İkinci el otomobilde durgunluk

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 10:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Ekonomik verilerdeki istikrarsızlık otomobil sektörünü olumsuz etkiledi. Üreticilerin ithal otolara yaptığı küçük zamlar tüketiciyi galerilerden uzaklaştırırken, ikinci eldeki fiyat artışları bu pazardaki satışları da olumsuz etkiledi.

Son iki yılda büyük ivme kazanan Türk otomobil sektörü kurdaki dengesizlik nedeniyle durgun günler geçiriyor. Firmalar kampanyalarla zamların etkisini silmek isterken, ikinci eldeki fiyat artışları piyasanın durgun günler geçirmesine neden oluyor.

DİZEL-BENZİNLİ FARKI KALMADI

Motorininin son 4 ayda yüzde 19 zam görmesiyle tüketici açısından dizel ve benzinli araçlar arasında da fark kalmadı. Dünyada her geçen gün artan petrol fiyatları akaryakıt fiyatlarına yansıdıkça depoyu doldurmak da cep yakıyor. Bu da tüketicinin otomobil alma kararını etkiliyor.

BU YIL HAREKETLİLİK YOK

Konya'da galericilik yapan Mehmet Çenesiz, ikinci el otomobil satışlarında genel ekonomik gelişmelere paralel olarak, durgunluğun devam ettiğini söyledi.

Her yıl bu dönem satışlarda görülen bahar hareketliliğinin Mayıs ayına girilmesine rağmen henüz başlamadığını dile getiren Çenesiz, "Ancak ikinci el otomobillerin fiyatı dövizdeki artışın da etkisiyle araç başına 500-1000 YTL arttı" dedi.

Konya'da pek çok piyasa gibi, ikinci el otomobil sektörünün de, çiftçinin ekonomik durumuyla yakından ilgili olduğuna vurgu yapan Çenesiz, şunları kaydetti:

"Bu dönem yağmur yağması, hububat verimini doğrudan etkileyecek, kuraklık riskini azaltacaktır. Yağmur, hasatta eline yeterince para geçeceği konusunda kendisine güven gelen çiftçinin oto pazarına gelmesi için en önemli etkendir. Eğer beklenen yağmur düşerse çiftçi harmanı beklemeden şehre iner ve arabasını alır. Yani yağmur yağarsa, bizim işlerimiz de kayda değer oranda artar. Bu nedenle bölgemizde, yağmur sadece çiftçi için de biz galericiler için de oldukça önemli

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber