Öğrenci Meclisi'nden notlar: Öğrenciler siyasetçilere taş çıkardı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Nisan 2008 16:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-5. Öğrenci Meclisi'i özel birleşimi TBMM Genel Kurulu'nda toplandı. Öğrenci Meclisi temsilcileri, Genel Kurul'da gündem dışı söz aldı, önerge verdi, verdikleri önergeler üzerine konuşma yaptı. Profesyonel siyasetçileri aratmayan öğrencilerin tek farkı oturumu tartışmasız ve kavgasız sürdürmeleri oldu.

-81 ilden gelen öğrenci temsilcileri Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in aksine bakanlık icraatlarını eleştirdi, eğitimde yaşanan sorunları dile getirdiler. Ağrı Öğrenci Meclisi Başkanı Feyzi Buğday, binası olmayan okullardan şikayetçi oldu. Binası olmayan bir okulun öğrencisi olduğunu, endüstri meslek lisesi binasında eğitim gördüğünü belirten Buğday, "Okulun sadece adı var. Değil binası, bir tabelası bile yok" dedi.

-"Sınavları kazanırsan varsın, kazanamazsan yoksun" diyen Bursa Öğrenci Meclisi Başkanı Hüseyin Aydemir, Milletvekillerinin de sınava tabi tutulmasını istedi ve "Onları da sınavla seçersek, okullarda sınavlar kalkar" diye konuştu.

ANKARA (ANKA) -5. Öğrenci Meclisi'i özel birleşimi TBMM Genel Kurulu'nda toplandı. Öğrenci Meclisi temsilcileri, Genel Kurul'da gündem dışı söz aldı, önerge verdi, verdikleri önergeler üzerine konuşma yaptı. Profesyonel siyasetçileri aratmayan öğrencilerin tek farkı oturumu tartışmasız ve kavgasız sürdürmeleri oldu. 81 ilden gelen öğrenci temsilcileri Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in aksine bakanlık icraatlarını eleştirdi, eğitimde yaşanan sorunları dile getirdiler. Ağrı Öğrenci Meclisi Başkanı Feyzi Buğday, gençlerin sorunlarının, "bilinçsiz yetişme, kültür ve tarihlerine yabancılaşma, kötü alışkanlıklar ve şiddet" olduğunu dile getirerek, sorunların kaynağında eğitim eksikliğinin yattığını söyledi.

-OKULUN ADI VAR BİNASI YOK-

Eleşkirt Anadolu Lisesi öğrencisi olan Buğday, binası olmayan okullardan şikayetçi oldu. Binası olmayan bir okulun öğrencisi olduğunu, endüstri meslek lisesi binasında eğitim gördüğünü belirten Buğday, "Okulun sadece adı var. Değil binası, bir tabelası bile yok" dedi. Buğday, eğitim sorunlarının gündelik önlemlerle geçiştirilemeyeceğini, çatlağın, sıvalarla kapatılamayacağını kaydetti.

Kastamonu Öğrenci Meclisi Başkanı Tuncay Kendiroğlu ise Türk dilinin yozlaştığını söyledi. Kendiroğlu, konuşmasını, "Allah yolumuzu açık etsin, Allah yar ve yardımcımız olsun" diyerek tamamladı.

-BEDAVA KİTAP ELEŞTİRİSİ

Mersin Öğrenci Meclisi Başkanı Caner Çelik, sorunlarını, "eğitimde fırsat eşitliği, teknolojinin yeterli kullanılmaması, bedava kitap projesinin sınav sistemine yönelik olmaması, meslek liselerindeki katsayı uygulaması" şeklinde sıraladı. Çelik, kitapların, derslerde bile okutulmadığını, dershaneye yönlendirdiğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Mersinli öğrenci Caner Çelik'in bu sözlerini dinlerken de yanında bulunan bakanlık görevlilerine dönerek tepki gösterdi.

İMAM-HATİP ÖĞRENCİSİNİN KAT SAYI TALEBİ

Sivas Öğrenci Meclisi Başkanı Salih Ayberk Özer de geçen yıllarda bir imam-hatip lisesi öğrencisinin, ham puanda Türkiye 16. olmasına rağmen katsayı adaletsizliği nedeniyle çok istediği tıp fakültesine giremediğini söyledi. Özer, ?Sayın büyüklerim, lütfen bu konuda biraz daha adaletli olun? çağrısında bulundu.

-TÜRKÇE YOZLAŞIYOR-

Zonguldak Öğrenci Meclisi Başkanı Ülkem Çengel, Türkçenin yozlaşması konusunda yaptığı konuşmada, bir yabancı dili öğrenmenin kendi dilini kaybetmek anlamına gelmediğini kaydetti. Çengel, reklam tabelalarının yabancı dilde olmasını ise eleştirdi ve Türk dilinin yaygınlaştırılması çalışmalarına daha fazla önem verilmesini istedi.

Şırnak Öğrenci Meclisi Başkanı Hüseyin Ceylan, eğitimdeki genel sorunlara dikkat çekti. Şırnak ilinin olumsuz yönleriyle ve yaşanmayacak bir yer gibi gösterilmesini eleştiren Ceylan, doktor ve öğretmenlerin illerine gelmek istemediğini söyledi. Ceylan, ili hakkında basında çıkan haberlere de tepki göstererek, ?Basın da Şırnak'la ilgili haber yaparken, reytingini düşünüyor. Ancak haberini yaparken, yaptığı haberin oradakileri nasıl etkileyeceğini düşünmüyor? diye konuştu.

-ÖĞRENCİLERDEN ÖNERGE-

Öğrenci Meclis'inde, ?Eğitimin sınavlara odaklanması, meslek liselerine önem verilmesi ve katsayı sorununun giderilmesi ile Türkçe dilinin yozlaşmasının önlenmesi? konulu bir de önerge verildi. Önerge üzerinde konuşan Sivas Öğrenci Meclisi Başkanı Salih Ayberk Özer, kendisinin de bu yıl gireceği ÖSS'nin mağduriyetini çok iyi bildiğini belirtti. Özer, Avrupa ülkelerinde öğrencilerin küçük yaşlarda alanlarına yönelirken, Türkiye'de 12. sınıfta yöneldiklerine işaret ederek, bu durumu eleştirdi.

ÖSS'de katsayı adaletsizliği yaşandığını ve bu durumun kendisini rahatsız ettiğini belirten Özer, düz liselerle aynı sınava tabi tutulan meslek lisesi öğrencilerinin yarışa mağlup başladıklarını kaydetti.

-HAYATIMIZA YÖN VEREN ?S? LER-

Önerge üzerinde söz alan, Bursa Öğrenci Meclisi Başkanı Hüseyin Aydemir, ?Hayatımıza yön veren ?S'lerden bahsetmek istiyorum? diyerek, sınavları eleştirdi.

Aydemir, "ÖSS, LDS, KPSS... Bunları geçersen varsın, geçemezsen yoksun. Ancak ben bunun yerine MSS'yi öneriyorum, milletvekili seçme sınavı. Milletvekilleri de seçimle gelmeli. Onları da sınavla seçersek, okullarda sınavlar kalkar. Çünkü, onlar sınava girmenin ne demek olduğunu bilmiyor? diye konuştu.

-ATIN KIRBAÇLANMASINA İZİN VERMEM-

Sakarya Öğrenci Meclisi Başkanı Oğuz Özen ise eğitim sistemini eleştirerek, bir öğrencinin aldığı 12 yıllık eğitimin sonucunun, 3 saat 15 dakika süren sınavla belirlenmesinin yanlış olduğunu bildirdi.

Özen, ?Ben jokeyin atın sırtına çıkarak kırbaçlamasına izin veremem. Ama biz aynı şekildeyiz. Jokeyler çıkıyor sırtımıza, kırbacı vuruyor, hadi oğlum kazanırsın, hadi oğlum yaparsın diye. Bu uygulama yanlış. Ben jokeyin sırtına bindiği at değilim, jokeyin kendisi olmak istiyorum. Bu yüzden de bu eğitim sistemine karşıyım? dedi.

Bilecik Öğrenci Meclisi Başkanı Lütfiye Yılmaz da önerge üzerinde yaptığı konuşmada, üniversiteye giriş sınavında sözel yerine sayısal öğrencilerin tercih edildiğini iddia ederek, bu durumun düzeltilmesini istedi.


Türkiye Öğrenci Meclisi toplandı. TBMM Başkanı Köksal Toptan öğrencilere, ''Yapmanız gereken cumhuriyetin ideallerine, aklın, bilimin ve çağın gereklerine sıkı sıkıya sarılarak çalışmaktır'' diye seslendi.

5. Dönem Türkiye Öğrenci Meclisi'nin özel birleşimi için Genel Kurul Salonu'na gelen Toptan'ı, 81 ilden seçilerek gelen öğrenciler, ayakta, alkışlarla karşıladı.

İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından öğrencilere hitap eden Toptan, Öğrenci Meclisi'nin başarılı geçmesini temenni etti.

Öğrencileri TBMM'de görmekten mutlu olduğunu dile getiren Toptan, cumhuriyetin ideallerinin taşıyıcısı olan gençleri, böyle bir demokrasi uygulamasında görmekten de büyük bir gurur duyduğunu söyledi.

''Sizlerin, toplumsal dayanışmaya, barış ve huzura, sevgi, hoşgörü ve diyalog kültürüne katkıda bulunduğunuza inanıyorum'' diyen Toptan, demokrasinin, sürekli gelişen dinamik bir olgu olduğunu, her gün yeni yorumlarla zenginleştiğini ve geliştiğini belirtti.

Köksal Toptan, çağdaş demokrasilerin, özellikle 2. Dünya Savaşı'nın ardından ortaya çıkan insan hakları ve özgürlükler kültürünün, son dönemdeki katılımcı anlayışla bugün çok ileri bir düzeye ulaştığını vurguladı.

Demokrasiye inanan toplumların da bu ileri düzeye ulaşmak için yoğun çaba harcadığını dile getiren Toptan, ''Çünkü ileri demokrasi; temel hak ve özgürlüklerin hakim olduğu, sorunların diyalogla çözüldüğü, korku ve ümitsizliğin yerine sağduyunun hakim olduğu bir ortam demektir'' diye konuştu.

-''DEMOKRASİMİZ, DAHA İLERİ NOKTALARA GELECEK''-

TBMM Başkanı Toptan, Türkiye Öğrenci Meclisi'nin, gelecekleri olan çocukların, demokrasi pratiğini küçük yaştan itibaren yaşayarak öğrenmelerini amaçladığını ve TBMM'nin en önemli projelerinden biri olduğunu ifade etti.

Türkiye Öğrenci Meclisi projesiyle; çocukların ve gençlerin, demokrasinin temeli olan eşit ve adil rekabeti, saygı ve uzlaşı kültürünü, katılım ve işbirliğini öğrenmelerini amaçladıklarını belirten Toptan, ''Demokrasimizin bu şekilde kökleşerek, bu bilinçte yetişen gençlerimizin deneyim ve birikimleriyle daha ileri noktalara geleceğine inanıyorum. Çocuklarımızın kendilerini sürekli yenilemelerini ve geliştirmelerini, çağın gereklerini idrak ederek, bu gereklerle donanımlı olmalarını istiyoruz'' dedi.

-14 MİLYON ÖĞRENCİNİN KATILIMIYLA SEÇİM YAPILDI-

Köksal Toptan, TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğiyle gerçekleştirilen bu projede, gençlerin demokrasi bilincini okul çağından itibaren öğrenmelerini ve bu bilincin, eğitim ve okullar aracılığıyla ülkenin her köşesine yaygınlaşmasını amaçladıklarını anlattı.

Öğrencilerin, 81 ilden, demokratik sürecin en önemli parçası olan seçme ve seçilme aşamalarından geçerek Meclise geldiğine işaret eden Toptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu süreçte demokratik rekabeti yaşadınız ve o havayı soludunuz. Ülkemizde genel ve yerel seçimlerden sonraki en büyük seçim olan Türkiye Öğrenci Meclisi'ni oluşturmak için 46 binden fazla okulda, 14 milyonun üzerinde öğrencinin katılımıyla seçimler yapıldı. Yaşadığınız demokrasi deneyiminin sizlerin yetişmesine önemli bir etkisi olacağı kanaatindeyim. Bu projenin önemli yanlarından birisi de demokrasinin bir eğitim konusu olmasıdır.

Demokrasi, çeşitli toplumsal safhalarda yaşanarak gelişen, sevgi, saygı, uzlaşı ve rekabetle olgunlaşan bir süreçtir. Siz bunları genç yaşınızda öğreniyorsunuz. Birbirinize kırılmadan ve darılmadan, demokratik olgunlukla mücadele veriyorsunuz ve bunu bir kültür olarak öğreniyorsunuz. Dolayısıyla ileride daha köklü ve yerleşmiş bir demokrasiye sahip olacağımıza yürekten inanıyorum. Yarın topluma hizmet etme konumuna geldiğinizde, doktor, mühendis, öğretmen, milletvekili ya da bakan olarak topluma çok iyi hizmet edeceğinize, adalet ve iyilikle çalışacağınıza yürekten inanıyorum.''

-''SİZLERE DAİR UMUTLARIMIZ VAR''-

TBMM Başkanı Toptan, Meclis'in açılışının tarih açısından öneminin, Anadolu'da başlayan milli mücadelenin yeni bir döneme girmesi, bir ivme kazanması olduğuna işaret etti.

İlk Meclis Başkanı Atatürk'ün, Anadolu'daki kongrelerle bağımsızlık bilincini uyandırdığını, ardından açılan Meclis'in, milli mücadeleyi yönettiğini ve başarıya ulaştırdığını vurgulayan Toptan, ''Anadolu'da başlayan halk hareketinin içinden gelen temsilcilerin, milli mücadelemizi yürütmesinin bir anlamı da artık milli egemenlik kavramının esas alındığıdır. Yani artık milletin kaderini ve geleceğini tayin hakkı millettedir, egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'' diye konuştu.

Köksal Toptan, milletin, bu hakkı seçilmiş temsilcileri aracılığıyla kullandığını, bunun diğer adının da demokrasi olduğunu ifade etti.

-''CUMHURİYETİN İDEALLERİNE, ÇAĞIN GEREKLERİNE...''-

Meclisin, bu hakkın oluştuğu en yüce makam olduğunu, halkın seçtiği milletvekillerinin de yine halkın haklarını ve çıkarlarını korumak için çalıştığını vurgulayan Toptan, gençlere şöyle seslendi:

''Hepinizin geleceğe dair özlemleri heyecanları var. Bizlerin de sizlere dair umutları var. Daha iyi şartlarda yaşamanızı, daha eğitimli ve bilgili bir şekilde hayata atılmanızı istiyoruz. Sizlerin bilgi çağı koşullarında edindiğiniz bilgi, beceri ve donanımla ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına, demokrasi ve siyasi hayatına büyük katkı sunacağınız kanaatindeyim.

Milletimiz yokluklardan bugün dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline gelmiştir. Sizlerin de çağın koşullarından yararlanarak daha iyi işler yapacağınıza yürekten inanıyorum. Yapmanız gereken Cumhuriyetin ideallerine, aklın, bilimin ve çağın gereklerine sıkı sıkıya sarılarak çalışmaktır.''

TBMM Başkanı Toptan'ın konuşmasının ardından, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de öğrencilere hitap etti.

Konuşmaların ardından Türkiye Öğrenci Meclisi üyeleri ant içmeye başladı. Ant içme töreninin ardından Başkanlık Divanı üyelikleri için seçim yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber