17 Mayıs 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 17 Mayıs 2008 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-BAYKAL İSTANBUL'DA

-CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Tuzla'daki seçim bürosunu açacak. Tuzla Tersane bölgesinde incelemelerde bulunacak olan Baykal, sendika yöneticileri ve işçilerle görüşecek.

-Baykal, Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Selçuk'u ziyaret edecek. (Saat:14.00/17.30)

-RAPORTÖRÜN RAPORU DEĞERLENDİRİLİYOR

-CHP ve DSP'nin, türban düzenlemesiyle ilgili anayasa değişikliği nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya ilişkin Raportör Osman Can'ın verdiği rapor, siyasi partiler ve hukukçular tarafından değerlendiriliyor.

-ÖZBİLGİN ANILACAK

-Danıştay 2. Dairesi'ne düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybeden Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin, bugün yapılacak bir dizi etkinlikle anılıyor.

-Özbilgin için ilk tören Danıştay da düzenleniyor. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı duruşunda bulunulacak. Özbilgin'in ölüm yıldönümü ve anma günü hakkında konuşmalar yapılacak.

-Daha sonra yargı mensupları Anıtkabir'e giderek mozoleye çelenk bırakacak. Şeref defterin imzalanmasının ardından Karşıyaka Mezarlığı'na gidiliyor ve Özbilgin'in mezarı başında anma düzenleniyor. (Saat:10.00/11.00/12.30)

-AKP VE MHP BU KEZ HAKİM VE SAVCILAR KRİZİNDE UZLAŞTI

-AKP ve MHP türbanla ilgili anayasa değişikliğinin ardından bu kez de Hakim ve Savcı adayları sınavı nedeniyle yaşanan krizi çözmek üzere uzlaştı.

-MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Hakimler ve Savcılar Kanunu'na geçici madde eklenmesine dair kanun teklifi verirken, hükümetle sağlanan uzlaşma gereği teklif 22 Mayıs Perşembe günü Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülecek.

-Teklifin Komisyonda kabul edilmesinin ardından da önümüzdeki hafta Genel Kurul gündemine geleceği kaydediliyor. Teklifte ise ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesi için hakim ve savcı adaylığı sınavının 6 Mart 2008 tarihinde açıklanan nihai listesinin başarılı sayılması öngörülüyor.

-MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, hükümetle yaptıkları görüşmenin ardından teklifin önümüzdeki hafta Adalet Komisyonu'nda görüşüleceğini kaydederek amaçlarının 114 hakim adayının mağduriyetinin giderilmesi olduğunu söyledi.

-BAKAN AYDIN'DAN TARTIŞILACAK ?TRT? YANITI

-Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, TRT'de program yapan kurum dışında çalışan gazetecilerin yanı sıra, AKP İstanbul Milletvekili Özlem Türköne'nin eşi Mümtaz Er Türköne'nin de bulunduğu kişilere verilen ücretlerin açıklanamayacağını bildirdi. Ücretlerin açıklanabilmesi için tarafların izninin gerekli olduğunu savunan Bakan Aydın, ?ticari sözleşme? vurgusu yaptı.

-SAYIŞTAY DÜĞÜMÜ GENEL KURUL'DA BU HAFTA ÇÖZÜLÜYOR

-Meclis, Sayıştay'da boş üyelikler nedeniyle uzun süredir yaşanan sıkıntıyı bu hafta çözecek. İki yıldır boş bulunan 7 üyelik ile vefat ve emeklilik nedeniyle boşalan 5 üyelik olmak üzere toplam 12 üyelik için Meclis Genel Kurulu'nda 20 Mayıs Salı günü seçim yapılması bekleniyor.

-DEVLET VERGİYİ DÖRT İLDEN TOPLUYOR

-Yılın ilk dört ayında toplanan vergi gelirlerinin 22.8 milyar YTL ile yüzde 42.8'i tek başına İstanbul'dan elde edildi. Dört aylık vergi gelirinin yüzde 14.2'si Kocaeli, yüzde 11.4'ü Ankara, yüzde 10.5'i İzmir'den sağlandı. Dört ilin toplam vergi pastasındaki payı yüzde 79'a ulaştı. Vergi gelirinde 77 ilin payı ise yüzde 20.7'de kaldı.

-Vergi tahsilatının tahakkuka oranı en yüksek il yüzde 86.9'la Kocaeli oldu. Bu ili yüzde 77.5'le İzmir, yüzde 75.3'le İstanbul izledi.

-TÜRKİYE FAİZDE YENİDEN ŞAMPİYON

-Para Politikası Kurulu'nun geçen hafta yaptığı 0.5 puanlık artırımla Türkiye yeniden, gecelik faiz oranında şampiyonluğu kısa bir süreliğine kaptırdığı İzlanda'dan geri aldı.

-Eylül 2007-Şubat 2008 dönemindeki indirimlerle gecelik faiz oranını yüzde 15.25'e çeken, Mart ve Nisan'da ise faizleri değiştirmeyen Türkiye, gecelik faiz oranlarında rekortmenliği İzlanda'ya kaptırmıştı.

-BELEDİYELERE EK KAYNAK GELİYOR

-Hükümet kamuoyunda ?Deli Dumrul Yasası olarak? bilinen sokağa park edilen araçtan bile vergi alınmasını öngören tasarıdan geri adım attı. Belediye gelirleri yasa tasarısı sil baştan düzenleniyor. AKP'li milletvekilleri yeni bir yasa teklifi hazırladı. Teklifin gelecek hafta içinde Meclise sunulması planlanırken, Plan bütçe komisyonunda alt komisyona sevk edilen tasarı gündeme alınmayacak. Böylelikle emlak vergisi, otopark ücretleri gibi

-Önceki gün parti genel merkezinde bir araya gelen Başbakan Erdoğan ile kurmaylarının yaptıkları toplantıda yol haritası belirlendi. Mevcut tasarının gündeme getirilmemesi üzerinde ağırlıklı görüş ortaya çıkarken, AKP'li kurmaylar yeni bir yasa teklifi hazırladı. Teklif sadece belediye gelirlerini yeniden düzenleyerek, pay alınan havuzu genişletiyor. Böylelikle, belediyelere 4 milyar YTL'lik ilave gelir aktarılacak. Ama vatandaşın cebinden ek para çıkmayacak düzenlemelerdeki vergileri artışları devreye girmeyecek.

-Yapılacak değişiklikte, gelir düzenlemesi yeniden yapılandırılıyor. Böylelikle belediyeler artık sadece gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisinden pay almayacak; iletişim ve özel tüketim vergileri de pay alınan havuza dahil edilecek.

-HAZİNE GELECEK HAFTA DIŞ BORÇ ÖDEMESİNDE RAHAT

-Hazine'nin gelecek hafta yapacağı 4.9 milyon dolarlık ödemeyle birlikte yılbaşından bu yana toplam dış borç servisi 7 milyar 302.9 milyon dolara ulaşacak.

-ANKARA, KRALİÇE'DEN SONRA AVUSTURYA CUMHURBAŞKANINI AĞIRLAYACAK

-Avusturya Cumhurbaşkanı Dr. Heinz Fischer, 19-22 Mayıs günleri arasında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak. Fischer, ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte Kayseri'yi de ziyaret edecek.

-Avusturya'daki yaygın Türkiye'nin AB üyeliği karşıtlığına karşın Fischer, daha dengeli bir yaklaşım sergiliyor. 2005 yılında üyelik müzakerelerinin başlamasından yana tavır alan Fischer, yine üyeliğin referandumla onaylanması gereğini savunuyor.

-KARAYOLU GÜVENLİĞİ YÜKSEK KURULU, ?GÜNDEM OLUŞMADIĞI? İÇİN 2002'DEN BERİ TOPLANAMIYOR

-İstanbul Fahri Trafik Müfettişleri Dernek Başkanı Sami Güleçyüz, trafik polisinin yanı sıra gönüllü olarak trafik denetiminde bulunan Fahri Trafik Müfettişliği için Başbakanın başkanlığında toplanacak olan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu toplantısının beklendiğini bildirdi.

-Güleçyüz, Türkiye genelinde toplam 14 bin başvurunun onay için beklediğini kaydetti. Başvuruları değerlendirecek olan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu'nun 2002 yılından bu yana toplanmadığını belirten Güleçyüz, ?Muhtemelen Temmuz gibi en son sonuçlanacağını düşünüyoruz. Türkiye'de, trafik çok büyük sorun olmasına rağmen, Kurul, ?Gündem oluşmadığı' gerekçesiyle 2002'den beri toplanamıyor? dedi.

-MOBESE kameralarını izleyen polislerin ceza yazması önerisinde de bulunduklarını söyleyen Güleçyüz, ?İnsanlar yanılabilir, ama teknoloji yanılmaz, en ufak bir hataya mahal vermez, fotoğraflar sabit olduğu için, mahkemelik olma durumu olmaz. Bir de insanlar kameralar tarafından izlendiğini bilirlerse, daha dikkatli olacaklardır. Mesela, kamera olan kavşaklarda kırmızı ışıkta geçme oranı azaldı? diye konuştu.

-OKUL ZİLLERİNDE ?SUSTURUCU? DÖNEMİ

-Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından gönderilen genelgeye göre, bundan sonra tüm okulların zil sesleri okulların dışında duyulmayacak seviyeye düşürülecek, en fazla 5 saniye çalacak ve dinlendirici müziklerden seçilecek.

-ASBESTOZ BAĞLANTILI KANSERLERDE KEMOTERAPİ İŞE YARAMIYORMUŞ

-Asbestoz bağlantılı kanserlerde hastaların yaşam sürelerini uzatmaya ve çektikleri acıyı azaltmaya yönelik kemoterapi tedavilerinin başarıya ulaşmadığı bildirildi.

-SAMSUN DEVLET OPERA VE BALESİ AÇILIYOR

-Samsun Devlet Opera ve Balesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla yarın perdelerini ilk kez ?Şehitler Oratoryosu?yla açacak.

-MÜZELER HAFTASI ÇORUM'DAN BAŞALAYACAK

-?27. Müzeler Haftası?nın bu yılki açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından yarın orum Müzesi'nde yapılacak.

İYİ GÜNLER DİLERİZ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber