Kamuda odacı, çaycı saltanatı

Haber Giriş : 10 Ekim 2004 06:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda şoför, odacı, çaycı gibi genel hizmet personeli olarak çalışan 200 bin kişi doğrudan halka değil, devlet memurlarına hizmet ediyor.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, kamuda çalışan şoför, odacı, çaycı gibi genel hizmet personeli oranının yüzde 35 civarında olduğunu, diğer hizmetlerle birlikte bu oranın yaklaşık yüzde 45'e vardığı söyledi. Anlayış Dergisi'nin Ekim sayısındaki söyleşisinde kamu yönetimi reformu hakkında açıklama yapan Dinçer, 200 bin kişinin doğrudan halka değil, devlet memuruna hizmet ettiğini kaydetti.

Memur sayısının nüfusa oranla OECD ve Avrupa ülkeleri ortalamasının çok altında olduğunu belirten Dinçer, kamu görevlisi sayısının çok olmadığını ancak personel sisteminin kendi içerisinde çok ciddi sorunları olduğunu ifade etti. Bunlardan birinin nitelik sorunu olduğunu belirten Dinçer, personel içerisinde uzman ve nitelikli çalışan oranının son derece düşük olduğunu belirterek, "Hakim ve savcı sayısının çalışanlara oranı, başka ülkelerde yüzde 5-8 iken bizde binde 5 civarında. Buna mukabil şoför, çaycı gibi genel idari hizmetlerle hizmetlilerin çalışanlara oranı yüzde 35 civarında" dedi.

Devlet memurluğu kavramının yeniden ele alınması gerektiğini belirten Dinçer, Anayasa'da "Devletin asli ve asli ve sürekli hizmetleri devlet memurlarıyla yürütülür" denildiğini hatırlatarak, kamu personeli içinde 150-200 bin kişinin doğrudan doğruya halka hizmet üretmediğini, devlet memuruna hizmet ettiğini söyledi.

Kurumlar birbiriyle çatışıyor

Türkiye'de kamu kurumları arasındaki farklılaşmanın da tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çeken Dinçer, her bakanlığın kendi çıkarı için bir diğeriyle çatıştığını ve çekiştiğini dile getirdi. Dinçer, "Kamu yönetiminde yeniden yapılandırmayla ilgili temel kanun, herkese ortak bir vizyon ve rehber kuralları oluşturarak yeniden, yapılanırken herkesi aynı istikamete yöneltmek amacını güdüyor" diye konuştu.

Dinçer, yeniden yapılandırmaya muhalefetin de destek verdiğini ancak kamuoyu önüne çıktıklarında farklı konuştuklarını öne sürdü.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber