CHP mahkemeden pek boş dönmüyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aile hekimliğinden meraya, bütçe kanununa kadar hemen her yasada Anayasa Mahkemesi'ne koşan CHP, AK Parti iktidarında 119 kez iptal davası açtı. 44 kanun iptal edildi. 6 yürütmeyi durdurma kararı çıktı. 44 dosya ise bekliyor

CUMHURBAŞKANLIĞI seçimlerinde 367 şartını ortaya atarak süreci kilitleyen, üniversitelerde başörtüsüne özgürlük getiren düzenlemeyi mahkemeye taşıyarak toplumsal uzlaşmayı reddeden CHP, yine yargı yolunda. Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Yüksek Mahkeme'ye başvuracağını açıklayan CHP'nin, son 5 yılda yasa ve Anayasa değişikliklerinin iptali için yaptığı başvuru sayısı 119'a ulaştı. Mahkeme 44 kanunun iptaline karar verirken, 6 kanun için ise yürütmeyi durdurma kararı aldı. CHP'nin iptali veya yürütmesinin durdurması için yaptığı başvurulardan 44 tanesi ise görüşülmeyi bekliyor.

REKOR BAŞVURU 2007'DE

CHP, Anayasa Mahkemesi'ne 2003 yılında 16, 2004 yılında 26, 2005 yılında 27, 2006 yılında 18, 2007 yılında da 27 kez başvuruda bulundu. 2008 yılının ilk üç ayında başvuru sayısı ise 5'e ulaştı. CHP, aile hekimliğinden meraya, belediyelerden bütçe kanununa kadar birçok yasa ve Anayasa değişikliği için mahkemenin kapısını aşındırdı.

MECLİS KİLİTLENDİ

ANAYASA Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma ve iptal kararları arasında önemli düzenlemeler yer aldı. Mahkeme, Abdullah Gül'ün tek aday olarak katıldığı cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunu 367 şartı nedeniyle iptal etti. Mahkemede, öncelikle yetkili olup olmadığı oylandı. Üyeler Ahmet Akyalçın, Mehmet Erten, Serdar Özgüldür, Abdullah Necmi Özler, Şevket Apalak, Serruh Kaleli, Osman Paksüt ile Tuğcu ve Kantarcıoğlu, CHP'nin başvurusunun kabulü yönünde oy kullandı.

120'nci bugün verilecek

CHP'NİN bugün Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini açıklandı. Eğer mahkemeye başvuru olursa toplam sayı 120'ye ulaşacak.

Nükleer, tanık koruma ve başörtüsü

ANAYASA Mahkemesi CHP ve DSP'nin, 21 Ekim'deki halkoylamasıyla kabul edilen Anayasa paketinden 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin düzenlemeleri içeren maddeleri çıkaran kanunun iptali talebini reddetti. Anayasa Mahkemesi daha önce de seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını ve cumhurbaşkanının iki dönem görev yapabilmesini, halk tarafından beşer yıllığına iki kez seçilebilmesini öngören Anayasa değişiklik paketinin iptaline ilişkin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve CHP tarafından yapılan başvuruları da oy çokluğu ile reddetmişti.

BAŞÖRTÜSÜ SIRADA

MAHKEMENİN reddettiği düzenlemeler arasında ayrıca Doğalgaz Piyasası Kanunu, Kalkınma Ajansları Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu, Orman Kanunu'nda değişiklik öngören kanun gibi birçok kanun da yer aldı. CHP'nin iptali için başvuru yaptığı bir başka düzenleme ise üniversitelerde başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişiklik teklifi oldu. 27 Şubat 2008 tarihli başvuru dosyası görüşülmeyi bekliyor. Nükleer santral kurulması, Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Tanık Koruma gibi birçok önemli yasal düzenleme de Mahkeme'de bulunuyor. CHP son olarak ise 24 Mart 2008 tarihinde yabancılara da vakıf kurma olanağı tanıyan Vakıflar Yasası'nın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Türk siyaseti komaya sokulmak isteniyor

AK Parti'nin kapatılması istemiyle hazırlanan iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi Saraçhane Parkı'nda toplanan sivil toplum örgütleri tarafından protesto edildi. Temel Hak ve Özgürlükler Platformu adına yapılan basın açıklamasında ?Yargı oligarşisi halkın iradesini teslim alamaz' pankartı açıldı. Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı, siyasetin 28 Şubat postmodern darbesinin etkilerinden kurtulamadan, AK Parti'nin kapatılmak istenmesiyle komaya sokulmak istendiğini söyledi. İktidar partisinin kapatılmak istenmesinin millet iradesi ve milleti yok saymaktan başka bir şey olmadığının altını çizen Yaralı, ?1960 ihtilalinden sonra 24 siyasal partinin kapatılmasına tanık olan Türkiye artık bu ayıptan kurtulmalıdır' dedi. ASDER üyesi Adnan Tanrıverdi de zahmetli ve zor olan askeri darbelerle elde edilecek çıkarların bir iddianame hazırlanarak yapıldığını vurguladı.

MESUT ER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber