Huzurevindekileri dolandıran zanlıyı yargılayacak mahkeme bulunamıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Huzurevindeki yaşlıları dolandıran Şahlan Demirci hakkında Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemeleri konunun kendilerini ilgilendirmediğini belirtince dava Yargıtay'a kadar taşındı. Yargıtay ise davaya kimin bakcağını karar veremedi.

Burdur Belediyesi tarafından işletilen Berberoğlu Vakfı Huzurevi'nde çalışırken yaşlıları dolandıran Şahlan Demirci'yi yargılayacak mahkeme bulunamıyor. Ağır Ceza ve Asliye Ceza mahkemeleri konunun kendileri ile alakalı olmadığı yönünde görüş bildirince dava dosyası Yargıtay'a kadar taşındı. Yargıtay ise ocak ayının başından beri davaya kimin bakacağına dair görüş bildirmedi.

Huzurevinde çalışan Şahlan Demirci'nin yaşlıları 2002'den beri dolandırdığı ve bu şekilde yaklaşık 350 bin YTL haksız kazanç elde ettiği ortaya çıkmıştı. Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya olayı bizzat Emniyet güçlerine bildirmiş ve Demirci hakkında kamu davası açılmasını sağlamıştı. Gözaltına alınan Demirci, bir gün sonra çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. Olayın ardından 5,5 ay geçmesine rağmen Şahlan'ın hangi mahkemede yargılanacağına karar verilemedi.

Adalet sistemini anlaşmazlığa iten olayın ayrıntıları şöyle gelişti: Dolandırıcılıktan tutuklanan Demirci'nin dosyası ilk olarak Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletildi. TCK'nın 158. maddesi 1/d bendine göre 'Kamu kurum ve kuruluşlarının tüzel kişiliklerini araç olarak kullanmak sureti ile dolandırıcılık' suçundan yargılanmasında görevsizlik kararı verildi. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, meydana gelen dolandırıcılığın TCK'nın 155-2 maddesine göre 'güveni kötüye kullanma' suçu olduğuna hükmetti ve dosyayı Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Burdur Belediyesi, karara itiraz etti. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz başvurusu kabul edilmediği için dava dosyası Asliye Ceza Mahkemesi'ne geldi. Ancak Asliye Ceza Mahkemesi de suçun 'güveni kötüye kullanma' değil, 'kamu kurumlarını kullanarak dolandırıcılık' olduğuna hükmederek görevsizlik kararı verdi. Asliye Hukuk Mahkemesi görev uyuşmazlığı çıkması sebebiyle dava dosyasını 8 Ocak'ta Yargıtay 5. Daire Başkanlığı'na gönderdi. Şimdi Yargıtay'ın kararı bekleniyor.

Mehmet Ali Bülbül

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber