'Termal tedavi'ye darbe

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu, heyet raporuyla kaplıca tedavisi gören hastaların faturalarını ödemeyi Temmuz 2007'den itibaren kesti ve yüzlerce hasta mağdur oldu

Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın kısıtladığı hizmetler arasında termal tedavilerin de yer aldığı, devletin 3 YTL'lik banyo dışında tedavi masraflarını karşılamadığı ortaya çıktı.

Mayıs 2007'de çıkarılan Sağlıkta Uygulama Tebliği'nin (SUT), şifalı sularla birlikte çeşitli fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla hastalıklarından kurtulma mücadelesi veren hastaları da vurduğu belirlendi.

Tebliğin ardından Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK'nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanmasıyla bu kurumlara bağlı hastaların ellerinde hastanelerden alınmış heyet raporlu sevkler olmasına rağmen termal tesislerde gördükleri tedavi hizmetlerinin bedellerinin ödenmediği anlaşıldı.

Hastalar, Temmuz 2007'ye kadar ödedikleri tedavi faturalarını tahsil edebilirken, üç kurumun birleşmesinden dolayı ödemelerde bir gecikme olduğunu düşündü, ancak aylar geçtikten sonra gerçek ortaya çıktı. SGK'nın İzmir'deki birimi Sağlık İşleri İl Müdürlüğü, başvuran hastalara, tedavi faturalarının SUT gereği artık ödenmediği söylendi.

Hastalar tedaviyi yarıda kesince Sağlık Bakanlığı'nca işletme izni verilen kaplıca tesisleri arasında yer alan, 1992'den beri her yıl en az bin Norveçli hastanın da geldiği Balçova Termal Tesisleri boşaldı.

Sadece 2.40 YTL veriliyor

SGK tarafından sadece banyo ücretleri karşılanırken bu ücretinin de KDV hariç 2.40 YTL olduğu belirtildi.

Mağdur olan hastalardan biri de 23 yaşındaki Zuhal Kocatüfek oldu. 3.5 yıl önce yüksekten düşme sonucu omurgasında zedelenme ve kırık oluşan, bu yüzden yatağa mahkûm olup üniversite öğrenimini yarım bırakmak zorunda kalan Kocatüfek, ?Şimdi ne olacağım? diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber