Neyin devlet sırrı olacağına kurul karar verecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şeffaflığı sağlamak ve devlete ait belgeler için gereksiz yere ?devlet sırrı? nitelemesi yapılmasını önlemek için hazırlanan Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı, TBMM'ye sevk edildi.

Tasarıya göre, hangi belgelerin ?devlet sırrı? olduğuna Başbakanlık, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarlarından oluşacak Devlet Sırrı Kurulu karar verecek. Kurulun kararına yapılacak itirazı ise Başbakan ve bakanlardan oluşacak üst kurul değerlendirecek.


Devlet Sırrı ve Kişisel Verilerin Korunması dair kanun tasarıları


Tasarıda, ilk kez devlet sırrının tanımı yapıldı. Buna göre, ?Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve milli güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgi ve belgeler? devlet sırrı niteliğinde sayılacak.

Kurul oluşturulacak

Tasarıya göre, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, bakanlar, MGK bir belgenin devlet sırrı sayılmasını kurula doğrudan teklif edebilecek. Diğer kamu kurumları da kendileriyle ilgili belgeler konusunda teklifte bulunabilecek. Cumhurbaşkanlığı'na ait belgelerin niteliğine cumhurbaşkanı karar verecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber