DTP'li Kaplan: İktidar ve ana muhalefet Bahçeli'den ders alsın

Haber Giriş : 24 Nisan 2008 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, dün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı törenleri sırasında Birinci Millet Meclisi'nde, MHP lideri Devlet Bahçeli ile verdiği samimi görüntüyü değerlendirdi. Kaplan, "Bahçeli, Grup toplantılarında en sert eleştirmesine rağmen, Mecliste her karşılaştığımızda uzlaşı, diyalogdan yana tavır göstermiştir. Bundan anamuhalefet ve iktidar partileri de ders çıkarmalıdır" diye konuştu. Kaplan, Meclis Başkanlığı'na, adı değiştirilen köy, mezra isimlerinin eski isimlerinin de kullanılması için kanun teklifi verdi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı'na sunduğu ismi değiştirilen mezra, köy, ilçe ve illerin eski isimlerinin de kullanılmasını öngören kanun teklifi hakkında bilgi verdi. Bugüne kadar 30 bin 280 yerleşim biriminin isminin, Kürtçe, Gürcüce, Tatarca, Çerkezce, Lazca, Arapça veya farklı azınlık ve grupların dilinde olduğu için değiştirildiğini belirten Kaplan, ?Değiştirilen köy adları gerçek adlarından farklı anlamlar içerdiği gibi, bazıları onur kırıcı oldu. Örneğin Şırnak İdil İlçesi Yezidi yurttaşlarımızın Kivaks olan köy ismi Mağara olarak, tarihi Kürtçe Harapşeref ismi Dirsekli, Hespist köyü Yarbaşı olarak değiştirildi. İlçe ismi de 1937 yılında, Hezeks iken tarihi ve kültürel hiçbir bağı olmadığı halde İdil olarak değiştirildi? dedi. Resmi verilere göre son 56 yıl içinde tam 30 bin yerleşim yerinin adının değiştirildiğine işaret eden Kaplan, bunlardan 12 binden fazlasının resmi kaynaklara göre köy isimleri olduğunu ifade etti. Kaplan, ?Bu rakam, Türkiye'de var olan köylerin yüzde 35 kadarının isminin değiştirildiği anlamına geliyor. İsmi değiştirilen köylerin ülkedeki dağılışında en fazla dikkat çeken özellik Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki sayılarındaki artış ve yoğunlaşma oldu. Bu alan içinde yer alan köylerin tamamına yakın bir kısmının ismi Türkçe olmadığı için değiştirildi? dedi.

Aptaldam, Aşıran, Atkafası, Cadı, Çakal, Çürük, Deliler, Domuzağı, Dönek, Haraççı, Hırsızpınar, Hıyar, Kaltaklı, Kansız, Kanbelalı, Keçi, Kıllı, Komik, Kötüköy, Kuduzlar, Sinir, Şeytanabat, Zurna gibi anlamları güzel çağrışımlar uyandırmayan, insanları utandıran, gurur incitici isimlerin Türkçe dahi olsalar değiştirildiğini vurgulayan Kaplan, ?Bazı isim değişiklikleri ise mevcut adın yazı diline dönüştürülme çabasıyla sadece bir iki harf farklılığından ibaret kaldı. Şıh kelimesi içerenler şeyh, viranlar ören, ağlar ak, Yörükler yürük haline dönüştürüldü. Bu tür değişiklikler bir anlam değişmesi ya da kaybı yaratmadı. İlginçtir içinde kızıl, çan, kilise kelimesi olan köylerin isimleri de değiştirildi. Bunun dışında Kürt, Gürcü, Tatar, Çerkez, Laz, Arap, Muhacir gibi kelimeler içeren köy isimleri de bulundukları ortamda ?bölücülüğe meydan vermemek' amacıyla değiştirildi? diye konuştu. Kaplan, Kürt yurttaşların yaşadığı yerlerde de Karadeniz bölgesinde olduğu gibi değiştirilen Türkçe köy adları bulunmakla birlikte, çoğunlukla isimlerin Ermenice, Kürtçe veya Arapça kökenli oldukları için değiştirildiklerini bildirdi. Kaplan'ın Meclis Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi ise adı değiştirilen yerleşim birimlerinin eski ve yeni adlarının birlikte kullanılmasını öngörüyor.

- ?KAN DAVASINA DÖNÜŞTÜRMEK VE İNATLAŞMAK KAYBETTİRİR? -

Kaplan basın toplantısında gazetecilerin, dün 23 Nisan törenleri sırasında Birinci Büyük Millet Meclisi'nde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile verdikleri samimi görüntülere ilişkin sorularını da yanıtladı. Kaplan, ?Bizim amacımız sadece bir partiyle değil tüm partilerle diyalog ve uzlaşma arayışı içinde sorunlara çözüm aramaktır. Bunların başında Kürt sorunu gelmektedir. Devletin zirvesinde, iktidar ve muhalefetin farklı, askerin farklı bir konumda olmasıyla ilgili düşen fotoğraflar, Cumhuriyete, milletin egemenliğine gölge düşürmüştür. Tepedeki krizler, zirvedeki bu gerginlik, toplumun diğer kesimlerine de yansır. Bugün, her zamankinden çok, birliğe, beraberliğe en fazla ihtiyaç duyduğumuz günleri yaşıyoruz? diye konuştu. 23. dönem meclisinin tarihi bir sorumlulukla karşı karşıya bulunduğunu kaydeden Hasip Kaplan, ?Kim ki bunu kan davasına dönüştürür ve inada devam ederse, sadece Türkiye değil kendileri de kaybetmiş olur" dedi. Kaplan, Bahçeli'nin grup toplantılarında kendilerine yönelik en sert mesajları verdiğini belirterek ?Ancak Mecliste her karşılaştığımızda uzlaşı, diyalogdan yana tavır göstermiştir. Bundan anamuhalefet ve iktidar partileri de ders çıkarmalıdır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber