Aile davranışının çocuk üstündeki etkisi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 23 Nisan 2008 18:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Trabzon Doğum ve Çocuk Bakımevi Başhekimi Uzman Dr. İsmail Topal, annenin çocuğuyla olan ilişkisinin niteliğinin, çocukta güven duygusunun gelişmesinde çok önemli rol oynadığını söyledi.

Topal, doğumdan sonra bebeğin ilk temas ettiği ve kendisine en yakın olarak hissettiği kişinin annesi olduğunu belirterek, "çocuk doğumdan sonra ilk aylarda sevilmek ister.

Bunu da en iyi yapabilen annedir. Bu dönemlerde annenin yokluğu, çocuktaki güven duygusunda sıkıntılara yol açar. Çünkü annenin çocuğuyla olan ilişkisinin niteliği, güven duygusunun gelişmesinde çok önemli rol oynar" dedi.

Yeni doğmuş bebeklerin annelerinden ayrılmaları halinde hastalandıklarına veya huzursuz davranışlar sergilediklerine şahit olduğunu ifade eden Topal, "anneleri geri döndüğünde nasıl sevindiklerini, anneleri odalarına girmeden dakikalarca önce canlandıklarını ve sakinleştiklerini hep görmüşümdür" diye konuştu.

Çocuğun gelişiminde babanın da çok önemli rolü olduğunu dile getiren Topal, "Ancak günümüzde iş ve sosyal yaşamın yoğunluğu nedeniyle babalar, çocuklarının eğitimini maalesef annelere terk etmişlerdir.

Baba'nın rolü

Baba, disiplin uygulayıcısı olarak otoritesini ortaya koyduğunda ve müşfik davrandığında, çocuk gelişiminde olumlu katkıları olur. Çünkü çocuğun örnek alacağı model olarak baba figürü önem taşımaktadır" dedi.

Babanın olmadığı ailelerde büyüyen çocuklarda kadınsı yöneliş, pasif kişilik, sosyal gelişimde aksamalar ve suça eğilimin dikkat çektiğini anlatan Topal, "babalarının ilgilendiği çocukların ileride baba olduklarında hem çocuklarına hem de babalarına daha çok vakit ayırdıkları görülmüştür" diye konuştu.

Çocuklarda öfke nöbeti

Anne ve baba ilgisizliğinden veya başka nedenlerle 2 ile 4 yaş arasındaki çocukların "öfke nöbeti" geçirebildiklerini vurgulayan Dr. Topal, şunları kaydetti:

"Bu durum aslında çok normal ve büyümelerinin doğal bir parçasıdır. Ancak bazen bu nöbetler sinir bozucu ve endişe verici boyutta olabilir. Çocuk eşyası fırlatabilir, etrafa yumruk atabilir hatta kendine zarar verecek şekilde kafasını sert bir yere vurabilir. Öfke nöbeti geçiren çocuk ile başa çıkmanın en iyi yolu sakinleşene kadar bu haline hiç aldırmamak, onu önemsememektir. Sakinleşince kucağa alınarak kendisiyle konuşulabilir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber