Emekli Orgeneral Tolon: Operasyon planlandığı gibi bitmiştir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Mart 2008 19:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nail KAHRAMAN- Erdoğan PAÇİN/BURSA, (DHA)

EMEKLİ Orgeneral Hurşit Tolon, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'a düzenlediği kara harekatının kimsenin etkisi olmadan, planlandığı şekilde sona erdirildiğini söyledi. Tolon, ?Bu operasyona katılan birlikler bir araç değildir ki geri vitesine takıp çekesiniz. Değil ABD başkanı, cihan başkanı da söylese, arazide dağılmış olan birlikler birileri istediği için çekilmez? diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu tarafından düzenlenen, ?Kemalist Gençlik Platformu Öğrenci Kongresi'ne katılan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Kuzey Irak'taki birliklerin kimsenin etkisi olmadan, planlandığı şekilde geri çekildiğini söyledi. Tolon, ?Operasyonun ardından birçok insan, ?Çekilme ABD'nin isteği ile oldu' dedi. Arkadaşlar, bu operasyona katılan birlikler bir araç değildir ki geri vitesine takıp çekesiniz. Değil ABD başkanı, cihan başkanı da söylese, arazide dağılmış olan birlikler birileri istediği için çekilmez? diye konuştu.

Sınır ötesi operasyonun ardından Türkiye'de gündeme getirilen, çekilmenin, ABD istediği için olduğu şeklindeki söylentilerin, tamamen hayal ürünü olduğunu belirten Tolon, kamuoyunda, operasyonun zamanlaması ve sona erme tarihi hakkında birçok spekülasyonun yapıldığına dikkat çekti. Tolon, şöyle devam etti:

?Birileri çıkıp, Genelkurmay'ın verdiği rakamları yalanlarcasına, öldürülen teröristlerle ilgili verilen rakamlar için, ?Kim saydı? nasıl saydınız?' diye soruyor. ?Operasyon neden bu mevsimde yapıldı?' diye sorgulanıyor. Arkadaşlar, eğer bu operasyon ilkbahar ya da sonbaharda yapılsaydı, inanın bugünkü kayıptan kat kat fazlası verilirdi. Mayın ve uzaktan kumandalı tuzaklarla, çok daha fazla canımız yanardı.?

Türk ordusunun, eksi 15 derece soğuk ve 1.5 metre karda gerçekleştirdiği bu operasyonla, mevsim ve doğa şartlarını göz önüne alarak mağara ve kamplarında baharın gelmesini bekleyen teröristleri, inlerinde vurduğunu söyleyen Tolon, ?Ülkede terör olaylarının tırmanmasının 5 ana nedeni var. Birincisi, 1991 ve 2003 yıllarında yaşanan körfez krizi ve Irak'ın işgali, ikincisi, Birleşmiş Milletler kararlarının bölgede uygulanmaması, üçüncüsü, ABD ve Irak yönetiminin tutumu, dördüncüsü, AB kararları ve desteği, beşincisi DTP'nin TBMM'de yer almasıdır? diye konuştu.

Dünyada ABD'nin yarattığı bir kaosun hüküm sürdüğünü, Ortadoğu'da yaşananların da 12 yıllık petrol rezervi kalan ABD'nin bu bölgenin petrolünü yönetmek için hazırlanmış bir senaryo olduğunu öne süren Tolon, ?Bugünkü Dışişleri Bakanı Rice, Ortadoğu'da sınırların ekonomik ve siyasi olarak yeniden çizileceğini söyleyerek, bölgedeki ABD politikalarını bizzat açıklamış, bölgenin yeni haritaları çizilmiştir. Ekonomik sınırları belki değiştirebilirsiniz ancak, nasıl çizildiğini bilmediğiniz sınırları değiştirmeye kalkarsanız, burada ne savaşlar olur, ne kanlar akar bunu tahmin bile edemezsiniz? dedi.

ABD istedi diye bölgede sınırların yeniden çizilemeyeceğini söyleyen emekli Orgeneral Hurşit Tolon, ?Ortadoğu'daki zenginlikleri ele geçirmek için, bölgeye demokrasi getirme gibi söylemlerle Irak'ı işgal ettiler. Beyler, demokrasi postalın altındaki kan değildir? dedi. Son günlerde yaşanan gelişmelerin Türk ulusunun tümlüğünü, vatanın bütünlüğünü tehdit ettiğini söyleyen Tolon, ?Ülkemiz gözle görülür bir karanlığın içine doğru sürüklenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tekil devlet yapısı, anayasal ilkeleri yok edilmek istenmektedir. Türk ulusunun kurtuluş yolu Atatürkçü düşünce çatısı altında birleşmek ve kenetlenmektir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber