Özürlüye okul var, öğretmen yok

Haber Giriş : 16 Ekim 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı, genel öğretmen açığının karşılanması için 5 bin sözleşmeli kadro tahsis etti. Ancak, özel eğitim sınıfları bu kadro içinde yer almayınca binlerce zihinsel engelli, öğretmensiz kaldı.

Türkiye'deki 7 bin 405 zihinsel engelli özel sınıflarda eğitim öğretim görüyor. Son yıllarda öğrenme güçlüğü çeken çocukların okuduğu özel eğitim sınıflarının sayısı önemli oranda arttı. Ancak özürlü formasyonuna sahip öğretmen sayısının azlığı nedeniyle bugüne kadar emekli öğretmenlerle sözleşme imzalanarak bu açık kapatılıyordu. Maliye Bakanlığı, özel ders ücretlerini bütçeden çıkartınca binlerce zihinsel engelli öğrenci, öğretmensiz kaldı. İstanbul'daki zihinsel engelliler için 600 öğretmen ihtiyacından sadece 100'ü karşılanabildi. Yeni açılan 5 okul da öğretmen ve öğrencisiz. Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Fikret Gökçe, devletin özürlülere yönelik çalışmalarında bir atalet içinde bulunduğunu savundu. Milli Eğitim Bakanlığı 1970'li yıllardan beri zihinsel engellilerin eğitimi için çeşitli formüller üzerinde durdu. Zihinsel engelliler iki gruba ayrılarak, ilköğretim bünyesinde özel sınıflar açıldı. Bu gruplardan birisini günlük ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken zihinsel ?öğretilebilir' engelliler, ikincisini ise zeka düzeyi bu gruptan daha yüksek olan eğitilebilir özürlüler oluşturdu. Bu sınıflar, vatandaşlardan da yoğun ilgi gördü. Son iki yılda başta İstanbul olmak üzere bütün illerde sınıfların sayısı artırıldı. Türkiye genelinde toplam 776 okulda bin 167 sınıf açıldı. Bu sınıflarda 4 bin 600'ü kız, 2 bin 800'ü erkek olmak üze-re yaklaşık 7 bin 405 öğrenci okutuluyor. İstanbul'da ise özürlülerin eğitim gördüğü özel eğitim sınıfına sahip 207 okul var. Gaziosmanpaşa 35, Ümraniye 25 okulla en fazla sınıfın bulunduğu ilçeler. Bu okullardan 85'inde öğretmen yok. İstanbul'daki okullarda öğretmen ihtiyacı yaklaşık 600; ancak, görev yapan öğretmen sayısı 96.

Özel eğitim kurumlarında görev yap-ma formasyonuna sahip öğretmenler sadece 6 üniversitede yetişiyor. Mezunlar ise özel sektör tarafından açılan kurumlarda çalışmayı tercih ediyor.

Bu nedenle resmi özel eğitim okullarıyla, alt özel eğitim sınıflarında kadrolu öğretmen sayısı çok az. Özel eğitim öğretmenlerinin ülke genelindeki sayısı sadece bin. İl ve ilçe milli eğtim müdürleri aileleri ikna ederek zihinsel engellileri ilköğretim okullarındaki ayrı sınıflarda, sözleşmeli personelle eğitiyor. Bu sınıflarda çalışan öğretmenlerin maaşları Maliye Bakanlığı'nın il mal müdürlüklerine tahsis ettiği bütçede yer almıyordu. Ancak il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin de devreye girmesiyle sorun çözülüyordu. Bu yıl bakanlık, bütçe kalemlerinde yeni bir düzenleme yaptı. Özel ders ücretlerinin ödenmesini tamamen bütçeden çıkardı. Genel öğretmen açığının karşılanması için 5 bin sözleşmeli kadro tahsis etti. Özel eğitim sınıfları bu kadro içinde de yer almayınca, zihinsel engelliler öğretmensiz kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğü yetkilileri, öğretmen sıkıntısının yaşandığını doğruladı. Yetkililer, sorunun çözümü için Bakanlar Kurulu'nda görüşme yapılacağını belirtti.

Türkiye Zihinsel Engelliler Federasyonu Başkanı Fikret Gökçe de hem öğretmen sıkıntısının yaşandığını hem de öğrencilere diploma konusunda problem yaşandığını vurguluyor. Çok sınırlı sayıda üniversitede özürlülerin eğitimiyle ilgili bölüm bulunduğunu söyleyen Gökçe, kız meslek liselerinin çocuk gelişimi bölümünden mezunların sertifika programı sonrasında istihdam edilebileceğini belirtiliyor. Gökçe, velilerin diploma konusunda da büyük beklentiler taşıdığını vurgulayan, mesleki beceri eğitimi imkanlarının artırılmasını istiyor. Bu arada Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı, özel eğitim okullarının ve ilköğretim okulları bünyesindeki sınıfların öğretmen ihtiyacının karşılanması için yeni bir çalışma başlattı. Yeni çalışmaya göre isteyen öğretmenler 160 saatlik bir kursun ardından özel eğitim sınıflarında, kadrolu ders verebilecek. Başvurular il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine yapılacak.

Diploma değil, belge veriliyor

İstanbul Gaziosmanpaşa Havuzbaşı İlköğretim Okulu'nda iki yıldır özel eğitim sınıfı bulunuyor. Sabah ve öğlen toplam 14 öğrenci var. Veliler genellikle çocukları ile birlikte okula geliyor. Zehra Akbaş, kızı Betül Akbaş'ı (8) ilk kez alt özel eğitim sınıfına getirmiş. Bu sınıfa gelmeden önce Rehberlik Araştırma Merkezi'ne gidiyormuş. Bu sınıfa gelebilmek için kızının çeşitli testlerden geçtiğini belirtiyor. Bayrampaşa'dan gelen Akbaş kendi ilçelerinde de bu sınıflardan açılmasını istiyor. Necla Dorukoğlu'nun oğlu Batuhan (9) iki yıldır Havuzbaşı İlköğretim Okulu'nda. Dorukoğlu, oğlunun sınıfta paylaşmayı öğrendiğini anlatıyor. Bu sınıfta geçici olarak ders veren emekli öğretmen ise çeşitli sorunların da yaşandığını söylüyor. Öğretmene göre, öğrencilerin başarı kriterlerinin neye göre yapıldığı belli değil. Veliler çocuklarına diploma verilmesini bekliyor; ancak sadece okuma yazma bildiğine dair belge veriliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber