Prim affı koltuğundan etti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Mayıs 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜLÇİN ÜSTÜN Ankara

SGK Başkan Vekili Güney'in son açıklaması ?Prim affından haberim yok' olmuştu

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i de karşı karşıya getiren SSK ve Bağ-Kur prim affı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Tahsin Güney'i koltuğundan etti. Güney, prim affı düzenlemesinden haberi olmadığını belirterek af olmayacağını açıkladıktan sonra yurt dışında bir toplantıdayken görevden alındı.

2 yılda 3 başkan geldi

Kurulduğu 2006 yılından bu yana üç ayrı başkanın görev yaptığı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yeni bir görev değişimi yaşandı. Bakan Çelik ile anlaşamadığı için istifa eden eski başkan Birol Aydemir'in yerine vekaleten başkanlık yapan Tahsin Güney dün görevden alındı.

Güney başkan yardımcılığı görevine dönerken, başkanlığa SGK Başkan Yardımcısı Fatih Acar vekaleten atandı. Güney ile Bakan Çelik arasındaki gerginliğin ilk işareti Sosyal Güvenlik Reformu çalışmaları sırasında ortaya çıkmıştı.

Sendikalar 65 yaş düzenlemesinde geri adım atılmayacağı yönünde açıklama yapan Güney'i Bakan Çelik'e şikâyet etmiş, ardından TBMM'de verilen önerge ile emeklilik için 65 yaş şartı esnemişti.

Sendikalar etkili oldu

Görevden alma kararında sendikaların ?Güney ile uyumlu çalışamıyoruz? eleştirisinin de etkili olduğu belirtildi. Güney'in görevden alınma sürecini ise prim affı düzenlemesine ilişkin açıklamaları tetikledi. Güney önceki gün CNN Türk televizyonuna bağlanarak, prim affı düzenlemesinin teknik çalışma gerektirdiğini, kendisinin böyle bir çalışmadan haberi olmadığını ve afların primlerini düzenli ödeyenleri haksızlığa uğratmaması gerektiğini söylemişti.

Güney'in ?Böyle bir düzenleme varsa içinde olmamız gerekir? diyerek affı yalanlamasından bir kaç saat sonra prim affı getiren düzenleme TBMM'de kabul edildi. Bakan Çelik bu açıklamalarıyla kendisine ters düşen Güney'i görevden aldı.

?Değişikliğin özel bir sebebi yok'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, konuyla ilgili sorular üzerine, değişikliğin bir gerekçesi olmadığını söyledi. Kişilerle değil, yapıyla ilgili sorunları bulunduğunu belirten Çelik, ?Tahsin Bey olur da olmaz da, Fatih Bey olur da olmaz da biz yapıyla ilgileniyoruz. Sorunlarımız var ve artık bunları çözmemiz gerekiyor? dedi. Bürokrasiye yönelik eleştiriler yönelten Çelik, şöyle konuştu:

?Sıkıntımın bir tanesi şudur; ben Çalışma Bakanı olarak mevzuat açısını hızla tamamlıyorum, ama burada bürokrasi ayak diriyor. Çark hızlı dönmüyor. Biz şu anda 81 il müdürünü atayabildik. Sağlık müdürlerini atamalıydık, sağlam denetimler yapmalıydık, açıkları, kayıpları, kaçakları bulmalıydık, daha seri hareket etmeliydik. Tüm bürokrasiyi başarısız buluyorum.?

Çelik, görev değişikliğinde Güney'in, ?prim affından haberimiz yok? sözlerinin etkili olup olmadığına ilişkin, ?Şunu söylediği için görevden alındı', bunlar ucuz işlerdir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber