Müdür Bey İlişiğimi Kesmiyor!

13 Kasım 2007 tarihinde ele aldığımız dosyada bu konuya değinmiş ve takdir hakkının sorumsuzca kullanılmasına vurgu yapmıştık. Özellikle taşrada, mevzuatın özel bir düzenleme yapmadığı "ilişik kesme" gibi konularda, büyük bir keyfilik yaşanabilmektedir. Örneğin memurun başka bir yere nakli gelmiş olmasına rağmen nakil yazısı tebliğ edilmemektedir veya tebliğ edilmesine rağmen memurun ilişiği kesilmemektedir. Mevzuatımızda bu sorun düzenlenmemiş olup, son olarak Maliye Bakanlığının yapmış olduğu bir düzenleme diğer kurumlara örneklik teşkil etmelidir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Nisan 2008 11:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memurlar.net mail adresine zaman zaman gelen iletilerde, "ilişik kesme" sorununa şahit olmaktayız. Aynı soruna forumda açılan çeşitli başlıklarda da rastlanabilmektedir. Örneğin aşağıdaki adreslerde "ilişik kesme" sorunları yer almaktadır.

* Becayiş böyle mi olur? 18 Mayıs 2006

* Ben geçtim, kararname geldi ama müdür hala kesmiyor ilişiğimi, pazartesiyi bekliyorum 26 Eylül 2007

* İl atamalı memurun tayin onayı geldikten sonra ilişik kesme süresi 1 nisan 2008

Gerek yukarıdaki forum başlıklarında dile getirilen sorumsuzluk gerekse mail adresine iletilen sorunların kaynağı mevzuatın bu konuyu düzenlememiş olmasıdır. Gerçekten de ne 657 sayılı Kanunda ne de bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmeliklerde bu sorun düzenlenmemiştir.

MALİYE BAKANLIĞI KENDİ PERSONELİ İÇİN SORUNU ÇÖZDÜ

Bu sorun artık o derece rahatsız edici boyutlara gelmiştirki, Maliye Bakanlığı kendi kurumu özelinde bu sorunu çözmüştür. Maliye Bakanlığı Personelinin Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte, 3 nisan 2008 tarihi itibariyle yapılan değişiklik şu şekildedir:

"Yer değişikliklerine ilişkin atama onaylarının görev yapılan birime intikalinden itibaren 5 iş günü içinde ilgililerine tebliğ edilmesi zorunludur."

Bu değişiklik ortaya çıkan sorunları çözmektedir.

DİĞER BAKANLIKLAR NE YAPMALI?

Benzer sorunların diğer bakanlıklarda da yaşandığını bildiğimiz için bu türden bir düzenlemenin, diğer kurumlarda da yapılması ve "ilişik kesme"lerdeki amirin insiyatifinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için, diğer kurumların da atama ve yer değiştirme yönetmeliklerini değiştirmesi ve yukarıdaki türden bir fıkrayı yönetmeliği eklemesi gerekmektedir. Bu çerçevede, sendikaların gerek kurum idari kurumu toplantılarında gerekse de diğer bir araya gelmelerde, bu sorunu gündememe getirerek çözüme kavuşturmaları gerekmektedir.

Yönetmelikle düzenleme yapılmadığı sürece amirin insiyatifine bağlı keyfi uygulamalar devam edecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber