Ani hava değişiklikleri en çok çocukları etkiliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2008 14:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yurt genelinde sıcaklıkların büyük ölçüde düşmesi ve yağmurlu havanın hakim olmasıyla birlikte uzmanlar, ani hava sıcaklığı değişikliklerinin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Hava sıcaklıklarında ani değişikliklerin beyin damar hastalıklarında felç riskini artırdığını belirten uzmanlar, özellikle çocuklarda enfeksiyona zemin açan etkenleri tetiklediğini söylüyor.

Diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, yüksek kilo, sigara ve alkol kullanımının beyin damar hastalıklarında felce neden olduğunu belirten Özel Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, "Bunların bir kısmını önlemek veya düzeltmek kişinin kendi elindedir. Hava sıcaklıklarında ani değişiklikler, risk altında olan bu kişilerin felç geçirmelerini başlatabilir. Bu nedenle riskli kişiler tansiyon, şeker, kolesterol ilaçlarını dikkatli kullanmalı, sonuçlarını yakından takip etmeli, sigara ve alkolü bırakmalı, yediklerine dikkat etmelidir. Sıcak havalarda, yüksek kalorili, yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı, sebze-meyve ağırlıklı gıdalar az miktarlarda sık sık alınmalıdır" dedi.

Mevsim değişikliklerinin özellikle çocuklarda enfeksiyonlara zemin hazırlayan etkenleri tetiklediğini ifade eden Kurt, "Mevsim değişikliklerinin yaşandığı ayları çocuklarımızla birlikte sağlıklı geçirmenin yolu, uzmanların önerilerini dinlemekten geçiyor. Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, pek çoğumuz tarafından önemsenmese de yaşam kalitesini düşüren, bizi uzun süre işimizden alıkoyan, çocukların okullarından geri kalmalarına neden olan önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Bu hastalıklar en sık, ani ısı değişimlerinin olduğu mevsim geçişlerinde ve kış aylarında etkili olur. Özellikle soğuk havalarda toplu halde bulunulan kapalı ve iyi havalandırılmayan mekanlar virüslerin bulaşabilmesi için en ideal ortamı oluşturur. Hava sıcaklıklarının aniden düşüp yükselmesinin, insan vücudunda uyumsuzluklara neden olabileceğini unutmamız lazım." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber