AP Dışişleri Komisyonu Türkiye Raporu'nu kabul etti

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Nisan 2008 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AP Dışişleri Komisyonu Türkiye Raporu'nu kabul etti. Verilen önergelerle rapora AK Parti'nin kapatılmasıyla ilgili dava ve Ergenekon operasyonu damgasını vurdu

AVRUPA Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu, Hollandalı Hristiyan Demokrat parlamenter Ria Oomen-Ruijten'in hazırladığı Türkiye raporunu oy çokluğuyla kabul etti. Görüşmeler sırasında verilen önergelerle Ak Parti'ye açılan kapatma davası ile Ergenekon operasyonunun damga vurduğu ve reformların hızlandırılmasının istendiği rapor 53 ?evet' oyuna karşı 2 ?hayır' ve 4 ?çekimser' oyla Komisyon'dan geçti. Nihai oylama ise Genel Kurul'da mayıs ayında yapılacak.

VENEDİK KRİTERLERİNE DİKKAT

RAPORDA ?AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı' ifade edildi ve ?Anayasa Mahkemesinin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonunun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması' temennisinde bulunuldu.

SİVİL KATILIMLA YENİ ANAYASA

YENİ sivil Anayasa hazırlığının ?insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme' açısından çok önemli bir fırsat sunduğu anlatılan raporda, yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması tavsiye ediliyor.

PKK HEMEN SİLAH BIRAKSIN

TERÖR örgütü PKK'nın ön koşulsuz olarak derhal silah bırakması istenen raporda, ?Türkiye'ye karşı terörist eylemlerde topraklarının üs olarak kullanılmasına izin vermemeleri konusunda' Irak hükümetine ve bölgesel Kürt yönetimi de uyarıldı.

ERMENİ İDDİALARI YOK

AP'NİN önceki Türkiye raporlarında yer bulan 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarına değinilmeyen raporda, ?Türkiye'nin ekonomik ambargoyu sona erdirerek Ermenistan ile sınır kapısını yeniden açması' istendi. Oomen-Ruijten'in hazırladığı raporda ?vize kolaylığı anlaşması müzakerelerine başlamaları' için AB Komisyonu ve Türkiye'ye çağrı yapıldı.

1-301. madde değişikliği taahhütlere bağlı olsun

TCK'nın 301. maddenin ?tekrar tekrar girilen taahhütlere' bağlı kalınarak değiştirilmesi istenen raporda, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmamış olması eleştiriliyor.

2- Reformlar için yapıcı bir uzlaşmaya gidilsin

Ruijten'in raporunda hükümetten, reformları sürdürürken çoğulculuk, laiklik ve demokrasiye saygı göstermesi ve siyasi partilerle yapıcı bir uzlaşmaya gitmesi çağrısında bulunuluyor.

3- Demokratik sorumluluğa saygı

?İç ve dış politikayla güvenlik konularının şekillenmesinde ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesi' ve ?TBMM'ye askeri harcamalarda tam denetim yetkisi verilmesi' istendi.

4- Ergenekon'un üyeleri yargıya teslim edilsin

Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek örgütün ?devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi' isteniyor.

5- DTP, PKK ile arasına açık bir sınır koysun

Kabul edilen raporda DTP'lilere de çağrı yer aldı. Raporda DTP milletvekillerine ve belediye başkanlarına terör örgütü ile aralarına açık bir sınır koymaları tavsiye edildi.

6- Vakıflar Yasası'nın çıkması memnun etti

Vakıflar Kanunu'nun çıkarılmasından duyulan memnuniyetin dile getirildiği raporda, hükümetin tüm dini toplumluluklara faaliyetleri için gerekli yasal çerçeveyi sunması istendi.

SAADET ORUÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber