Eker, canlı yayında cep telefonu numarasını verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Nisan 2008 21:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, pirinç ve gıda fiyatlarında yaşanan artışı ilişkin katıldığı bir canlı yayında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu cambazlara aldanmayın. Gerekirse ihbarda bulunun" sözlerinin anımsatılması üzerine cep telefonu numarasını verdi.

Eker, dün TV8'de katıldığı bir programda, pirinçte ve gıda fiyatlarında yaşanan fiyat artışı nedeniyle kendisine yöneltilen eleştirilere yanıt verdi. Pirinç ile ilgili çizilen kriz tablolarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Eker, "Kriz diyebilmeniz için 3 markete gidersiniz size 'pirinç yok' denirse o zaman 1970'leri hatırlarsınız. O dönemlerde markette tüp, şeker, un bulgur yoktu. Bugün hangi markete giderseniz her şey var" dedi. Türkiye'nin buğdayını ve ihtiyaç duyduğu pirincin yüzde 80'ini üreten bir ülke olduğuna dikkati çeken Eker, "Birileri hükümete muhalefet etme ve ekonomik kriz havası oluşturma gayreti içinde. Türkiye 17.5 milyon ton buğday üretti. Biz hükümeti devraldığımızda Türkiye'nin pirinç üretimi 200 bin tondu. Bugün 400 bin ton. Türkiye'de kişi başına 7 kilo pirinç tüketiliyor. Hangi markete giderseniz pirinci buluyorsunuz" diye konuştu.

1 kilo pirincin maliyetinin 1.3 YTL olduğunu ifade eden Eker, "Şimdi birileri bunu 3.5-4.5 YTL'ye satıyorsa bu bir yapay sorundur. Bir spekülasyondur. Yapay bir sorunla memleketi meşgul etmenin, insanların paniğe kapılmalarına yol açmanın bir anlamı yok" dedi.

Eker, 2007 yılında Türkiye'nin 650 bin ton çeltik ürettiği bilgisini vererek, çeltik üretiminin 4-5 yılda destek ve teşviklerle iki katına çıkarıldığını kaydetti. Eker, Başbakan Erdoğan'ın "Bu cambazlara aldanmayın. Gerekirse ihbarda bulunun" sözlerinin anımsatılması üzerine, "Bununla ilgili vatandaşlar bizzat sizi arayabilirler mi. Cep telefonu numaranızı verir misiniz" sözlerinin ardından cep telefonu numarasını verdi.

Et üretimiyle ilgili sıkıntı yaşanabileceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Eker, "Etteki problem kayıt dışılıktadır. Üretim 420 bin tondan 490 bin tona çıkardı. Bu kayıtlı et üretimidir. Türkiye'de 1 milyon tonun üzerinde et üretilir. Kayıt dışılık sorununu üretim azlığı gibi değerlendirmek doğru değildir" dedi.

Türkiye'nin gıda maddesi ihracatının 9 milyar dolar, ithalatının ise 5 milyar dolar olduğunu belirten Eker, çiftçilere bu ay içinde 1 milyar YTL destek verileceğini, mayıs ayında yağlı tohumların primlerinin ödeneceğini ifade etti.

Türkiye'nin pamuk ithal etmesi nedeniyle yöneltilen eleştirileri yanıtlayan Eker, Türkiye'nin ürettiği pamuğun tekstil için gerekli hammadeyi karşılayamadığını belirterek, "Türkiye, 1 milyar dolarlık pamuk ithal ediyor. 5 milyar dolarlık tekstil ihraç ediyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber