'Biz JİTEM görevlisiyiz' deyip banka dolandırmışlar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2008 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir polisi tarafından İstanbul, Ankara, İzmir ve Balıkesir'de eşzamanlı düzenlenen "Firuze" operasyonunda, 23 kişi göz altına alındı. Aralarında emekli veya ordudan atılma subay ve astsubayların da bulunduğu bildirilen 23 kişinin kendilerini JİTEM elemanı olarak tanıtarak bankaları 2 milyon YTL dolandırdığı iddia edildi.

Çetenin elebaşısı olduğu belirtilen ve daha öncede kendisini JİTEM 'in üst düzey komutanı olarak tanıttığı iddia edilen C.Ç.'nin, 2005 yılında jandarma tarafından bir operasyonla yakalandığı, 2007 yılında ise hapisten çıktıktan sonra yine aynı faaliyetlerde bulunduğu ileri sürüldü. Şebeke üyelerinin ünlü şarkıcı Haluk Levent'e faizle para vererek borçlandırdığı, tahsilat sürecinde de ödemelerle ilgili baskı yaptıkları iddia edildi. Çeteyle bağlantısı olduğu ileri sürülen İzmir İl Emniyet Müdür Yardımcısı İ.K. hakkında da kanuni işlem başlatıldı.

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Organize Suçlar Büro Amirliği ekipleri, istihbari çalışmalar sonucu aralarında emekli subay ve astsubayların da bulunduğu bazı kişilerin, kendilerini JİTEM elemanı olarak tanıtarak dolandırıcılık yaptığını belirledi. Elebaşı olduğu iddia edilen C.Ç. ve çete üyelerine yönelik 2005 yılında operasyon düzenlendiği, C.Ç. ve birçok kişinin tutuklandığı, 2007 yılında tahliye edilen C.Ç.'nin çeteyi yeniden kurduğu ileri sürüldü. Yaklaşık bir yıl süren teknik ve istihbari takibin ardından harekete geçen polis İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Balıkesir'de 35 adrese eşzamanlı baskınlar düzenleyerek 23 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların İzmir ve çevresinde banka dolandırıcılığı yapmak için tabela şirketler kurduğu, bazı kişilere baskı yaparak şirketlerini ele geçirdiği belirlendi. Ayrıca bir banka şubesinin müdürü ve bir çalışanıyla işbirliği yaptıkları, herhangi bir malî değeri olmayan şirketler adına krediler aldıkları, karşılığında teminat olarak senet verdikleri, kredilerin ödemedikleri, bankalar tarafından takibi yapılan bütün senetlerinin de karşılıksız çıktığı belirlendi. Zanlıların bu yöntemle yaklaşık 2 milyon YTL tutarında banka dolandırıcılığı yaptığı belirtildi. Ayrıca İzmir'de iki otomotiv şirketini baskıyla ele geçirdikleri, sanatçı Haluk Levent'e faizle borç verdikleri, tahsilat aşamasında baskı kurdukları ileri sürüldü. Elebaşının çete içi disiplini sağlamak amacıyla bazı mensuplarını cezalandırdığı iddia edildi. Göçmen kaçakçılığı işine de girdikleri, 17 Afgan göçmeni yurtdışına kaçırmak istedikleri ortaya çıktı. Suç örgütünün. elde ettiği malî kaynakla İzmir'de yerel bir radyo istasyonu satın aldığı da belirlendi. Radyo binasında birçok özel bölme yapıldığı, şiddet uygulamak istedikleri kişileri bu odalara götürdükleri ileri sürüldü. Elebaşı C.Ç.'nin aynı binanın en üst katını sahte bir avukata kiraladığı ve girişine "Hukuk Bürosu" tabelası asarak yasadışı işlerini kamufle etmeye çalıştığı iddia edildi. C.Ç.'nin askerî liseden atıldığı, kendisini devlet örevlisi ve JİTEM elemanı olarak tanıttığı belirlenirken örgüt elemanlarından S.G.'nin emekli astsubay, A.Ö.'nün de ordudan atılan bir yüzbaşı olduğu belirlendi. Zanlılarla birlikte 2 adet ruhsatsız tabanca, 1 adet namlusu ve dipçiği kesilmiş av tüfeği, 1 adet pompalı tüfek, 108 adet fişek, 4 adet ruhsatlı tabanca, 1 adet dürbün, çok sayıda evrak ve sahte kaşe ele geçirildi. Zanlılardan beşi savcılık talimatıyla serbest bırakılırken 18'i, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevkedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber