye gelmedi de şimdi geldi. Hiç kimse bu masalı yutar mı Allah aşkına? Dalga gelmiş kötü olmuş, dalga gelmiş iyi olmuş, Nasıl dalga bu ya? Sık sık gelsin bu dalga bize... O zaman arkadaşlar hükümet olarak bunun tedbirlerini almamış olsaydık, hiçbir şey olmazdı, ben size söyleyeyim" şeklinde konuştu.

Ekonomik istikrarın kolay sağlanmadığını ancak kaybetmenin çok kolay olduğunu belirten Unakıtan, "1 sene kaybedersin ama senelerce çalışırsın onu kazanmak için" diye konuştu. Unakıtan, siyasi istikrar olmadan ekonomik istikrarın da tehlikeye gireceğini sözlerine ekledi.

"BİR MİLYONU BİR FİRMA ÜRETECEK"

Unakıtan, otomotiv üretiminde 1 buçuk milyonluk hedefin, 2 hatta 2,5 milyonun üzerine çıkarılması gerektiğini söyleyerek, "Benim hesabım o... Türkiye yakalayacak bu hedefi... Türkiye öyle bir hale gelecek ki 1 milyonu bir firma üretecek... Çok uzak değil onlar..." dedi.

Otomotivde çıkarılan Ar-Ge yasasının Türkiye'nin çehresini değiştireceğini ve tüm sektörleri katma değerli üretime zorlayacağını dile getiren Unakıtan, "110 milyar dolar olan ihracatı 210 milyar dolara çıkarmamız lazım" şeklinde konuştu.

"BEN BAKTIM AB YÜZDE 18 DİYOR. BEN UYAMAM ARKADAŞ"

Unakıtan, vergiler ile ilgili mevzuat değişikliği konusuna değinerek, "Şimdi bana en fazla yöneltilen 'AB'ye uysun bu vergiler'... Ben baktım AB yüzde 18 diyor. Ben uyamam arkadaş. Şimdi bunu istemeyin. Ben mali disiplini korumak zorunda olan bir bakanım. Eğer o mali disiplin olmasaydı o kara pazartesi diyarlar hani, kara pazartesi geldi geçti... Böyle şoklarda, böyle dalgalanmalarda aynen Anayasa'yı fırlattılar ya hani bir gün bütün ekonomi bitti gitti. Vallahi gecelik faizler yüzde 5 bin olur ha... Bu mali disiplin olmasaydı böyle olurdu. Dua edin o mali disipline hepiniz. Ekonomimizi güçlü yapmak mecburiyetindeyiz. Ben gidip IMF kapısından para mı alayım sizden vergi mi alayım. Ben kendi vatandaşımdan vergi alacağım ama ayaklarımın üstünde duracağım, sesim daha güçlü çıkacak, ekonomim daha güçlü olacak. Aksi tekdirde rüzgar esti git, Anayasa gitti, gitti ekonomi... Artık bunları inşallah Türk milleti görmez... Dışarıdaki fırtınalara karşı kendimizi koruyoruz, korumaya da devam edeceğiz, hiç etkilenmeyeceğiz diye de bir şey yok, bunu da bilin. Bu global dalgalanmadan etkilenmeyeceğiz diye bir şey yok ama bunu asgari geçiştirmemiz lazım. Bunun için de ekonomimizin güçlü olması lazım. Dışarıdaki fırtınalara karşı kendimizi güçlü tutuyoruz ama içeride rüzgarlar var onu da ne yapacağız bilmem artık. Ona da millet karar verecek herhalde."

Unakıtan konuşmasına şu şekilde devam etti: "ÖTV ile ilgili ikinci el araba diyorsunuz. İkinci el değil o... birinci el... ikinci el gibi alıyorsunuz, bir gün sonra leasingi yaptım ertesi gün o araba ikinci el araba... Yok öyle numara... İkinci el araba olmaz öyle, birinci el arabada yüzde 18'i vereceksiniz kardeşim" diye konuştu.

"YEDİVEREN GÜLÜ GİBİSİNİZ"

Kemal Unakıtan daha sonra, "Benim en güzel müşterilerim sizsiniz öyle bir ortaksınız ki sizi çok seviyorum. Yedi veren gülü gibisiniz, çok kazanın inşallah bana da çok vergiler verirsiniz" diyerek konuşmasını bitirdi.

"HÜKÜMET SÖZCÜSÜ BEN DEĞİLİM"

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, Ergenekon Operasyonuna ilişkin soru üzerine, "Ben Maliye Bakanıyım, ona göre soru sor. Hükümet sözcüsü ben değilim" diye yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber