Cezaevi personeline silah hakkı

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Mayıs 2008 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni tasarı, cezaevi memurlarına yeni haklar kazandırıyor

Şebnem HOŞGÖR / ANKARA

Hazırlanan tasarı, cezaevi müdürlerine ve infaz koruma memurlarına emekli olduktan sonra da silah taşıma ve bulundurma yetkisi tanıyor.

Cezaevi müdürleri ve infaz koruma memurları, emekli olduktan sonra da silah taşıyabilecek. Disiplin kurulları veya mahkeme kararıyla meslekten ya da devlet memuriyetinden çıkarılanlarla ?Sıkıyönetim Kanunu? çerçevesinde emekli edilenler bu haktan yararlanamayacak. Cezaevlerinin dış güvenliğini sağlama görevinin jandarmadan alınarak 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren en geç 5 yıl içinde aşamalı olarak Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'ne devri öngörülen tasarıyla cezaevi personeline emekliliklerinde de silah taşıma ve bulundurma yetkisi tanınıyor.

Can ve mal güvenliği

Tasarının gerekçesinde ceza infaz kurumu müdür, müdür yardımcısı, infaz uzmanı, koruma şefi ve infaz koruma memurlarının doğrudan hükümlü ve tutukluluklarla temas halinde görev yaptıkları, bu nedenle risk altında bulundukları belirtildi. Hükümlü ve tutuklulardan bazılarının tahliye olduktan sonra bu personele yönelik öldürme veya yaralama eylemlerinde bulunabildikleri vurgulanan gerekçede, ?Özellikle terör veya çıkar amaçlı örgüt suçlarından hükümlü ve tutuklu olanlar, bu personeli kendisine ya da ailesine yönelik tehditlerle etki altına alabilmektedir. Bu nedenle söz konusu personelin can ve mal güvenliğine yönelik tehlike veya tehdit kaygısı olmaksızın görev sonrası da yaşamlarını güvence altına almak amacıyla bu düzenleme yapılmıştır? denildi.

TASARI NELER GETİRİYOR?

- Yüksek güvenlikli kapalı ceza infaz kurumlarıyla diğer kapalı ceza infaz kurumlarının yüksek güvenlikli bölümlerinde görev yapan dış güvenlik görevlilerinin, görevleri sebebiyle işledikleri iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda belirlediği bir avukatın ücreti Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

- 5 yıllık devir sürecinde her yıl 1500'den az olmamak üzere dış güvenlik görevlilerine ait boş kadrolara sınav ve atama yapılmak suretiyle personel alınacak.

- Dış güvenlik görevlileri direniş, firar, firara teşebbüs, ayaklanma veya asayişi bozan benzeri olayların ortaya çıkması halinde önce ?dur? ihtarında bulunarak silah kullanabilecek.

- Dur ihtarına uyulmaması durumunda önce uyarı ateşi açılacak, sonuç değişmezse ?kişinin yakalanmasını sağlayacak ölçü ve oranda? ateşli silah kullanılacak.

- Ancak silah kullanmayı gerektiren bu fiilleri işleyenler, terör ve organize suç örgütü üyesi ise ?dur? çağrısına uyulmaması halinde dış güvenlik görevlileri ?tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda doğrudan ve duraksamadan? hedefe ateş edebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber