Varis hastalığı daha çok kimlerde görülür?

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 21:22, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Uzun bir tedavi süreci gerektiren hastalık işte bu nedenlerle oluşuyor...

Varis oluşumu tam olarak bilinmemekte. Erişkinlerin %30'unda varis vardır. İrsiyet varisin ortaya çıkmasında önemli unsur. Kadınlarda, ayakta durmayı gerektiren mesleklerde, çocuk sahibi kadınlarda daha fazla görülüyor.

Varislerin ortaya çıkma nedenleri nelerdir?

Bu bağlamda varisleri "primer" yani birincil ve "sekonder" yani ikincil varisler olarak ikiye ayırabiliriz. Birincil ya da basit varisler sadece yüzeyel toplardamarların kapakçıklarındaki yetersizlik sonucunda oluşurlar. İkincil olarak tanımladığımız varislere "komplike" varisler de diyebiliriz. Hastada öncelikle derin toplardamarlar pıhtı sonucu tıkanma ve bu tıkanmanın iyileşmesi sırasında derin toplardamarlarda ki kapakların tahrip olması ve kanın aşağı kaçması söz konusudur. Bu yükü kaldıramayan yüzeyel toplardamar sisteminde de "ikincil" varisler oluşacaktır. Tecrübeli ellerde yapılan bir damar ultrasonu ile varis tipinin tam ve net ayırımının yapılması mümkün olmaktadır. Her iki varis tipinin tedavileri birbirinden ciddi farklılıklar gösterir ve ikincil varislere sahip bir kişiye yapılacak yanlış girişimler çok yanlış sonuçlar doğurabilmektedir.

Varislerin neden olduğu şikayetler nelerdir?

Varisi olan birçok hastanın temel sorun kozmetiktir yani hoşa gitmeyen görüntülerdir. Diğer şikayetler arasında özellikle akşama doğru ortaya çıkan bacaklarda dolgunluk hissi ve yanmaların yanı sıra yine akşama doğru ayak bilekleri civarında artan bir şişme görülmesidir. Tedavi süreci uzundur Sadece çok az hastada varisler bacakta bilek civarında renk değişikliklerine ve zor iyileşen yara açılmasına neden olabilir. Bu durumun tedavisi ciddi emek ve sabır gerektiren oldukça uzun süreli bir süreçtir. Temel amaç varise bağlı bu tip geç problemlerin oluşumunu engellemeye yönelik olmalıdır.

Varisin tanısı nasıl konulur?

Klinik tanısı basittir fakat tedavisinin planlanması için tecrübeli ellerde damar ultrasonu yapılması mutlak gerekir. Bu sayede hangi toplardamarların yetmediği tespit edilir. Böylece tedavi için hangi yöntemin uygun olacağına güvenilir bir şekilde karar verilebilir. Aşağıda bahsedilecek yeni tedavi yöntemleri sadece ameliyat öncesi değil ameliyat sırasında da ultrason uygulanmasını gerekli kılmaktadır.

Doç. Dr. Sadettin KARACAGİL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber