Bakan Çelik: 1 Mayıs'ın tatil edilmesi için önerge vereceğim

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Nisan 2008 17:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Faik ATAY/KARABÜK, (DHA)

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu'na 1 Mayıs'ın tatil edilmesi için önerge vereceğini söyledi.

Bakan Faruk Çelik, Karabük'te partisinin kadın kollarının olağan genel kuruluna katıldı. Karabük Spor Salonu'ndaki kongreye Faruk Çelik'in yanı sıra, Gaziantep Milletvekili ve AKP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Şahin, AKP Karabük Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Mehmet Ceylan, AKP Karabük Belediye Başkanı Hüseyin Erer katıldı. Karabüklü gazeteciler, Bakan Çelik'e fiili hizmet zammının iptal edilmesi üzerine hazırladıkları dosyayı verdi. Kongrede konuşan Bakan Çelik, 1 varil petrolün 110 dolar olduğu halde yollarına devam ettiklerini belirterek, şöyle dedi:

?Dünyada ve yerel bazda oluşan global krizlerin herhangi biri olsaydı ve iktidar da AKP olmasaydı, o hükümetin çoktan gitmesi mümkündü. Bizler bu kadar olumsuzluklara rağmen vatandaşa acı bir reçete içirmeden yolumuza devam ediyoruz. Türkiye ne zaman terörle mücadeleye başlasa bir ayağı eksik kalırdı. Güvenlik güçlerimiz mücadeleye başlar dünyadan tepkiler başlardı. Ama AKP zamanında dünyada hiçbir devlet ?Uçaklar kalkamaz' diyemedi. Geçmişte olduğu gibi ?Bunu yapamaz' diyemediler.?

TBMM'de kabul edilen Sosyal Güvenlik Yasası'na da değinen Çelik, 1991 yılında işbaşına gelen Süleyman Demirel'in ?Yaşı kaldırdım, kaç yaşında olursan ol, 3 bin 600 günü doldurdun, al sana emekli kardeşim. Hepinizi ekmekli yapacağım. Düşün peşime? dediğini söyledi. Çelik, şöyle devam etti:

?Millet de arkasına düştü. ?Baba'mız iktidara geldi oturdu. Birinci yıl 300 trilyon Sosyal Güvenlik açığı başladı. 2'nci yıl 39 trilyon artarak, 2007 yılı sonunda 25 katrilyon Sosyal Güvenlik açığı çıktı. 2002 yılında ?bu işi noktalayalım' dedik. Bu kanun Cumhurbaşkanı'ndan döndü, Anayasa Mahkemesi'nden de döndü. 5 sene böyle geçti. Şimdi Türkiye'nin geleceğini kurtaracak Sosyal Güvenlik Yasası'nı çıkardık. Haksız yere eleştirildik, esnaf 240 gün prim ödemez veya 1 aylık prim borcu varsa hastanelerden yararlanamıyor, SSK'lı işçilerimiz ise 90 gün, ama Emekli Sandığı'na bağlı memurlar ise aynı gün sağlık hizmetinden yararlanıyor. Biz ise bu yasa ile hepsini eşitledik. Rahmetli Ecevit zaten 60 yaşını getirdi. Bizim geçtirdiğimiz 2048 yılında. Kapatılma ile karşı karşıya olan bir siyasi parti Türkiye'nin 2048 yılını düşünüyorsa, bunu alkışlamanız gerekiyor.?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bazı meslek gruplarına yönelik fiili hizmet zammının kaldırılması ile ilgili sorusu üzerine, ?Bu konuda bizim yoğun çalışmamız oldu. Bugüne kadar keyfi olarak düzenlenmiş olan fiili hizmet zammı meslek grubunu bilimsel bir noktaya taşıdık. Nedir bu bilimsel konu; risk durumu çok yüksek olan ve gerçekten ömründen bir şeyler kaybeden çalışma kollarını fiili hizmet zammına aldık. Bu meslek madencilik, 60- 70 derece karşısında çalışanlar, asit fabrikasında çalışanları buna dahil ettik. Bunun yanı sıra gazeteciler, TRT spikerleri, devlet sanatçıları ve milletvekilleri bunun dışında kaldı. Bununla ilgili emekli olana kadar devam etsinler diye bir önerge hazırladık ama partiler arasında birlik sağlanamadı. Önergeyi imzalamadılar? karşılığını verdi.

Bakan Çelik, 1 Mayıs kutlamaları konusundaki sorulan soruya ise şöyle cevap verdi;

?1 Mayıs'ın kutlanması için biz, tatil veya o günü tatil olmadan ?Emek günü' olarak kutlanmasını istiyoruz. Ama Taksim'de kutlanması hukuki bir durumdur. Asıl olan Türkiye'deki emekçi, işçilerimizin, dünyada olduğu gibi Türkiye'de coşku içinde gerçekleşmesi. Bir inatlaşmaya dönüştürülmemesi gerekir, filan yerde yapılır, filan yerde yapılmaz gibi. 1 Mayıs her alanda kutlanır. Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na taşıyacağım. Eğer Bakanlar Kurulu'ndan tatil gibi bir şey çıkarsa bunu açıklarız.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber