Küresel ısınma, bazı bölgelerde avantajlı olacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Mart 2008 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küresel ısınmanın, kış mevsiminin uzun ve yazları serin olan Erzurum için bir fırsat olabileceği bildirildi. İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın bazı bölgelerde avantajlar oluşturacağına dikkati çekti.

Dünya genelinde hava sıcaklıklarında ortalama 2 derecelik artış öngörüldüğünü belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, şunları kaydetti:

''Artık iklim değişikliğinin olup olmadığını tartışmaktan vazgeçmemiz lazım. Bir adım ileri gitmemiz lazım. İklim değişikliği vardır ve gerçektir. Meteorolojik gözlemlerde izler zayıf da görse önemli değildir. İklim değişikliğinin tek işareti, hava sıcaklığı ya da ne kadar yağmur veya karın yağdığı değildir. Kar erimesi ve bitkilerin ölmesi, narin kuş türlerindeki azalmalar gibi durumlar var. Bunlara genel olarak bakmak lazım. Bu değişim nedeniyle ülkemiz nasıl zarar görecek ve avantajları nedir? Bunların üzerinde durmamız gerekiyor.''

Türkiye'de, deniz, kum ve güneş turizminin geliştiği Akdeniz Bölgesi'nde hava sıcaklıklarında beklenen artış nedeniyle ciddi sağlık problemleri ortaya çıkacağını savunan Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti:

''İlerleyen yıllarda havalar çok sıcak olduğu zaman deniz, güneş ve kum turizmi çok zor olacak. Çünkü aşırı hava sıcaklığı nedeniyle özellikle çocuklar ve yaşlıların sağlığı tehlikeye girecek. İnsanlar bu yüzden mecburen daha yüksek bölgelere gidecek. Yani, küresel ısınma kışları uzun ve yazları serin geçen Erzurum için fırsata dönüşecek.''

-''YAYLA TURİZMİ GELİŞECEK''-

Prof. Dr. Kadıoğlu, küresel ısınma neticesinde, Türkiye'nin kuzeyi ile yüksek yaylaların bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi'nin, özellikle rakımı fazla Erzurum gibi illerin turizm potansiyelinin çok yüksek olacağını vurguladı.

Türkiye'nin kuzeyinde ve Erzurum'da rakımı yüksek olan yaylalar bulunduğuna işaret eden Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti:

''Erzurum ve Karadeniz'deki yaylaların doğal varlıkları korunursa büyük şansları var. Turizmin ham maddesi doğadır. Doğru turizm politikaları uygulanır, yaylaları imara açmazsak ve her tarafı çöplere boğmazsak ilerisi için çok iyi şeyler olabilir. İklim değişikliğini fırsata dönüştürebiliriz.''

Prof. Dr. Mithat Kadıoğlu, ayrıca küresel ısınmanın dünyadaki birçok kayak merkezini olumsuz etkileyeceğini, ancak Erzurum'daki Palandöken Kayak merkezi için ise ciddi bir avantaj yaratacağını ifade etti.

Hava sıcaklıklarındaki beklenen artış nedeniyle bin 500 metrenin altındaki kayak merkezlerinde kar örtüsünün eriyeceğini ve bu nedenle kayak yapılamayacağının altını çizen Prof. Dr. Kadıoğlu, ''Küresel ısınma rakımı yüksek olan Palandöken Kayak Merkezi için ise avantaj yaratacak. Turizmcilerin bu avantajı iyi değerlendirmeleri durumunda Palandöken Kayak Merkezi çok daha fazla ilgi çekecek'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber