Hükümet, 1 Mayıs'ı ?Emek Günü' ilan etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu'nun ardından yaptığı açıklamada, ?1 Mayıs'ta tatil yok. Bir günlük tatilin en az 2 milyar YTL maliyeti var. Sendikalar da umarım kutlamaları ilan edilen yerlerde yapar? diye konuştu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, 1 Mayıs'ın ?Emek ve Dayanışma Günü? olarak kutlanmasına yönelik karar aldı. Hükümet, işçi çevrelerinin beklediği 1 Mayıs'ı tatil ilan etme ve Taksim'de kutlanmasına izin verme kararını ise almadı. Bir günlük tatilin en az 2 milyar YTL maliyeti olacağını öne süren Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Taksim'de kutlamayla ilgili olarak da, ?Biz mitingi hiçbir zaman Kızılay'da yapmadık. 1 Mayıs kutlamaları da ilan edilmiş yerlerde yapılmalı? dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ?Bundan böyle 1 Mayıs dünyadaki emsallerine paralel olarak Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanacak? dedi.

Sendikaları uyardı

Bu kutlamaların, emeğe saygıyı vurgulamak açısından önemli olduğunu kaydeden Çiçek, sendikaları da kutlamaları ilan edilen yerlerde yapılması konusunda uyardı. Çiçek, şunları söyledi:

?1 Mayıs'lar Türkiye'de zaman zaman endişe konusu olmuş, hepimizi üzen olaylar yaşanmıştır. Ümit ediyoruz, bütün sendikalarımız, işçi kuruluşlarımız büyük bir sorumluluk ve vatanseverlik duygusu içinde resmen ilan edilmiş yerlerde bu toplantıları yaparlar. Böylece gerçekten hem emeğe saygı hem de dayanışma günü olarak bu günler daha anlamlı günler olur, özlenen günler olur.?

Çiçek, yaşanan olaylardan görünen hususun, terörle mücadelede çok kapsamlı bir çaba ve gayret sürdürülmüş olmakla birlikte, bir kısım yasa dışı örgütlerin bu tür toplantıları istismar etmesi olduğunu belirterek, ?Düzenleyicilerin bu düşüncede, kanaatte olmadığını biliyoruz, ama buna rağmen bu toplantılara katılmak suretiyle bir kısım insanların mallarına, canlarına zarar verdiğini, kamu malına zarar verdiklerini geçmiş tecrübelerde gördük? dedi.

Tatil olmaz

Sendikaların talebi olan, 1 Mayıs'ın resmi tatil günü ilan edilmesiyle ilgili soruya Çiçek şu yanıtı verdi:

?Biz bu güne özel bir toplantı mekânı ilan etmiyoruz. 1 Mayıs'ın tatil günü olmasını arzu etmiyoruz. Çünkü tatilin getirdiği ilave bir sürü yükler var. Türkiye, dünya büyük bir ekonomik durgunluk içerisindeyken, 1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan (2 milyar YTL) aşağı değildir. O gün tatil olunca fabrikalar, işyerleri çalışmayacak. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanılmıyor. Bazı günleri zaten tatil olmadan da kutluyoruz.?

Sendikaların Taksim inadı

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda kutlama yapılmasına izin çıkmaması ve 1 Mayıs'ın tatil olmayacağının açıklanmasına sendikalar tepki gösterdi. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, ?Bu açıklamalardan sonra kutlamaları Taksim'de yapmak daha anlamlı hale gelmiştir, boynumuzun borcu olmuştur? dedi.

Bakanlar Kurulu'nda alınan kararları ?dağ fare doğurdu? şeklinde değerlendiren Çelebi, 1 Mayıs'ın resmi tatil olması konusunda topluma umut verildiğini ve bu konuda beklenti oluşturulduğunu ifade etti. ?Özgürlüklerden bahsedilirken, işçilerin özgürlüğüne set koyan bir yaklaşımla karşı karşıyayız? diyen Çelebi, 1 Mayıs'ın 150'ye yakın ülkede resmi tatil olarak kutlandığına işaret etti.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise ?AKP kendine geldiğinde ?korkuyla siyaset yapmayın' diyor ama emekçiler söz konusu olduğunda buna uygun hareket etmiyor. Amacımız anma, kutlama etkinliğimizi Taksim'de gerçekleştirmektir. Hükümet ve valiliğin bu konuda hoşgörülü olması gerekiyor. Bu bir inatlaşma değil, demokratik bir hakkı kullanma isteğidir? dedi.

Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel de ?Böyle bir kararı kabul edemeyiz. Bunu kamuoyuna anlatmaları mümkün olmayacaktır? dedi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber