Uzmanlardan öğrenci ve ailelerine sınav stresi uyarısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Nisan 2008 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Kars Şamilhan Dershanesi Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmeni Kemal Sakıncı, üniversiteye giriş sınavına günler kala öğrencilerin heyecanının ve sınav kaygısının da arttığını belirterek, strese dönüşen kaygının başarıyı engellediği gibi çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabileceğini söyledi.

Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğretmeni Kemal Sakıncı, "Sosyal çevrede bir yer ve etikete sahip olmak için sınav başarısı şart görülüyor. Başarısızlığın ise dünyanın sonu olduğuna, hayatlarımızın mahvolacağına inandırılıyoruz" dedi.

Sakıncı, bunun da ÖSS sınavına hazırlanan gençlerde aşırı strese yol açtığını söyleyerek, "Aşırı endişe ve korku bir anda özgüveni yok edebiliyor. Başarıyı düşüren kaygı ve stres sağlık sorunlarına da yol açıyor. Sınavların tehdit değil fırsat olarak algılanması gerekiyor" diye konuştu.

Başarısızlık riskinin kaygıyı artıracağını ve kaygının da bir kısır döngü oluşturarak kişinin performansını azaltabileceğini belirten Kemal Sakıncı, "Milyonlarca evde sınava hazırlık süreci yaşanıyor. Bu sürecin öğrenci ve aile için gerginliğe yol açmasının kaçınılmaz olduğu malum. Bu dönemin patlamaya hazır bir gerginlik içinde yaşanması halinde gencin kaygı düzeyi yükselecek ve bu durum performansı olumsuz etkileyebilecek" şeklinde konuştu.

Sınava girecek olan öğrencilerin ailelerine de önerilerde bulunan Sakıncı, şunları söyledi:

"Hazırlık sürecinin özellikle de son günlerin, sakin ve soğukkanlı olmayı deneyerek atlatılması gerekiyor. Sınavı tüm sorunları çözecek ya da her şeyi mahvedecek bir olay olarak değerlendiriyorsanız sınavı bir tehdit olarak algılıyorsunuz demektir. Sınav sonucu çocuğun kendini geliştirmesi konusunda, eksik ve yetersiz olduğu alanlara yönelik ipuçları sağlayacaktır. Sınav bir denemedir ve her deneme de kendimizi geliştirmede yeni fırsatlar sağlar. Üniversite sınavına günler kala öğrencilerin ders çalışma

saatlerini, 45'er dakika, 5 dakika dinlenme ve 10 dakika tekrar olmak üzere 5 saat şeklinde düzenlemeleri gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber