Unakıtan: Vergi zammı yok ama...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, vergi artışının söz konusu olmadığını belirterek, "Ama bu bütçe açıklarını artırmamak için elimizden ne gelirse onu yapacağız" dedi.

Unakıtan, "Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları; Hedefler ve Beklentiler" konulu panelde yaptığı konuşmada, dünya ekonomilerinin 2000'li yılların başından, 2007 ortalarına kadar düşük enflasyon, yüksek büyüme yaşadığını, piyasalarda risk iştahının yüksek olduğunu anımsatarak, bugün artık dünyada küresel kriz ortamına geçildiğini söyledi.

Unakıtan, ekonomilerin durumun artık değiştiğini, dalgalanmalarla birlikte bunun etkilerinin reel piyasalarda görülmeye başladığını, krizin ABD'de konut kredilerinin geri dönmemeye başlamasıyla ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kendi sisteminin kuvvetli olduğunu söyleyen Batı için doğrusu şok bir durum. Kayıpların 200-600 milyar dolar olacağı söyleniyor. Bu kadar büyük kredi verilmiş, geri dönmüyor. Nasıl veriyorsun? Hiç mi kontrolü yok. Bizim 2001 krizine benziyor, o kadar çok yanlış iş yapılmış ki, çocuk olsa vermez... Sistemin artık sorgulanması gerekiyor. Kendi sistemleriyle böbürlenmeyi bırakıp, sorgulamaları gerekiyor. Bu kayıplar ABD'nin kendi sermayesi de değil. (Batı ne yapsa doğru yapar), Yok arkadaşım, Batı da yanlış yapar."

Bakan Unakıtan, salondaki öğrencilere seslenerek, "Kendimizi özgür düşünmeye alıştırmamız lazım. (Falanca hep doğru yapar), yok böyle birşey" diye konuştu.

Bankalarının açıkladığı zararlar karşısında herkesin gözlerini açıp baktığını, zararlar sonucu devletin bu bankaları satın almak zorunda kaldığını hatırlatan Unakıtan, bu durumun bir güven eksikliğini ortaya çıkardığını, en büyük tehlikenin ise durgunluk olarak görüldüğünü aktardı.

ABD'nin bütün dünya üretimin yüzde 25'ini yaptığını, dolayısıyla bu durgunluktan diğer piyasaların da etkilenebileceğini dile getiren Unakıtan, piyasaları rahatlatabilmek için FED'in faiz indirdiğini ve başka tedbirler alındığını anlattı.

Bu durum karşısında diğer ülkelerin de bir takım tedbirler aldığını aktaran Unakıtan, alınan bu tedbirlere rağmen büyümelerin yavaşladığını, enflasyon oranlarının ise artış eğilimine geçtiğini söyledi. Unakıtan, gıda ve petrol fiyatlarının da yükseldiğine işaret etti.

Bütün bu gelişmelerin yanı sıra bazı verilerin de beklenenden daha iyi geldiğini belirten Unakıtan, büyük bir resesyon ihtimalinin görülmediğinin söylendiğini aktardı.

-ÖZEL SEKTÖRÜN BORÇLARI...-

Kemal Unakıtan, Türkiye'nin borcu olan bir ülke olduğunu, özel sektörün de borçları bulunduğunu belirterek, özel sektör tarafından tasarrufların ve sermaye birikimlerinin azaldığını söyledi.

Unakıtan, şunları kaydetti:

"Elimizi attık, oradan borç aldık, elimizi attık buradan borç aldık... Artık o imkanlar eskisi gibi değil. Herkesin hesabını iyi yapması lazım. Devamlı suretle benim yaptığım bir ikaz var, eğer kazancın yabancı para ise yabancı parayla borçlanın ama yabancı parayla olmuyorsa risklere girmeyin. Kur riskine girmeyin. Bunlar yaşandı, tekrar aynı şeyi yaşamasınlar. Özel sektöre özellikle söylemek istiyorum, Buradan dolar buldum, buradan avro buldum...) ama kur riskinden dolayı seni alır götürür, çok dikkat etmek lazım.

Kemal Unakıtan, Türkiye'nin birçok AB ülkesine göre borç yükü açısından daha iyi durumda olduğunu ifade ederek, hükümetin orta vadeli mali planını, 2012'ye kadar olan makro büyüklükleri cumartesi günü Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte yapacakları toplantıyla açıklayacaklarını söyledi.

Türkiye'nin mali disiplinde çok önemli yol aldığını, ekonominin korunaklılığının arttığını belirten Unakıtan, "Bütçe açıkları eskisi gibi olsaydı bu kadar türbülans olsaydı, gecelik faizler yüzde 5 binleri görürdü" dedi.

Unakıtan, Türk ekonomisinin global krizin bugüne kadar büyük çapta tahribat yapıcı etkilerini görmediğini, bundan sonra da karşılaşacağını düşünmediğini ifade etti.

Ekonomik istikrarın siyasi istikrarla sıkı sıkıya bağlı olduğunun altını çizen Unakıtan, Türkiye adım atarken her kesime önemli görevler düştüğünü, ona göre hareket etmek gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin ekonomisine karamsar gözlüklerle bakanlar olduğunu ifade eden Unakıtan, cari açık eleştirilerine ilişkin olarak da bunun finanse edilebilir durumda olduğunu söyledi. Unakıtan, "Bu konuda panik yapacak bir durum yok. Ancak bu sorunu yapısal olarak çözmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin enerjisini dışarıdan alan bir ülke olduğunu hatırlatan Unakıtan, enerji hammadde fiyatlarındaki her 1 dolarlık artışın 530 milyon dolar fatura artırdığına işaret etti.

Türkiye'de 1977-1978 yıllarında tüp, benzin, yağ kuyruklarının oluştuğunu hatırlatan Unakıtan, "Bugün hiç benzin bulamadım diyen var mı? Çok şükür hepsi elimizin altında" dedi.

Dünyada yaşanan kriz karşısında Türkiye'de durumun çok şikayet edilecek düzeyde olmadığını dile getiren Unakıtan, büyümeyi, ihracatı artırabilmenin gayreti içinde olduklarını anlattı.

İstihdam yapısında değişiklik öngördüklerini, yeni bir uygulamayla 19-29 yaş arasında çalışanların sigorta primlerinin büyük bir bölümünü devletin ödeyeceğini belirten Unakıtan, istihdamı artırıcı önlemler aldıklarını vurguladı.

GAP Bölgesine 2012 yılına kadar 15 milyar dolar harcamayı planladıklarını, diğer sulama projelerini de tamamlamak istediklerini aktaran Kemal Unakıtan, gıda üretimini ve istihdamı artırmak istediklerini dile getirdi.

Bakan Unakıtan, "Enerji yatırımlarını artırmak istiyoruz. Bunları özelleştirerek artık devretmek istiyoruz. Özel sektörün yatırım imkanlarından fayda sağlamak istiyoruz" dedi.

Şimdiye kadar ülke olarak 44,5 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını bildiren Unakıtan, İzmir ve Derince Limanları, Petkim, Tekel ihalelerinin yapıldığını anımsatarak, "Bunlar satıldı paraları bekleniyor. Kasayı açtık bekliyoruz. Otoyollar, köprüler, şans oyunları, şeker fabrikaları, Bandırma ve Samsun Limanları özelleştirmelerine önem veriyoruz" diye konuştu.

Kemal Unakıtan, mali disipline biraz daha fazla önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Vergi artışı falan asla söz konusu değil. Ama bu bütçe açıklarını artırmamak için elimizden ne gelirse onu yapacağız. Yapısal reformlara devam edeceğiz. Bunun başka çaresi yok. Dünyayı sürekli yakından takip edeceğiz. Bunu yapmazsak sonra yaya kalırız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber