Kamu çalışanlarına yüzde 6 enflasyon farkı ödensin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2008 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan, maaş artışlarında baz alınan yüzde 4'lük enflasyon hedefinin tutmasının mümkün olmadığının anlaşıldığını belirterek, hükümetten, kamu çalışanları ve emeklilere, Ocak 2008'den başlamak üzere Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından belirlenen yüzde 6 oranındaki yıllık enflasyon farkını uygulamasını istedi.

Hanefi Bostan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin TÜİK verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya dikkat çekerek, gıda fiyatlarındaki son bir yıllık enflasyonun, açıklanan enflasyon oranının neredeyse ikiye katlayarak yüzde 15,2 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Son 8 yılda uygulanan ekonomik politikaların, her ne kadar enflasyonu tek haneli düzeylere indirmiş olsa da bu düşüşün, vatandaşlarımızın cebine yansımadığını belirten Bostan, ?Vatandaşlarımız açısından en önemli harcama kalemi gıdadır. Ne var ki, enflasyon hedeflemelerine ve açıklanan yıllık enflasyonun yüzde 8-9 dolayında seyretmesine rağmen, vatandaşlarımızın gelirlerinden en çok pay ayırmak zorunda olduğu gıda harcamasındaki yıllık artış yüzde 15,2 oldu? dedi.

Bostan, son üç yıldır, AKP'nin enflasyon hedeflerinin tutmadığını, 2006 ve 2007 yıllarında enflasyon tahminlerinin yüzde 100 saptığını belirtti.

Nisan ayı itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 9,66'a yükseldiğine işaret eden Bostan, şöyle dedi:

?Memurlarımıza yıllık yüzde 4 enflasyon hedeflemesine göre maaş artışı yapılmıştır. Ancak nisan ayı itibarı ile yıllık enflasyon hedefi aşılmış bulunmaktadır. Bu durumdan en büyük zararı kamu çalışanları görmektedir. Hedeflerini revize etmeyen, memur maaşlarına gerçekçi zam talebimizi görmezden gelen hükümetin kör inadı, çalışanlarımızı açlığa mahkum etmektedir. Yetkililer bir an önce dünya ve ülkemiz gerçeklerine doğru ve akılcı bir yaklaşım göstermeli, Kamu Çalışanlarına ve Emeklilere, Ocak 2008'den başlamak üzere Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından belirlenen yüzde 6 yıllık enflasyon farkını gecikmeksizin ödemelidir?.


Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 10, Üretici Fiyatları Endeksi'nin ise (ÜFE) yüzde 15'u bulması sonrasında Kamu-Sen, çalışanlara enflasyon farkı ödenmesi önerisinde bulundu.

Kamu-Sen tarafından yapılan yazılı açıklamada, hükümetin son üç yıldır enflasyon hedeflerini tutturamadığına işaret edilirken, dünya ekonomisindeki olumsuz gelişmelerin de göz ardı edildiği belirtildi. Açıklamada, ?Dünyadaki gelişmeleri takip edemeyen, geleceği öngöremeyen yöneticilerin yaptığı ekonomik tahminler tam bin fiyaskoya dönüşmüştür? denildi. AKP'nin enflasyon hedefini yüzde 4-5 olarak belirlemesine karşın yüzde 8-9'un altına indiremediğine işaret edilen açımlamada, mal ve hizmet fiyatlarındaki artışın ise yüzde 15'un altına düşmediği belirtildi.

Açıklamada, Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin 2008 enflasyonunu yüzde 12.4 olarak hesapladığı kaydedildi. Hükümetin ekonomideki yanlışlarının memur tarafından ödendiği söyleyen açıklamada, memurlara yüzde 4 enflasyon hedefi doğrultusunda zam yapıldığı anımsatıldı. Açıklamada, ?Yetkililer, bir an önce dünya ve ülkemiz gerçeklerine donğru ve akılca bir yaklaşım göstermeli, kamu çalışanlarına, Ocak 2008'den başlamak üzere Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi tarafından belirlenen yüzde 6 yıllık enflasyon farkını gecikmeksizin yansıtmalıdır? önerisinde bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber