Uyuşturucaya merak ve arkadaş ortamı başlatıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2008 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Haklarında yasal işlem yapılan uyuşturucu kullanıcıları arasında düzenlenen anket, bağımlıların yüzde 24'ünün uyuşturucuya meraktan başladığını, yüzde 20'sinin ise arkadaş ortamının kurbanı olduğunu ortaya koydu.

Narkotik polisi, madde kullanmaktan dolayı haklarında yasal işlem yapılan kişilerin profilini çıkartmak amacıyla anket düzenledi. Polis, uyuşturucu madde kullandığını beyan eden ve araştırmaya katılmaya istekli 803 kişiyle yapılan yüz yüze görüşmeler sonucunda ilginç sonuçlara ulaştı.

Anket sonuçlarına göre, yüzde 95,8'i erkek olan madde bağımlılarının madde kullanım nedeni olarak ilk sırada "merak", ikinci sırada "arkadaş etkisi", üçüncü sırada da "ailevi ve kişisel sorunlar" yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 24'ü "merak", yüzde 20'si "arkadaş etkisi", yüzde 14'ü ise "ailevi veya kişisel" sorunları nedeniyle uyuşturucuya başladığını belirtirken, madde bağımlılarının yüzde 76'sının uyuşturucudan önce sigara kullandıkları belirlendi. Ankete katılanların yüzde 8'i esrar, yüzde 3,1'i de alkol kullandıktan sonra uyuşturucu kullanmaya başladığını kaydetti.

Anket sonuçlarına göre, en sık kullanılan madde sıralamasında yüzde 73,3 oranla esrar, ikinci sırada yüzde 12,7 ile eroin, üçüncü sırada da yüzde 3,9 ile ecstasy yer alıyor.

Kullanım şekline göre de bağımlıların profilini çıkartan narkotik polisi, kullanıcıların yüzde 75'inin uyuşturucuyu sigaraya sardığını, yüzde 12'sinin ağız yoluyla, yüzde 6'sının burundan, yüzde 3'ünün de enjeksiyon yoluyla aldığını belirledi.

Anket sonuçlarına göre, bağımlıların yüzde 37,1'i uyuşturucuyu terk edilmiş yerlerde, yüzde 41,6'sı evde, yüzde 4,6'sı da eğlence yerlerinde kullanıyor. Bağımlıların yüzde 83,2'si, madde bağımlılığı ile ilgili tedavi görmüyor. Ankete katılanların yüzde 48,7'sinin ise sabıkası bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber