Belediyeler artık izinsiz meslek kursu açamayacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Nisan 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyelerin açacağı mesleki eğitim kursları, il istihdam bürolarının iznine bağlanıyor. İstihdam paketinde yer alan düzenlemeye göre, belediyeler il istihdam bürosunun izin verdiği branşlarla ilgili kurslar açacak.

Kendi belirledikleri alanlarda kurs açamayacaklar. Uygulama ile istihdam piyasasında ihtiyaç duyulmayan mesleklerle ilgili kursların açılmasının önüne geçilecek. Kaynak ve zaman israfının önlenmesi amaçlanan yasa tasarısı ile belediyeler, ihtiyaç duyulan alanlarda kurs açmaya yönlendirilecek.

Halen devam eden uygulamada belediyeler çoğunlukla benzer mesleklerle ilgili eğitim kursları düzenliyor. Kurs açarken tercihleri de eğitimi kolay olan branşlar oluyor. Ancak bu eğitimi alan kişilerin birçoğu iş bulamıyor. İstihdam paketinde yer alan düzenleme ayrıca kaç kişinin, hangi alanlarda meslekî eğitimden geçirildiğine dair verilerin tek elde toplanmasını sağlayacak.

Hükümet, Sosyal Güvenlik Reformu'nun hemen ardından istihdam paketini Meclis gündemine getirecek düzenleme kıdem tazminatları için fon kurulması, SSK primlerinde 5 puanlık indirim ve meslek lisesi mezunu gençlerin sigorta primlerinin 5 yıl boyunca Hazine tarafından ödenmesi gibi önemli yenilikler getiriyor. Paket, istihdam piyasasının yeniden yapılandırılmasını da içeriyor. İlk olarak il istihdam kurullarının yapısı değiştirilecek. İstihdam kurulları valinin başkanlığında belediye başkanı, il milli eğitim müdürü, İş Kurumu il müdürü, il ticaret odası başkanı, esnaf-sanatkâr odaları birliği başkanı, bir öğretim üyesi ve konfederasyon temsilcisinden oluşacak.

100 bin genç nitelikli eleman olacak

İşsizlikle mücadelede il istihdam kurulları, daha aktif rol alacak. Belediyelerin açacağı eğitim kursları il istihdam kurullarının onayına tabi olurken diğer yandan meslekî eğitime hız verilecek. Nitelikli eleman sorununun çözümü için uygulanacak proje ile 100 bin gencin ihtiyaç duyulan alanlarda eğitilmesi öngörülüyor. Projeyi Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı ortak yürütecek. Organizasyonu Türkiye İş Kurumu yapacak. Kaynak olarak ise işsizlik fonundan ayrılacak 250 milyon YTL kullanılacak.

Halen ilçeler dahil büyük-küçük belediyelerin çoğu meslekî eğitim kursu açıyor. Bilgisayar, dikiş nakış ve el becerisi kursu başta olmak üzere çeşitli branşlarda eğitim veriyorlar. En öne çıkanları ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İsmek) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin kursları. İsmek kursları, İstanbul'da 201 eğitim merkezinde halen devam ediyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi ise 1994 yılından beri 'Her ev bir atölye olacak' sloganıyla 116 yerde eğitim veriyor. Bu kurslarda binlerce kişi eğitim gördü. Ancak bunların kaçının meslek sahibi olduğu ve iş bulabildiğine ilişkin istatistik bulunmuyor.

İsa Ya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber