CHP'den Çelik'e: Şiddeti bir eğitim ve disiplin aracı olarak mı görüyorsunuz?

Haber Giriş : 16 Nisan 2008 11:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, ?Öğretmenin öğrencisini dövmesi, disipline yönelik terbiye niteliğindedir? ifadesinin yer aldığı müfettiş raporuyla ilgili olarak, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, ?Bakanlığınızın, hükümetinizin eğitim politikalarında da şiddet uygulanması ?bir eğitim ve disiplin aracı' olarak görülmekte ve tavsiye edilmekte midir?? diye sordu.

ANKARA (ANKA) ? CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Milli eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e, ?Bakanlığınızın, hükümetinizin eğitim politikalarında da şiddet uygulanması ?bir eğitim ve disiplin aracı' olarak görülmekte ve tavsiye edilmekte midir?? diye sordu.

CHP'li Arıtman, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, İstanbul Kadıköy Moda İlköğretim Okulunda 2005 yılında Okul Müdürü Hüseyin Ceylan'ın öğrencileri sopayla dövdüğü ve tehdit ettiği yönündeki iddiaları hatırlattı. MEB Müfettişleri tarafından olay soruşturulduğunu ve müfettişlerin hazırladı raporda ?Okul müdürünün öğrencilere sopayla vurması, sınıf disiplinini sağlama ve eğitim amaçlıdır. Öğretmenin öğrencisini dövmesi, disipline yönelik terbiye niteliğindedir? ifadelerinin yer aldığını belirten Arıtman, şunları kaydetti:

?Ayrıca raporda okul müdürünün çakı taşıması ve bunu çocuklara tehdit amaçlı göstermesinin de eğitim açısından bir kusur teşkil etmeyeceği görüşüne yer verilerek, dayakla suçlanan okul müdürü aklanmış ve görevde kalmasına karar verilmiştir. Müdürün davranışlarını eleştiren dört öğretmen ise başka okullara sürgün edilmiştir. Geçtiğimiz günlerde bir İtalyan kadın sanatçının ?Barış Gelini? olarak yaptığı dünya turunda Ülkemizden geçerken Gebze'de tecavüz edilerek öldürülmesi ulusal ve uluslararası medyada flaş haber olmuş, ülkemizin imajını zedeleyerek, millet olarak derin bir üzüntü duymamıza neden olmuştu. İnsanlık dışı bu vahşetin altında şiddet kültürüyle yetişmek olduğunu biliyoruz. ?Bir bebekten katil yetiştirmek? ne yazık ki böyle oluyor.?

Şiddete maruz kalan, şiddete şahit olan çocukların, ileride şiddet uygulayıcısı olabildiğine dikkat çeken Arıtman, ?Şiddeti bir eğitim ve disiplin aracı olarak görmenin çocuk eğitimindeki yanlışlığı bilim çevrelerinde üzerinde mutabakata varılmış bir görüştür? dedi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik'e ?Bakanlığınızın, hükümetinizin eğitim politikalarında da şiddet uygulanması ?bir eğitim ve disiplin aracı? olarak görülmekte ve tavsiye edilmekte midir?? diye soran Arıtman önergesinde şu sorulara yer verdi:

?-Şiddet uygulayan bir okul müdürünü ve onu aklayan MEB müfettişlerini siz de onaylıyor musunuz? Düzenledikleri raporu doğru ve sağlıklı buluyor musunuz? Bu görüşlere katılmıyorsanız Müdür Hüseyin Ceylan ve hakkında olumlu rapor veren MEB müfettişleri hakkında ne gibi bir idari yaptırım uygulayacaksınız?

-Öğrencilerin çakı-bıçak taşıması yasakken ve tespit edildiğinde disiplin cezası uygulanırken okul müdürünün çakı taşıması, bunu ilan etmesi ve tehdit unsuru olarak kullanması MEB yönetmeliklerine uygun mudur?

-Okullardaki şiddetin önlenmesi için ne gibi uygulamalarınız vardır? Bu konuda öğrenci-öğretmen-okul yöneticilerine ayrı ayrı eğitim verilmekte midir?"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber