Sabih Kanadoğlu: Erdoğan bağımsız başbakan olabilir

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Nisan 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasaklı olsa bile ara seçimlere bağımsız girebileceğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevlendirmesi durumunda da hükümete bağımsız başbakan olabileceğini öne sürdü.

Sabih Kanadoğlu, Kanal 1'de yayınlanan "Teke Tek" programında Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtladı.

Kanadoğlu, Altaylı'nın "AK Parti kapatılır ve Tayyip Erdoğan siyasi yasaklı hale gelirse yapılacak ilk seçimde milletvekili adayı olabilir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi: "Hiç bir engel yok olabilir. Seçilirse milletvekili de olur." Altaylı'nın "Siyasi yasaklı hale gelse bile Cumhurbaşkanlığı sürecek olan Abdullah Gül, bağımsız milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'a, daha önce Süleyman Demirel'in Yalım Erez'i görevlendirdiği gibi hükümeti kurmakla görevlendirebilir mi?" sorusuna ise Kanadoğlu, "Hiç bir engel yok. Görevlendirebilir" yantını verdi.

Ara seçime gidilir

Uzmanlara göre, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Yalçınkaya'nın talep ettiği gibi 71 milletvekilinin milletvekilliğini düşürürse Türkiye "ara seçime" gidecek. Siyasi yasaklı Erdoğan bu ara seçimde aday olabilecek. Seçilirse, Gül'ün görevlendirmesi halinde AKP'nin yerine kuralacak partinin hükümetine bağımsız Başbakan olarak başkanlık edebilecek.

Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ise, milletvekillerine istenen siyaset yasağının Cumhurbaşkanı Gül'ü de kapsadığını savundu. Özden, "Bir parti aleyhine açılan kapatma davası kapatmayla sonuçlanır, eylem ve söylemleriyle partinin kapatılmasına neden olanlar içinde Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ya da partili kim olursa olsun siyasetten yasaklanır. Siyaset yasağı siyasetin en yüksek noktası olan Cumhurbaşkanını da tereddütsüz bir biçimde kapsar" değerlendirmesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber