Çiçek: İstihdam paketini ele aldık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Nisan 2008 20:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında istihdam paketinin ele alındığını belirterek, bu paketin içinde kıdem tazminatının olmadığını söyledi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu'nda, TBMM'ye sevkedecekleri kimi tasarıların imzaya açıldığını belirterek, bunlardan birinin Devlet Yardımlarının Çerçevesine İlişkin Kanun Tasarısı olduğunu bildirdi.

Türkiye'de değişik bakanlıklar bünyesinde, birtakım adlar altında çeşitli yardımların yapıldığını ifade eden Çiçek, "Teşvikler, destekler sağlanmaktadır ekonomik hayatımız bakımından. Dolayısıyla bunların her biri de ayrı ayrı yasalarda düzenlendiği için farklılıklar arz etmektedir. Ayrıca bu yapılan yardımların, desteklerin, teşviklerin, izlenmesi ve yeni politikaların oluşturulması bakımından da bir dağınıklık var. Bunların hepsini derli toplu hale getirmek üzere bir çerçeve yasaya ihtiyaç vardır" dedi.

Çiçek, bu yasanın çıkarılmasının AB süreci açısından da önemli olduğunu belirterek, bunun hükümetin Eylem Planı'nda da bulunduğunu söyledi.

Belli ekonomik faaliyetlerin daha fazla destekleme imkanının olacağını anlatan Bakan Çiçek, "Böyle bir esneklik söz konusu olabilecektir. Ayrıca, kültür mirasını ve doğal varlıkların korunması da bu yasa ile doğrudan bağlantılıdır" diye konuştu.

Bakanlar Kurulu Toplantısında ayrıca Gümrük Kanunu'yla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Tasarısı'nın da imzalaya açıldığını bildiren Çiçek, Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu Kanun Tasarısı'nı da ele aldıklarını belirtti.

Çiçek, toplantıda Çoğaltılmış Fikir ve Sanat Eserlerini Derleme Kanun Tasarısı'nı da görüştüklerini söyledi.

Kurul'da yaklaşık 1 ay önce de ele alınan istihdam paketinin de değerlendirildiğini bildiren Çiçek, konunun bugün karara bağlandığını belirtti.

Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın düzenleyeceği basın toplantısıyla detaylı bir bilgilendirme yapacağını ifade ederek, ana başlıklarla ilgili şu bilgileri verdi:

"İşveren ve taşeron arasındaki ilişkiyi yeniden disipline eden hükümler olacaktır. Tasarıda, özürlülerin, gençlerin ve kadınların istihdamını teşvik eden hükümler vardır. İşsizlerin, meslek yeterliliklerini artırarak istihdama girişlerini kolaylaştıran hükümler var.

Bu tasarı, işsizlik sigortası ödeneğini artırıyor. Bölgesel ve ekonomik kalkınmaya yönelik yatırımları destekleyen bir yönü de vardır. Türkiye'nin bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldıracak ve böylece o bölgeleri daha fazla kaynak artırımına imkan veren bir düzenleme de bu kanunda var. İstihdamı ve işverenimizin rekabet gücünü artırmaya yönelik iş gücü maliyetlerinde 5 puan prim indirimi düşüren madde de bu kanun içinde yer alıyor."

Çiçek, bir gazetecinin 1 Mayıs'ın resmi tatil olarak kutlanmasına ilişkin istekleri hatırlatması üzerine, Türkiye'ye tatilin günlük 2 katrilyon liralık bir maliyetinin olacağını kaydetti.

Arzularının, 1 Mayıs toplantılarının, devletin, mülki makamların, valiliklerin, kaymakamlıkların daha evvel ilan ettikleri yerlerde yapılması olduğunu belirten Çiek, "Çünkü biz de siyasi partiler olarak miting yaparken her istediğimiz yerde değil, önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber