Sosyal Güvenlik Reformu bir ayda Meclis'ten geçti

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 18 Nisan 2008 06:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası Meclis'ten geçti. Genel Kurul'daki görüşmeleri bir ay süren yasa, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylarsa 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girecek.

Yasaya göre, kadın ve erkeklerde emeklilik yaşı 2048'de 65'e yükseltilecek. Emeklilikte SSK kapsamında çalışanlarda aranan 7.000 günlük prim ödeme gün sayısı 7.200'e çıkacak. Meclis'teki görüşmelerin son gününde kamuoyunda 'yıpranma payı' olarak bilinen fiili hizmet zammına ilişkin madde üzerinde çok yoğun bir trafik yaşandı. Ancak milletvekillerinin fiili hizmet kapsamına girip girmeyeceği üzerine yoğunlaşan tartışmalar sebebiyle değişiklik gerçekleşmedi.

AK Parti grubu, halen fiili hizmet zammından yararlananlar için bu hakkın devam etmesini istedi. Bu öneriye göre, kanunun yürürlük tarihinden önce işe girenler fiili hizmet zammı alacaktı. Kanunun yürürlük tarihinden sonra işe girenlere fiili hizmet zammı verilmeyecekti. Önergeye destek veren muhalefet, milletvekillerinin kapsam dışı bırakılmasını istedi. AK Partili vekiller çıkarılmasını kabul etmeyince yıpranma payını getirecek düzenleme yasaya konamadı. 11 maddede yapılan değşiklikle bakıma muhtaç çocuğu olan anneye, 5 yıl erken emeklilik hakkı verildi. Buna göre bakıma muhtaç çocuğu bulunan sigortalı kadınlar, 20 yıl çalıştıktan sonra 25 yıl çalışmış gibi kabul edilerek emekli olabilecek. 16. maddede yapılan değişikilikle Bağ-Kur'lu kadınların doğum öncesi ve doğum sonrası 8 hafta izinli sayılması kabul edildi. Doğum süresince çalışmadığı süreler için de iş görememezlik ödeneği (rapor parası) alacak. Meclis'te son gün emekli aylıklarının alt sınırı da yükseltildi. Daha önce ortalama kazancın yüzde 35'i olarak öngörülen emekli maaşının alt sınırı, eşi ve çocuğu olan sigortalılar için 40'a çıktı. İş kazası sonucu başkasının sürekli bakımına muhtaç durumda olan sigortalıya bağlanacak olan sürekli iş görememezlik gelirinin alt sınırı, yüzde 70'ten 85'e yükseltildi. Bir başka değişiklikle de birden fazla şirket ortaklığı bulunan işverenlerin, her bir ortaklığı için ayrı ayrı prim ödemesi uygulamasından vazgeçildi.

Çalıştığı halde yaşlılık ve özürlü maaşı alan 81 bin kişinin borcuna da af çıktı. Bu kişiler aldıkları fazla paraları geri ödemeyecekleri gibi, hiçbir idari takibe uğramayacaklar. Sosyal Güvenlik Kurumu, 81 bin yaşlı veya özürlünün çifte maaş aldığını tespit etmişti. Bunlar, çalıştıkları halde maaş alıyorlardı. Bu kapsamdaki yaşlı veya özürlülerin maaşları kesildiği gibi aldıkları paraları da yüzde 50 faiziyle geri ödemeleri gerekiyordu. Tahsilat için icra takibi başlamıştı.

İsa Yazar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber