Hükümet'in IMF ile 5 bin ilave memur pazarlığı

Haber Giriş : 10 Ekim 2004 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005 Yılı Bütçesi önümüzdeki hafta masaya yatırılacak. IMF heyeti bütçeye son şekli verilmeden önce Ankara'ya gelecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında pazartesi günü toplanacak olan Yüksek Planlama Kurulu, bütçenin detaylarını ele alacak. Bütçenin kilit noktalarını "yatırım ödenekleri, personel ve taşıt alımı, faiz dışı fazla hesabı, memur maaş zammı ve tarım destekleri" oluşturacak. Gerek IMF ile temaslarda gerekse YPK çalışmalarında bütçeyle ilgili şu konuların ön plana çıkması bekleniyor:

* Yatırım ödenekleri: İki yıldır kısıtlı tutulan ancak iş piyasasının da canlanmasına katkı sağlayacak yatırım ödeneklerinin artırılmasının ilave kaynak arayışı gerektirmesi sorun yaratıyor. Bu yıl 6.4 katrilyon lira olan yatırım ödeneği için son sınır 8.4 katrilyon lira. Yatırımcı kuruluşlarını beklentisi ise en az 11-12 katrilyon lira.

* Maaş zamları: 2005 yılı için toplam yüzde 8.2 olarak öngörülen maaş zammı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayı ile yüzde 10'a yükseltildi. 1991'den sonra işe başlayan memura bir derece verilmesi de gündeme geldi.

* Personel ve taşıt alımı: Kamuya personel alımı 40 binle sınırlansa da üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı, Emniyet Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı personel ihtiyacı dikkate alındığında 45 bini bulması bekleniyor. İlave 5 bin memur alımı için IMF'nin ikna edilmesi gerekiyor.

* Faiz dışı fazla: IMF'nin geri adım atmadığı yüzde 6.5'luk faiz dışı fazla oranında ya bazı gelirlerin hesaplamaya dahil edilmesi ya da bazı yatırımların faiz dışı fazla hesabının dışında bırakılması çözümü üzerinde duruluyor. Dış proje kredili yatırımlara yapılacak harcamaların faiz dışı fazlada dikkate alınmaması veya kamu bankaları kârları ile özelleştirmenin gelir kabul edilmesi seçeneği tartışılıyor.

* Tarım destekleri: Doğrudan gelir desteğinin yapısının değiştirilmesi, indirimli mazot, ürün sigortası, hayvancılık teşviklerinin de bu kapsama alınması talep ediliyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber