Bürokratlar, hamamda buluşup müteahhitlere gizli bilgi aktarmış

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Mayıs 2008 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Sivas'ta aralarında Bayındırlık İl Müdürü'nün de bulunduğu bazı bürokratlar 'ihaleye fesat karıştırmak' iddiasıyla gözaltına alındı. Bürokrat ve müteahhitlerin, hamam sefasında ihale paylaştığı belirlendi.

Sivas'ta kamu ihalelerinde yolsuzluk yapıldığı belirlendi. Vurgun 58 kod adıyla yapılan operasyonda 35 kişi gözaltına alındı. Zanlılardan 16'sı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken 19'u adliyeye çıkarıldı. Zanlılar hakkında 'çete kurma', 'inşaat ihalelerine fesat karıştırma', 'edimin ifasına fesat karıştırma', 'rüşvet alma, verme, aracı olma', 'zimmet' ve 'irtikap' suçlarıyla suçlanıyor. Yapılan soruşturmada, bürokratların hamam sefasında bir araya geldikleri müteahhitlere gizli kalması gereken bilgileri verdiği belirlendi. İhaleleri paylaşan şebekenin anlaşamadıkları ihaleler için kura yoluna başvurduğu öğrenildi.

Sivas Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nce düzenlenen Vurgun 58 kod adlı soruşturmada, müteahhitlerin yanı sıra Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden üst düzey bürokratlar ile birlikte 35 kişi gözaltına alındı. Vurgun 58 operasyonunda, kamu kuruluşlarının inşaat ihalelerine girecek müteahhitlerin bir araya gelerek sistemli bir şekilde ihaleleri takip ettiği ve fesat karıştırdığı anlaşıldı. Müteahhitlerin, kendi aralarında, "Sivaslı tüm şirketlerden çıkma alınacak, Sivaslı şirketler kollanacak, diğer firmalar üzerinde baskı uygulanacak" şeklinde kararlar aldığı tespit edildi.

Operasyonda, ihalelerde önceden yüksek fiyatlardan anlaştığı, buna rağmen şartnameye uygun davranmadığı iddia ediliyor. Soruşturma dosyasında, inşaatlarda, beton, demir ve çimento gibi malzemelerin eksik kullanıldığı, kalitesiz malzemelerin tercih edildiği ve ikinci sınıf işçilik yapıldığı öne sürülüyor. Dosyada, inşaatların şartnamede belirlenen zamanda teslim edilmediği, bunun karşılığında herhangi bir yaptırım uygulanmadığı ifade ediliyor.

Bürokratlara Ukrayna gezisi

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Bayındırlık İl Müdürlüğü'nde görevli üst düzey bürokratlar müteahhitlerle birlikte hareket etmekle suçlanıyor. Telefon takibinde müteahhitlerin bürokratlarla sık sık hamam sefalarında bir araya geldiği, gizli kalması gereken bilgileri hamam sefasında müteahhitlere verdiği öne sürülüyor. Müteahhitlerin ayrıca bazı bürokratları Belarus, Ukrayna ve Tayland gibi ülkelere gönderdiği de iddialar arasında. Yapılan araştırmada, bazı kamu görevlilerinin rüşvet aldığı, araçlarının kredi borçları ile kredi kartı borçlarını müteahhitlere ödettirdiği belirlendi. Ayrıca, müteahhitlerin bürokratlara pahalı hediyeler verdiği, bir bürokratın evinin tadilatını da müteahhitlere yaptırdığı öne sürülüyor.

Polis, bir yıldır teknik takip yapılan şebekeye yönelik soruşturmada, Sivas'taki 35 ihaleye fesat karıştırıldığını belirledi. Operasyonda 16 müteahhit, 7 firma çalışanı ile Bayındırlık İl Müdürlüğü'nden 8 bürokrat ve diğer kurumlarda çalışan 4 memur gözaltına alındı.

19 zanlı adliyeye sevk edildi

'Vurgun 58' operasyonunda gözaltına alınan, aralarında Bayındırlık İl Müdürü Mustafa Doğan, Bayındırlık Müdürlüğü'nden 2 müdür yardımcısı, 2 şube müdürü, kontrolörler ve kentte iş yapan bazı müteahhitlerin de bulunduğu 35 kişiden 19'u, emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edildi. Yoğun güvenlik önlemleri altında önce Numune Hastanesi Adli Tabipliğine getirilen zanlılar, sağlık kontrolünün ardından Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı'na götürüldü. Bu arada, zanlıların adliyeye gelen bazı yakınlarının ağladıkları görüldü.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber