Askerin psikolojik durumu masaya yatırılıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 07 Nisan 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Psikolojik operasyon

Türk askerinin psikolojik durumu Ankara'da masaya yatırılıyor. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA), askeri personelin karşılaştığı sorunları, kişilik gelişimleri ve psikolojik durumlarını iki gün süreyle tartışacak. 17-18 Nisan'da GATA'da yapılacak 'TSK Askeri Psikiyatri Sempozyumu'nda terörle mücadeleye katılan askerlerin psikolojik durumu da etüd edilecek. 20 bilim adamının katılacağı sempozyumun açılış konuşmasını GATA Komutanı Korgeneral Necati Özbahadır yapacak.

GÖREV ŞARTLARI ANALİZİ

Basına kapalı olarak gerçekleştirilecek sempozyum Türkiye'de bir ilk. Karargah ve kıta görevi yapan personelin görev yapma şartlarının ele alınacağı sempozyumda, alt-üst ilişkileri, kişilik gelişimi ve toplumsal yansımaları, psikiyatrik tedavi alan personelin silahlı görev yapma sorunu değerlendirilecek. Sempozyumun en önemli konularından birini terörle mücadeleye katılan personelin durumu oluşturacak. Terörle mücadele sonrasında gazi olan personele uygulanan tedavi yöntemleri örnekleme yoluyla anlatılacak. Bu personelin hayatlarını daha olumlu bir şekilde sürdürebilmesi için 'Ne yapmalı ?' sorusunun cevabı aranacak.

PERSONEL İNTİHARLARI DA VAR

Sempozyumun önemli konularından birini de Türkiye'de oldukça düşük oranda olan 'askeri personelin intiharı' konusu ele alınacak. İntiharın diğer ülke ordularındaki oranı ile TSK'daki oranı karşılaştırılacak ve nedenler değerlendirilecek. Askeri psikiyatrinin diğer ülkelerdeki gelişiminin de ele alınacağı sempozyumda Prof. Tabip Kıdemli Albay Salih Battal 'Askeri Psikiyatrinin Türkiye'de Gelişimi' konulu bir bildiri sunacak. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt tarafından hizmete açılan 'GATA Askeri Psikoloji ve Harp Psikiyatrisi Bilim Dalı Başkanlığı' çalışmaları ile askeri psikiyatri hekimleri arasında eşgüdüm sağlanmasına ilişkin öneriler de ele alınacak.

50 bin askere doktor desteği

'Askeri psikiyatri' konusu özellikle ABD'de gelişmiş durumda. ABD, Vietnam Savaşı sonrasında askerlerin psikolojinde yaşanan olumsuz değişmeler nedeniyle bu alandaki çalışmalarına hız vermişti. Dünyanın çeşitli yerlerinde operasyonlar yürüten ABD askerleri, Afganistan ve Irak savaşlarından da olumsuz etkilendi. ABD Asker Emeklileri ve Gaziler Bakanlığı verilerine göre, ABD askerlerin çoğu, 'Post Travmatik Stres Bozukluğu' yaşıyor. Görevlerini tamamlayan ve geri dönen askerlerin büyük bir çoğunluğu sürekli benzer kabuslar görme, uykusuzluk, içe kapanma, alkol bağımlılığı, sinirlilik ve sosyal yaşamla bağları koparma şeklinde gösteriyor. Verilere göre Afganistan ve Irak savaşına katılan 50 bin asker ve ailesi psikiyatri desteği alıyor.

Mutlu ÇÖLGEÇEN / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber