Egzoz ölçümü yaptırmayana 577 YTL ceza

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2008 18:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sayıları sürekli artış gösteren motorlu taşıtların il merkezlerinde ciddi hava kirliliğine neden olduğu belirtiliyor. Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasında, egzoz emisyon ölçümleri ve denetimleri büyük önem taşıdığına dikkat çekiliyor.

Motorlu taşıt sahiplerinin, egzoz emisyonlarının yönetmelikle belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek üzere egzoz ölçümü yaptırmak zorunda olduklarını belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Melahat Özoğul, aksi taktirde bin 155 YTL idari para cezası uygulanacağını açıkladı.

Özoğul, motorlu taşıt sahiplerinin taşıtının cinsine, kullanılma amaç ve şekline uygun olarak hususi otomobiller için ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir defa, resmi otomobiller için ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir defa, diğer motorlu taşıtlar için ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir defa, trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar için on yaş sonunda yılda bir defa, taşıtın trafiğe çıkışından sonraki muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırmak zorunda olduklarını dile getirdi. Devam eden emisyon ölçümlerinin ise taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulandığını belirten Özoğul, 2008 yılı için egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmayan motorlu taşıt sahiplerine 577 YTL ve yönetmelikte belirtilen standartlara aykırı emisyona sebep olan motorlu taşıt sahiplerine ise bin 155 YTL idari para cezası herhangi bir süre verilmeksizin öngörüldüğünü bildirdi.

Kayseri'de belirtilen periyotlarda ölçüm yaptırmayan, egzoz gazı emisyon ölçüm pulu/ruhsatını bulundurmayan motorlu taşıt sahiplerinin tespiti amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü ile birlikte denetimler yapıldığını kaydeden Özoğul, "Trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinden ve tehlikelerinden, canlıları ve çevreyi korumak amacıyla Kayseri'de egzoz ölçümlerine ve taşıtların egzoz emisyon ölçüm pulu bulunup bulunmadığına ilişkin denetimlere ciddi manada önem veriliyor. Bu konuya dikkat etmeyenler hakkında da gerekli işlemler yapılacaktır" diye konuştu.

İlgili mevzuat çerçevesinde Kayseri'de 16 yetkili servise 'Egzoz Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi' verildiğini hatırlatan Özoğul, yetki verilen istasyonların listesine www.cevreorman.gov.tr adresli Çevre ve Orman Bakanlığı web sayfasından ulaşılabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber