18 Mayıs 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 MAYIS YARIN TÜM YURTTA KUTLANACAK

-19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı yarın tüm yurtta kutlanacak. Ankara'daki törenler Anıtkabir ve 19 Mayıs Stadyumu'nda, İstanbul'daki törenler ise Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde ve İnönü Stadyumu'nda gerçekleştirilecek.

-Ankara'da 19 Mayıs törenleri saat 07.00'de top atışı ile başlayacak. Kutlamalar çerçevesinde resmi daireler, özel kuruluşlar, askeri kurum ve karargahlar Türk bayrakları ve Atatürk posterleriyle donatılacak, gece de ışıklandırılacak.

-SİGARASIZ YAŞAM YARIN BAŞLIYOR

-Kapalı mekanlarda sigara içme yasağı getiren ?Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun? yarın yürürlüğe giriyor.

-Sigara yasağı ?kapalı alan? özelliği taşıyan alanlarda uygulanacak. Sigara yasağının uygulanabilmesi için belirlenen alanlar, "kapalı alan" özelliği taşıyacak. Binaların yanı sıra çadır ve güneşlik gibi yerler de sigara yasağının kapsamı altında.

-MECLİS'İN GÜNDEMİ YİNE GENSORU

-Meclis Genel Kurulu, geçen hafta olduğu gibi bu hafta da gensoru görüşmelerine sahne olacak. CHP'nin ATV-Sabah satışıyla ilgili Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin öngörüşmeleri, 20 Mayıs Salı günü Meclis Genel Kurulu'nda yapılacak.

-Meclis Genel Kurulu'nda aynı gün Sayıştay üyeliklerine seçimin de yapılması bekleniyor.

-Meclis'in bu haftaki önemli gündem maddeleri arasında, görüşmeleri yarım kalan TRT Kanunu tasarısı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ile yabancılara mülk satışını düzenleyen Tapu Kanunu tasarısı da bulunuyor.

-Meclis'te 20 Mayıs'tan itibaren gözler sigara tiryakisi milletvekillerinde olacak. Meclis Başkanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, 20 Mayıs'tan itibaren uygulanmaya başlanacak.

-AKP'NİN YAZ PLANI: İDDİANAME VE ÖN SAVUNMA HALKA ANLATILACAK

-AKP, Meclis'in Temmuz'da tatile girmesiyle birlikte yollara düşecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından partiye açılan kapatma davasının ardından, gelinen süreç milletvekilleri tarafından seçmene ve teşkilatlara ayrıntılarıyla anlatılacak.

-AKP hakkındaki iddianamede yer alan suçlamalar ve partinin bu suçlamalara verdiği cevaplar en ince ayrıntılarına kadar tabana aktarılacak.

-Başbakan Erdoğan bu çerçevede milletvekillerinin nabızlarını tuttu. Milletvekilleri de kapatma davası sürecinde gelinen noktada halkın nabzını tutacak, teşkilatın ve halkın önerilerini dinleyecek.

-AVRUPA PARLAMENTOSU'NDA ?KRİTİK? OYLAMA

-Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Çarşamba günü düzenlenecek ?kilit? oturumda Türkiye'ye ilişkin Ruijten raporu konusundaki karar tasarısı oylanacak.

-Karar tasarısında AKP hakkındaki kapatma davasının sonuçlarından kaygı duyulduğu belirtilirken, "Ergenekon soruşturması kararlılıkla sürdürülmeli" deniliyor.

-TARİHTE İKİNCİ KEZ

-Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın davetlisi olarak 25?28 Mayıs'ta Türkiye'yi ziyaret edecek. Bu ziyaret, Türk?Yunan ilişkilerinde ikinci kez gerçekleşecek. 26 Temmuz 2006'da Yunanistan Genelkurmay Başkanı Oramiral Panayotis Hinofotis, ilk resmi davetli olarak Türkiye'ye gelmişti.

?Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dimitrios Grapsas'ın, bu sonunda Türkiye'ye yapacağı resmi ziyaret, iki ülke ilişkilerinde tarihte ikinci kez yaşanacak. Son iki yılda karşılıklı olarak başlayan resmi ziyaretler iki ülke ilişkilerinde yaşanan ?yumuşamanın? sinyali olarak da değerlendiriliyor.

-1 YILDA 9 ERMENİ SINIRDIŞI EDİLDİ

-İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2007 yılında 8, Mart 2008 itibariyle de 1 olmak üzere toplam 9 Ermenistan uyruklu şahsın sınırdışı edildiğini bildirdi.

-CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ'ın ?Türkiye'de 70 bin Ermenistan vatandaşının kaçak işçi olarak çalıştığı? iddiasıyla ilgili MHP Osmaniye Milletvekili Hakan Coşkun'un soru önergesini yanıtlayan Bakan Atalay, Türkiye'ye 2007 yılında Ermenistan uyruklu 53 bin 108 şahsın giriş, 53 bin 359 şahsın da çıkış yaptığını söyledi.

-Atalay, 2008'in ilk iki ayında ise 6 bin 211 giriş, 6 bin 85 çıkış yapıldığını kaydetti.

-DSP'Lİ TÜRKER: ?İSTİHDAM DEĞİL, YANDAŞA TRANSFER PAKETİ?

-DSP Genel Sekreteri Masum Türker, parlamentoda kabul edilen istihdam yasasının istihdama bir katkısının olmayacağını ileri sürdü ve ?Buna daha çok yandaşa transfer paketi olarak bakabiliriz? dedi.

-SOSYAL YARDIMLARIN ASLAN PAYI BATIYA

-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan son 5 yılda yapılan yardımların büyük bölümü batıdaki illere yapıldı.

-Son 5 yılda Doğu ve Güneydoğu'da toplam 22 ile yapılan yardım miktarı 744 bin 295 YTL'de kalırken batıdaki illere aynı dönemde yapılan yardım miktarı 1 milyar 635 bin 205 YTL oldu.

-DEMİRDE FAHİŞ FİYAT ARTIŞI EKONOMİYİ TEHDİT EDİYOR

-Demir fiyatlarında son aylarda meydana gelen rekor düzeydeki artışlar, zaten zorda olan inşaat sektöründe kriz potansiyeli yaratırken, tüm ekonomi için de tehdit oluşturuyor. Demirin tonu son yedi ayda yüzde 112.7 artarak bin 495 YTL'ye yükseldi.

-Uzmanlar, fiyat artışının Ağustos'a kadar devam edeceğini öngörüyor. İnşaat sektörünün yaşanan fiyat artışından daha fazla etkilenmemesi için ise hükümet, kamuya iş yapan müteahhitler için Fiyat Farkı Kararnamesi hazırlamaya başladı.

-SON 1 YILDA 13 MİLYON LİTRE KAÇAK AKARYAKIT ELE GEÇİRİLDİ

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 13 Şubat 2007-4 Mart 2008 dönemi arasında 13 milyon 239 bin 619 litre kaçak akaryakıt ele geçirildiğini bildirdi.

-Güler, Akaryakıt kaçakçılığı kapsamında Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı'na 22 adet ihbar geldiğini, yapılan bu ihbarlar sonucunda 7 adet kaçakçılık olayının tespit edildiğini söyledi. Güler, operasyonlarda ele geçirilen akaryakıt miktarının ise 215 bin 153 litre olduğunu kaydetti.

-ANKARA'DAKİ TİCARİ TAKSİ SAYISI DİĞER METROPOLLERİ KATLIYOR

-İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl'ün soru önergesine verdiği yanıt, Ankara'daki ticari taksi sayısının diğer metropol illerini ikiye katladığını ortaya koydu. 7 bin 701 adet ticari taksinin bulunduğu Ankara'da 580 kişiye bir ticari taksi düşerken İzmir'de bin 219 kişiye bir taksi düşüyor.

-TAŞIT İHRACATI YILIN İLK DÖRT AYINDA YÜZDE 45 ARTTI

-Otomobil ihracatı, Ocak-Nisan döneminde yüzde 31.7 artarak 204 bin 289 adede çıkarken, toplam taşıt araçları ihracatı yüzde 44.6'lık artışla 368 bin 336'ya yükseldi.

-Firma bazında ihracatta Ford Otosan liderliğini korudu. Ford, bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 33.2 arttırarak 94 bin 430 adede yükseltti.

-KAMU PERSONEL SİSTEMİ GELECEĞİNİ ARIYOR

-Kamu yönetimi sisteminin değişim ve yeniden yapılanma gündeminde önemli bir yer tutan "Kamu Personel Sistemi ve Sorunları", Kamu Araştırmaları Vakfı tarafından 21 Mayıs Çarşamba günü düzenlenecek sempozyumda ele alınacak.

-Sempozyuma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

-DTP KADIN MECLİSİ 1.KONGRESİ

-DTP Kadın Meclisi 1. Olağan Kongresi Selim Sırrı Tarcan Spor Salonu'nda yapılıyor. (Saat:10.00)

-TZD BAŞKANI YETKİ'NİN BASIN TOPLANTISI

-Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Ankara'da İçkale Otel'de düzenleyeceği basın toplantısında, ?yeni sezon buğday hasadının başlamasını ve yeni sezonda buğdayda şekillenen fiyatlarını? değerlendiriyor. (Saat:11.00)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber