Dizayn gruptan domates buluşu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Mayıs 2008 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sudaki domatesler Mozart ile büyüyor

İbrahim Mirmahmutoğulları, domates tohumunun su içinde kök salıp büyüyebilmesi için özel bir akış sistemi kurduklarını söylediAYDIN DEMİR / ANTALYA

Dizayn Grup, bu yıl dördüncüsünü düzenlediği 'Beyin Göçüne Karşı Beyin Gücünü Teşvik Ediyoruz' kampanyasının geçen yılkı ayağında desteklenmeye hak kazanan 'Miracle Projesi'ile dünya tarım politikalarında yeni ufuklar açacak bir sistem geliştirdi. Proje ile herhangi bir domates tohumundan, topraklı tarımda bir dönümden elde edilen 10 ton ürünün 8 katı verim alınıyor.

ÖZEL AKIŞ SİSTEMİ VAR

Dizayn Grup Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Mirmahmutoğulları, bu teknoloji sayesinde tohumu su içinde büyüttüklerini belirterek, tohumun kök salıp büyüyebilmesi için özel bir akış sistemi kurduklarını söyledi. Sistemin, Dizayn Grup mühendisleri tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Mirmahmutoğulları ?Bir tohumun ihtiyaç duyduğu her şey ona veriliyor. Bitkilerin üzerinde müziği olumlu etkisi olduğu bir gerçek. Bizde çeşitli testler sonucunda domatesler klasik müziği sevdiğini tespit ettik" dedi.


Dizayn Grup tarafından Antalya'da özel serada topraksız ortamda yetiştirilen domatesler, Mozart ile 8 kat verime ulaştı

AÇLIK SORUNUNA ÇÖZÜM

Bu proje sayesinde daha az su ile herhangi bir toprakta herhangi bir coğrafya parçasında en yüksek verimi alarak, insanlığın açlık sorununa çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Mirmahmutoğulları, serada sürekli klasik müzik çalındığını, domateslerin Mozart'ın parçalarını dinlerken, daha hızlı yetiştiğini kaydetti.

Suda yetişen bitkiler daha sağlıklı

Uzmanlara göre topraksız ortamda yetişen bitkiler topraklı ortamda yetişenlere göre daha sağlıklı. Tarım ürünlerinin ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin toprakta bulunmaması ihtimali olduğunu belirten uzmanlar bunun da verimi düşürebileceğini belirtiyor. Suda yetiştirilen bitkiye ihtiyaç duyduğu tüm besinler veriliyor. Bu sistemle topraktan kaynaklanan hastalıklar da engellenmiş oluyor. Suda üretimin maliyeti bu nedenle yüksek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber